Conceptes Clau de la Unió Europea: Fons, Tractats i Economia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Conceptes Clau de la Unió Europea

Consell d'Europa: Organització intergovernamental europea que promou la cooperació entre els seus estats membres en els àmbits dels drets humans, la democràcia i l'estat de dret.

Fons de Cohesió: Un fons de la UE destinat a reduir les disparitats econòmiques i socials entre les regions de la UE mitjançant la inversió en infraestructures i altres projectes.

Tractat de Roma: Els Tractats de Roma van ser els tractats fundacionals de la CEE i la Comunitat Europea de l'EURATOM, signats el 1957.

Mercat Comú: Objectiu de la CEE: crear un mercat únic entre els seus estats membres, eliminant les barreres al comerç i a la circulació de persones, serveis i capital.

Tractat de Maastricht: Tractat signat el 1992 que va establir la UE i va introduir l'euro com a moneda única en certes regions membres.

Acord de Schengen: Acord entre diversos països europeus per eliminar els controls fronterers entre ells, facilitant la lliure circulació de persones.

Agenda 2000: Un conjunt de reformes polítiques i pressupostàries de la UE al voltant de l'any 2000 per preparar la UE per a l'ampliació cap a l'est.

Unió Monetària: Àmbit de la integració econòmica de la UE que implica l'adopció de la moneda única, l'euro, per part dels seus estats membres.

Fons Estructurals i d'Inversió Europeus: Instruments financers de la UE destinats a promoure el desenvolupament econòmic i social de les regions més desfavorides.

Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER): Un dels fons estructurals de la UE que finança projectes per millorar la cohesió econòmica i social entre les regions europees.

Brexit: La sortida del Regne Unit de la UE, el 31 de gener de 2020.

Índex de Desenvolupament Humà: Una mesura estadística del desenvolupament humà d'un país, que té en compte factors com la salut, l'educació i els ingressos.

Eurozona: L'àrea geogràfica que utilitza l'euro com a moneda oficial.

Eurobaròmetre: Una enquesta d'opinió pública realitzada per la Comissió Europea per mesurar l'opinió dels ciutadans europeus sobre diversos temes relacionats amb la UE.


Els ajuts de la UE es distribueixen per projectes presentats pels Estats membres de la UE, els quals els han de sol·licitar amb la finalitat de fer avançar sectors econòmics d'aquestes regions i evitar el despoblament en regions de baixa densitat de població. Bàsicament, els fons europeus van destinats a infraestructures o a ajuts estructurals i de desenvolupament (polítiques regionals i de cohesió). D'entre els principals sectors econòmics, tradicionalment, ha estat el sector agrari (a través de la PAC); en l'actualitat, hi haurà altres sectors, com l'energètic, a fi de possibilitar la transició energètica, o la digitalització. La finalitat és possibilitar l'augment de la renda per càpita d'aquestes regions amb l'objectiu d'acostar-se a la mitjana europea i, en el cas de les regions amb baixa densitat de població, evitar el despoblament.

El Sector de Serveis a la UE

El sector econòmic més important de la UE és el sector de serveis perquè representa la major part del seu PIB, és el principal generador d'ocupació, impulsa el creixement econòmic i la competitivitat internacional, i està experimentant un fort creixement impulsat per la tecnologia.

Quines activitats del sector terciari són les més destacades a la UE? La UE té una economia diversificada. No obstant això, els serveis (sector terciari) són essencials per a l’economia europea, ja que representen una gran part del PIB i l’ocupació. Dins del sector terciari, les activitats més destacades inclouen els serveis financers, el turisme, la tecnologia de la informació, la salut i l’educació.

Entradas relacionadas: