Conceptes clau sobre aridesa i desertificació
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,1 KB
Aridesa
L'aridesa és la insuficiència d'H₂O a l'atmosfera. Es produeix quan la precipitació és inferior a l'evaporació. Per tant, depèn de la relació que hi ha entre la precipitació i la temperatura, que determina en gran part l'evaporació de l'H₂O. Així, l'aridesa és més gran com més petit és el volum de precipitació i com més alta és la temperatura. Per a calcular l'aridesa, existeixen diversos índexs:
- Índex de Gaussen (aridesa mensual): Es considera un mes àrid quan 2TºC ≥ P mm; és a dir, quan el doble de la temperatura mitjana mensual en graus Celsius és més gran o igual que el total de precipitacions en mil·límetres.
- Índex de De Martonne (aridesa general): Es calcula com a P / (T + 10), és a dir, el total de precipitació anual en mil·límetres dividit entre la temperatura mitjana anual en graus Celsius més deu. Segons aquest índex, es pot parlar de:
- Zona humida (índex superior a 30)
- Zona semihumida (entre 30 i 20)
- Zona semiàrida (entre 20 i 10)
- Zona estepària (entre 10 i 5)
- Zona desèrtica (inferior a 5)
Llocs on podem veure una aridesa més gran són les Illes Canàries o la costa mediterrània sud-oriental.
Continentalitat climàtica
La continentalitat climàtica és l'efecte que produeix la llunyania d'una regió respecte d'un gran cos d'H₂O. Amb l'augment de la distància a un oceà, disminueix la humitat i, per tant, les precipitacions, generant una major amplitud tèrmica (diferència entre la temperatura màxima i la mínima que es registra diàriament).
Canvi climàtic
El canvi climàtic és la variació en l'estat del sistema climàtic, format per l'atmosfera, la hidrosfera, la criosfera, la litosfera i la biosfera, que perdura durant períodes de temps suficientment llargs fins a aconseguir un nou equilibri.
Desertificació
La desertificació és un procés de degradació ecològica en què el sòl fèrtil i productiu perd totalment o parcialment el potencial de producció.
Desforestació
La desforestació o tala d'arbres és un procés provocat generalment per l'acció humana, en què es destrueix la superfície forestal. La desforestació és un procés de desaparició dels boscos i masses forestals, fonamentalment causada per l'activitat humana. Està directament provocada per l'acció humana sobre la natura, principalment a conseqüència de les tales realitzades per la indústria fustera, així com per a l'obtenció de sòl per a cultius agrícoles amb pràctiques com l'artigatge.
Exorreisme
L'exorreisme és el caràcter de les regions que tenen drenatge normal, és a dir, la xarxa hidrogràfica que es dirigeix cap al nivell de base general, representat per les mars i pels oceans. S'oposa a l'endorreisme. L’exorreisme afecta una regió en funció d’unes condicions físiques prèvies, que són, normalment, el clima, el relleu i la permeabilitat del terreny.