Conceptes Bàsics d'Economia i Globalització

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,42 KB

Què és l'Economia?

  1. Definició d'economia: És l'administració ordenada dels béns d'una comunitat (estat, establiment, família, etc.).
  2. Origen del terme "economia": Prové de la paraula grega "oikos", que significa casa, i "nomos", que significa administració. Per tant, etimològicament, "economia" significa "administració de la casa".
  3. Diferència entre béns de consum i béns de producció:
    • Béns de consum: Són aquells béns que satisfan directament les necessitats del consumidor final. No s'utilitzen per a produir altres béns.
    • Béns de producció: Són aquells béns que s'utilitzen en el procés productiu per a fabricar altres béns que després seran venuts.
  4. Exemples:
    • Béns de consum:
      1. Un cotxe per a ús personal
      2. Un televisor
      3. Un telèfon mòbil
    • Béns de producció:
      1. Una màquina per a fabricar cotxes
      2. Un ordinador per a una oficina
      3. Una furgoneta per a repartir mercaderies
  5. Què són els recursos naturals?

    Els recursos naturals són la font més important per a produir béns o productes de consum. Es classifiquen en:

    • Origen vegetal: Verdures, fruites, fusta, cotó, cereals.
    • Origen animal: Vaques, ovelles, gallines, conills, peixos.
    • Origen mineral: Minerals, roques, sorra, petroli, gas natural.
  6. Agents que intervenen en l'economia:

    Els principals agents econòmics són:

    • Famílies: Consumeixen béns i serveis i ofereixen la seva força de treball.
    • Empreses: Produeixen béns i serveis i demanden mà d'obra.
    • Estat: Regula l'activitat econòmica, ofereix serveis públics i redistribueix la renda.
  7. Factors que condicionen l'economia:

    Els factors que condicionen l'economia són diversos i complexos, com ara la tecnologia, la disponibilitat de recursos, les polítiques governamentals, el comerç internacional, etc.

  8. Microeconomia i Macroeconomia:

    • Microeconomia: Estudia el comportament econòmic dels agents individuals (consumidors, empreses) i el funcionament dels mercats.
    • Macroeconomia: Analitza l'economia en el seu conjunt, estudiant variables com el PIB, la inflació, l'atur, etc.
  9. Què és un sindicat?

    Un sindicat és una associació de treballadors que té com a objectiu la defensa i la millora de les seves condicions laborals, tant materials com culturals.

La Globalització Econòmica

Què és?

La globalització econòmica és un fenomen que connecta tots els països del món. Consisteix en una creixent integració de les economies nacionals en una única economia mundial, tot i que sovint sense tenir en compte les particularitats regionals.

En què consisteix?

La globalització implica una unificació de l'economia mundial que afecta cada país de forma individual. En teoria, és un procés natural, però a la pràctica, crea noves desavinences entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament.

Qui crea un únic mercat mundial?

El fenomen de la globalització busca unir els mercats mundials i crear un mercat únic i molt extens. L'origen d'aquesta idea es troba en la creació de dos grans organismes, el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Mundial, després de la Segona Guerra Mundial. Aquests organismes tenien l'objectiu de crear un fons econòmic comú d'ajudes (crèdits) als països que ho demanessin. No obstant això, els grans col·laboradors, com els EUA i la resta del G8, tenen una important influència en les decisions, generant controvèrsia, especialment en relació amb el deute extern del tercer món.

Aspectes positius i negatius:

  • Aspectes positius: Els beneficis de la globalització es concentren principalment en els països del primer món, que obtenen ingressos a través de l'especulació i l'expansió de les seves empreses a nivell mundial.
  • Aspectes negatius: La globalització beneficia principalment al 20% de la població mundial que controla l'economia planetària, provocant un empobriment dels països en vies de desenvolupament i augmentant les diferències entre ells.

Països afectats:

Els països amb una tendència econòmica i social més propera al capitalisme són els màxims beneficiats del funcionament de l'economia internacional, mentre que els països en vies de desenvolupament sovint queden en una posició desfavorable.

Per què actualment es fan manifests antiglobalització?

La globalització comporta una sèrie d'efectes negatius com l'augment del deute extern dels països del tercer món, l'increment de les diferències entre països rics i pobres, i la creació d'un mercat rígid i especulador. Aquests són només alguns dels motius pels quals grups organitzats es manifesten en contra de la globalització, especialment durant les reunions dels dirigents de les organitzacions bancàries internacionals, per intentar aportar una mica d'ètica i moralitat en aquestes negociacions que afecten a nivell internacional.

Entradas relacionadas: