Conceptes Clau del Segle XX: Baby Boom a Perestroika
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB
Conceptes Clau del Segle XX
Baby boom: Es designa el gran augment de la natalitat que va haver-hi al món occidental després de la Segona Guerra Mundial.
Països emergents: Països que han portat a terme una industrialització ràpida i que es van incorporant als estàndards de vida de les zones més desenvolupades del planeta.
Inflació: Fenomen de pèrdua de valor del diner a causa de l'alça dels preus.
Estat del benestar: És una combinació entre democràcia, benestar i capitalisme. Conjunt de polítiques consistents en la implantació d'una sèrie de serveis socials amb caràcter universal. Aquests serveis tenen com a finalitat garantir unes condicions de vida adequades a la població i evitar que les persones quedin desemparades en determinades circumstàncies de caràcter problemàtic.
Societat de consum: Designa el tipus de societat que es correspon amb una etapa avançada de desenvolupament industrial capitalista i que es caracteritza pel consum massiu de béns i serveis, disponibles gràcies a la seva producció massiva.
Multinacional: És una gran empresa que opera en diversos països. Té una única imatge de marca i abarateix costos per la deslocalització de la seva producció, de manera que els productes es creen en zones amb mà d'obra barata o abundància d'energia i es venen en altres mercats.
Sector públic: És aquell sector de l'economia i de l'administració pública destinat a produir béns i serveis de màxim benefici social per o per al govern nacional, regional o local.
Segregació racial: Consisteix en la separació de grups de població considerats "racialment diferents" de forma institucionalitzada. L'apartheid és la més coneguda de segregació racial.
Nomenklatura: Defineix l'elit de la societat de l'extinta Unió Soviètica, que tenia grans responsabilitats com a grup humà encarregat de la direcció de la burocràcia estatal i d'ocupar posicions administratives claus.
Desestalinització: Va ser el procés social i polític executat a la Unió Soviètica després de la mort de Stalin al 1953, que va consistir bàsicament a desvincular la cultura, educació i política de la figura de Stalin i desinstal·lar de la societat el culte a la seva personalitat. Impulsada per Nikita Krushchov.
Democràcies populars: Es basaven en el model soviètic i eren dirigides des de Moscou amb un control ferri que no admetia la dissidència. La creació d'aquestes al 1947 va començar amb la pujada al poder dels partits comunistes.
Socialisme desenvolupat: El creixement espectacular de l'URSS va ser gràcies a un gran esforç dels ciutadans soviètics, ja que en un primer moment es va donar prioritat a la indústria pesant i als transports.
Perestroika: Significa reestructuració i va ser utilitzada en el llenguatge polític i periodístic per referir-se al procés de reforma política de la Unió Soviètica iniciat per Mikhaïl Gorbatxov.