Conceptes Clau del Moviment Obrer: Sindicalisme, Socialisme i Anarquisme
Sindicalisme
Un moviment obrer on els treballadors s'agrupaven en associacions estables per formular alternatives a la societat capitalista i aconseguir millores laborals.
Socialisme Utòpic
Terme utilitzat per Friedrich Engels per designar els pensaments que plantejaven societats ideals però que no s'implicaven en les formes de lluita o d'organització necessàries per aconseguir-les.
Cartisme
El nom d'aquest moviment de reforma política i social del Regne Unit prové de la "Carta del Poble", on es reflectien els seus principis: sufragi universal masculí i secret, un sou per als diputats que fes possible als treballadors l'exercici de la política, i la reunió anual del legislatiu (1838).
Marxisme
Ideologia ideada per Marx i Engels a mitjans del segle XIX que té tres grans eixos: l'anàlisi del passat a través de la lluita de classes, la crítica del present i un projecte de futur on hi haurà una dictadura del proletariat. Considera la història una lluita de classes i prediu una futura revolució de la classe treballadora contra el capitalisme que implantarà una societat socialista.
Anarquisme
Ideologia que critica la societat capitalista i proposa un model alternatiu basat en l'absència d'autoritat.
Socialdemocràcia
A finals del segle XIX, prové del nom del Partit Socialdemòcrata Alemany i reflecteix la unió de dos grans principis: democràcia i socialisme. D'una banda, volia fer reformes socials i democràtiques; per l'altra, volia millorar les condicions de la classe obrera.
Luddisme
Moviment radical que consistia en la destrucció de les màquines i l'amenaça als seus propietaris. Principis del segle XIX.
Primera Internacional
Primera associació internacional de treballadors dirigida per Marx, fundada l'any 1864. Es van redactar uns estatuts on hi figuraven els seus principis bàsics, principalment l'emancipació de la classe obrera. Fundada a Londres al 1864 i dirigida per Karl Marx, on es van reunir delegats de tot el món.
Marx (1818-1885)
Va ser un filòsof, economista, polític, sociòleg i revolucionari alemany. Conegut sobretot per la seva anàlisi de la Història en termes de lluita de classes en el Manifest Comunista. També va ser el pare del Socialisme Científic i del Comunisme juntament amb Engels.
Engels (1820-1895)
Filòsof alemany i cofundador juntament amb Karl Marx de la teoria del comunisme modern.
Bakunin (1814-1876)
Filòsof anarquista rus. Va plantejar una revolució protagonitzada pels sectors oprimits. El seu objectiu era la destrucció de l'Estat i la creació d'una societat igualitària a partir de la lliure associació de les comunes.
Pablo Iglesias (1850-1925)
Va fundar el PSOE a Espanya l'any 1879 i va ser el primer diputat socialista.