Conceptes Bàsics d'Economia: Mercat, PIB, Impostos i Sistemes Econòmics

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,04 KB

Conceptes Bàsics d'Economia

Benefici: És el resultat de la diferència entre les despeses i els ingressos.

Mercat: Conjunt de consumidors que demanen béns i serveis i el conjunt dels productors que els ofereixen.

Bé i servei: Un és tot aquell objecte, i un servei és una prestació destinada a satisfer una necessitat.

Cost de la vida i inflació: El cost de la vida és la suma de les despeses mínimes indispensables per obtenir els béns i els serveis bàsics (Índex de Preu de Consum - IPC). La pujada dels preus dels productes és la inflació.

Inversió i especulació: La inversió és la quantitat de diners que es destina a iniciar un negoci, mantenir-lo i millorar-lo. Quan s'obté un benefici ràpid d'una operació comercial o financera basat en la variació del preu dels béns, parlem d'especulació.

Producció i productivitat: La producció són els béns i els serveis generats per una activitat econòmica. La relació entre el que es produeix i els mitjans emprats determina la productivitat.

Producte Interior Brut (PIB) i PIB per càpita: El PIB és el valor total dels béns i serveis produïts en un territori durant un any. Reflecteix la riquesa o renda generada en aquest territori. El PIB per càpita s'obté dividint el PIB del territori considerat entre el nombre d'habitants.

Els impostos: És un pagament que els individus i les empreses han de fer a un organisme públic.

  • DIRECTES: Graven directament les rendes. La quantia de l'impost depèn dels ingressos anuals de les persones.
  • INDIRECTES: Es paguen en adquirir béns i serveis, i tothom paga la mateixa quantitat.

Institucions d'Economia Mundial

Hi ha institucions i organitzacions internacionals les actuacions de les quals condicionen el funcionament de l'economia mundial.

  • El Banc Mundial té com a objectiu principal reduir la pobresa. Concedeix préstecs i assistència als països necessitats que promoguin el creixement econòmic i el desenvolupament.
  • El FMI (Fons Monetari Internacional) aconsella als governs en qüestions financeres i pot concedir préstecs als països membres. Els països més rics tenen més representació i vots; per això poden imposar els seus interessos.
  • L'OMC (Organització Mundial del Comerç) té la finalitat d'establir les regles del comerç internacional i resoldre els desacords comercials entre els seus membres.
  • El G7 està integrat pels Estats Units, Alemanya, el Regne Unit, França, Japó, Itàlia i el Canadà. El 1997 s'hi va sumar Rússia, formant el G8. Es reuneixen anualment per debatre sobre la situació econòmica mundial i decidir accions conjuntes en casos de crisi.

Sistemes Econòmics

El sistema de subsistència

En el sistema econòmic tradicional o de subsistència, les famílies produeixen tot allò que necessiten per cobrir les seves necessitats. Només allò que els sobra del que produeixen ho venen o ho intercanvien al mercat local.

El sistema comunista

El sistema de planificació central i comunista no reconeix la propietat privada dels mitjans de producció. L'Estat controla tots els aspectes de l'economia.

Aquest sistema va estar molt estès fa dècades, però avui només perdura en pocs països, com ara Cuba, Corea del Nord i la Xina, tot i que aquesta última està obrint poc a poc la seva economia.

El sistema capitalista

Conegut com a sistema econòmic de lliure mercat, predomina al món actual.

  • La propietat privada dels mitjans de producció: terres, maquinària, tecnologies, empreses...
  • La persecució de beneficis com a motor de l'activitat econòmica.
  • La regulació del nombre de productes elaborats per les empreses i el preu a què es vendran mitjançant la llei de l'oferta i la demanda; la producció i el preu d'un article augmenten quan el producte és escàs.
  • L'existència de la lliure competència significa que qualsevol individu o empresa pot fer l'activitat econòmica que vulgui.
  • Pot passar que una sola empresa controli la producció i la venda d'un producte, fixant el preu i la quantitat d'aquest producte en el mercat (monopoli).
  • Quan el control d'un producte és en mans de poques empreses, es tracta d'un oligopoli.

Actualment, els estats participen per corregir alguns problemes importants que es produeixen si es deixa llibertat total a les empreses: intenten impedir que es formin monopolis, protegeixen els drets dels treballadors i dels consumidors, i intenten aconseguir un desenvolupament harmònic de l'economia.

Entradas relacionadas: