Conceptes Clau d'Ecologia: Cicle del Carboni, Successió i Sostenibilitat
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,12 KB
Cicle del Carboni: Cicle Curt i Llarg
El cicle del carboni es pot resumir en dos subcicles: un en el qual el carboni és retornat al medi en un període de temps curt (cicle curt) i un altre en el qual és retornat passats milions d'anys (cicle llarg).
Cicle Curt del Carboni
Els éssers vius són els principals protagonistes, ja que són aquests els que capten i transformen el CO₂, que es troba a l'atmosfera i dissolt a la hidrosfera.
Resum del Cicle Curt:
- Els productors fixen (emmagatzemen) el CO₂ mitjançant la fotosíntesi en la matèria orgànica que fabriquen i incorporen als seus cossos.
- El carboni emmagatzemat en la matèria orgànica pels productors passa als altres nivells tròfics a través de la cadena alimentària.
- Quan els organismes respiren i quan moren, i els descomponedors actuen sobre la seva matèria orgànica, la major part del carboni torna al medi i queda a disposició dels productors.
Cicle Llarg del Carboni
Intervé el carboni emmagatzemat en els combustibles fòssils, en roques calcàries, fusta dels arbres i l'interior terrestre.
Resum del Cicle Llarg:
- Quan els organismes moren i les seves restes queden enterrades per sediments, poden convertir-se en combustibles fòssils. El carboni torna a l'atmosfera quan els combustibles són extrets i, en ser cremats en les indústries, desprenen CO₂ a l'atmosfera que pot tornar a ser utilitzat pels éssers vius.
- En el medi aquàtic, es poden originar roques calcàries amb els sediments formats per la precipitació del bicarbonat càlcic dissolt en l'aigua, i conquilles i esquelets calcaris. El carboni que contenen torna al medi quan aquestes roques arriben a la superfície terrestre i són meteoritzades.
- Quan la fusta dels arbres es crema, el carboni que conté torna a l'atmosfera.
- Les erupcions volcàniques tornen al medi el carboni de l'interior terrestre.
Cicle Biogeoquímic
És la circulació d'un element químic a través de l'atmosfera, la hidrosfera, la biosfera i la geosfera, que permet que es disposi d'aquest una vegada i una altra.
Successió Ecològica
És el procés d'incorporació i substitució d'espècies que té lloc en una biocenosi al llarg del temps fins que aquesta aconsegueix l'estat de maduresa o composició en equilibri.
Successió Ecològica Primària
Es desenvolupa en un biotop acabat de formar, com unes roques o illes de nova formació:
- En un terreny constituït per roques, s'hi instal·len líquens i molses. Aquestes espècies que colonitzen per primera vegada aquest biotop, denominades espècies pioneres, inicien la formació del sòl i seran l'aliment de consumidors menuts.
- Els canvis produïts en el biotop per les espècies pioneres permeten la instal·lació de noves poblacions: arbustos.
- Aquestes noves poblacions introdueixen altres canvis en el biotop, que permeten la instal·lació de noves espècies, la qual cosa propicia que s'estableixin relacions cada vegada més complexes.
- El procés continua fins a aconseguir la comunitat clímax.
Successió Ecològica Secundària
Es forma sobre una successió existent que ha experimentat pertorbacions per causes naturals o causes relacionades amb activitats humanes. Després de la pertorbació, llevat que aquesta hagi alterat irreversiblement les condicions ambientals, les comunitats inicien un procés de recuperació i poden aconseguir la comunitat clímax.
Homeòstasi
És el conjunt de mecanismes d'autoregulació que permeten mantenir l'estabilitat d'una comunitat biològica i l'equilibri de l'ecosistema en el seu conjunt.
Factors que Alteren les Biocenosis
- Canvis en el valor d'algun factor abiòtic, per exemple, un descens de temperatura.
- Canvis que limiten o destrueixen els recursos que necessiten els organismes per sobreviure (aliments).
Autoregulació dels Ecosistemes
- Les migracions animals: els animals migren quan els factors ambientals són desfavorables.
- La retroalimentació: els efectes d'un procés influeixen en el desenvolupament posterior del mateix procés.
Impacte Ambiental
És l'efecte que té una activitat humana sobre l'entorn.
Causes de l'Impacte Ambiental:
- Necessitat d'obtenir aliments i matèries primeres.
- Una major necessitat de disposar de superfície urbanitzada per allotjar-hi població.
- Major producció de residus.
Efectes de l'Impacte Ambiental:
- Pèrdua de qualitat dels ecosistemes.
- L'extinció d'espècies.
- Destrucció de sòls.
L'Extinció d'Espècies
És la desaparició d'una espècie, es produeix quan mor l'últim individu.
Causes de l'Extinció:
- Sobreexplotació.
- Destrucció i alteració d'ecosistemes.
- Introducció d'espècies foranes.
El Desenvolupament Sostenible
És el model que pretén satisfer les necessitats de les generacions presents sense comprometre el benestar de les generacions futures.