Conceptes Clau en Medicina Social i Antropologia de la Salut

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

Medicina social: Pot ser considerada com una barreja entre la medicina i les ciències socials, i s'encarrega de determinar com les condicions socials i econòmiques afecten a la salut i la malaltia. S'interessa per la salut de la gent en relació al seu comportament social. Es pot dir que s'encarrega de la salut de l'individu en l'entorn familiar així com en els altres grups significatius de la seva vida (laboral, per exemple). Però la medicina social va més enllà i s'encarrega fins i tot de la salut de la comunitat.

Suïcidi anòmic: Fa referència a un suïcidi en el qual un individu es treu la vida degut a una falta de normes socials establertes. Succeeix quan una societat no és capaç de proveir als individus allò necessari per aconseguir satisfer les metes que té la societat.

Determinants socials de la salut: Són les condicions en les quals neixen, creixen, viuen i treballen les persones. Aquestes condicions són el resultat de la distribució dels diners, poder i recursos i són les característiques socials dintre de les quals té lloc la vida.

Aliança Antropologia-Infermeria: Es pot dir que entre tots dos termes hi ha una estreta relació. L'antropologia s'encarrega de totes les dimensions humanes, socials i culturals. La infermeria és una ciència amb una dimensió humana fonamental. Les dues tenen un objectiu comú: estudiar l'ésser humà més enllà de la superficialitat biològica. Per tant, per millorar les cures infermeres, l'antropologia dona un cop de mà amb les seves nocions sobre l'ésser.

Ètic/Èmic: Són dos tipus de descripció relacionades amb la conducta i la cultura. La descripció èmic seria aquella realitzada pels habitants natius d'un lloc, com aquestes persones descriuen algun costum o conducta que tenen. D'altra banda, una descripció ètic seria aquella realitzada per una persona de fora qui, mitjançant l'observació, extreu les seves pròpies conclusions.

Homme social: És la part social de l'home, més enllà de la pròpia dimensió biològica. En el mòdul s'utilitza com a crítica a l'actual codi mèdic, que intenta allunyar al professional i a la persona que rep les cures, també l'allunya del context sociocultural fins arribar a ignorar que l'home és un ésser social.

Infermeria transcultural: Es basa en que cada pacient té una cultura i creences diferents que poden influir en el cuidat i cures que pot rebre. Per tal de solucionar aquest problema, la infermeria transcultural tracta de que les infermeres adquireixin coneixements respecte el pacient per actuar en conseqüència.

Entradas relacionadas: