Conceptes Clau en Fotografia i Composició Visual
Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,27 KB
Fotoprensa
Conjunt de fotografies que són directament produïdes o comprades, planificades i publicades per la premsa i comuniquen informació.
Reenquadrament
Modificació d'una imatge, on es tallen o delimiten l'espai visual que s'ofereix a l'espectador. La tensió entre el camp (el que es veu) i el fora de camp (el que no es veu) és una forma primària, però eficaç, de controlar la informació.
Connotació
Orientada a descobrir elements implícits on es troba un missatge o una interpretació immediata a l'espectador. Mostren l'experiència, els coneixements, les emocions, la percepció del món, etc.
Denotació
Significat objectiu dels elements que apareixen a la imatge. Orientada a distingir i descriure els elements que apareixen explícitament a la imatge. No es preocupa del missatge, sinó que es limita a presentar què hi ha i com està ordenat (contingut i forma).
Abstracció
La imatge no manté semblança amb una realitat concreta. Pot ser producte de la fantasia (imatges surrealistes) o poden establir-hi relacions arbitràries (senyals de trànsit, etc.).
Estereotip
Imatge estructurada i acceptada per la majoria de les persones com a representativa d'un determinat col·lectiu, fet, acció, etc.
Saturació
Determina la vivacitat aparent (croma) d'un color. Cada to pot variar al llarg d'una escala contínua en funció de la quantitat de llum blanca que s'hi barregi.
Enquadrament
Composició o forma en què s'ordenen els objectes vistos, dins del que efectivament queda en un quadre. La perspectiva, l'horitzó, la diagonal, la línia S, la imatge horitzontal, la imatge vertical, el centre d'interès, el fons, el contrast, l'equilibri, el pes visual, etc., són elements a tenir en compte a l'hora d'efectuar-lo.
Fora de camp
Espai i elements que queden fora de l'espai visual de la càmera. El que hi ha més enllà del marc de la imatge, que no veiem però podem suposar o imaginar. Pot tenir importància o no tenir-ne.
Pla
Està determinat per l'enquadrament. Fa referència a l'apropament que fa la càmera a un element determinat i, per tant, a l'aparició de la imatge de més o menys fragment d'aquest element o elements.
Composició
Organització de tots els elements visuals a l'interior de l'enquadrament. És l'art de situar els elements d'una imatge de tal forma que l'atenció de l'espectador recaigui en el punt que interessa (motiu d'interès).
Regla de Terços
Norma que divideix una imatge en nou parts iguals fent servir dues línies imaginàries equiespaiades de forma horitzontal i dues de forma vertical, i recomana fer servir els punts d'intersecció de les línies per distribuir els objectes o motius d'interès de l'escena.
Angulació
Diferència entre el nivell en què es troba la càmera a l'hora de fer la presa i l'element fotografiat o enregistrat.
Enfocament
Operació consistent a seleccionar l'element o elements que han d'aparèixer nítids dins de l'enquadrament. Depèn de la col·locació de l'objectiu i ve determinat per la profunditat de camp.
Desenfocament
Falta de nitidesa o de definició de la imatge.
Profunditat de Camp
Espai existent entre el primer i el darrer terme que queden enfocats en un mateix enquadrament; és a dir, espai que queda determinat pel camp visual on la imatge roman nítida.
Textura
Estructura de la capa superficial d'un material. Estimula el sentit del tacte i dota les imatges d'una potent sensació de tridimensionalitat. La il·luminació és fonamental per ressaltar-la.
Objectiu
Conjunt d'elements que permet l'entrada i el control de la llum. Està format pel diafragma, les lents i l'obturador. Enfoca un raig de llum des de l'objecte fins a l'espai d'enregistrament. Consta d'una o vàries lents de forma convexa, projectant els raigs de llum que el travessen en un punt anomenat focus. Quan s'enfoca, s'allunya o s'apropa aquest conjunt d'elements per obtenir un focus nítid.