Concepte de cohort i mètodes d'estudi

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB

Concepte de cohort

Conjunt d'individus d'una població nascuts el mateix any. Dinàmica de les cohorts à els individus van creixent i morint i apareixen noves cohorts.

Mètodes d'estudi de les cohorts:

  • Estudiar una cohort al llarg dels anys fins que mor.
  • Estudiar tota la població amb les diferents edats sense avaluar els nous naixements.

NAT: producció de nous individus, augmenta el nombre d'individus d'una població. Taxa de natalitat: un període de temps en concret. Fecunditat: natalitat potencial, producció potencial d'individus per part de les femelles. Ex: humans, una cria cada nou mesos. Nivell màxim potencial en què una espècie genera nous individus. Fertilitat: la natalitat real, taxa real de la natalitat.

Schnabel. Extensió al mètode de Petersen. Hi ha tants períodes de recaptura com vulguem. Tipus de marca utilitzada és independent del període de captura, no hi ha diferència de marques entre períodes de captura, no és necessari perquè el model funcioni. Suposits: 0-Poblacions tancades, sense immigració o emigració, o aïllades prou temps com per evitar el moviment. 1-Les marques duren durant tot l'estudi. 2-Les marques no fan canviar les possibilitats de sobreviure o captura. 3-Tots els individus tenen les mateixes probabilitats de captura independentment del sexe, mida o edat.

Taules de vida: fonaments i supòsits

Taula numèrica on es reflecteix la probabilitat dels diferents successos que pot patir una població. Classificació: - Per edats - Mides, segons longitud o pes. - Fases de vida, ex: fase larvària, juvenil i adulta.

Visió objectiva i numèrica de les probabilitats de fertilitat, mortalitat i supervivència dels individus d'una població. Supòsits:

  1. Som capaços de determinar totes les edats, mides o fases (classificar-los) de tots els individus.
  2. Tots els individus descrits en una categoria tenen les mateixes característiques demogràfiques. No es distingeix entre més forts o febles, calcula les mateixes probabilitats per tots.
  3. La natalitat i la mortalitat són constants al llarg dels anys, no hi ha períodes catastròfics ni d'extrema bonança, hi ha estabilitat ambiental. Ni huracans, ni sequeres ni primaveres extremadament bones que beneficien la població.
  4. Població tancada, sense migració ni immigració.
  5. Taxes de natalitat i mortalitat no estan afectades per la densitat poblacional. No hi ha limitació de recursos i per tant, no hi ha competició interespecífica entre individus. Estan en equilibri amb l'ecosistema.
  6. Només es solen tractar femelles, les quals porten nous individus a la població. Tenen el potencial reproductiu. Èxit reproductiu no està en funció dels mascles de la població.

Taula de vida de cohort, horitzontal o específica per edats

És aquella taula de vida que avalua una cohort en concret des del naixement fins a la mort de l'últim individu d'una cohort.

La cohort s'anirà fent petita per la mortalitat.

Requereix tenir cohort localitzada i anar fent diferents visites al camp.

Problemes i avantatges:

  • Requereix capturar o detectar tots els individus en cada visita i estadi, costos i seguiment amb molt de desgast.
  • Dades amb molt detall.
  • Fàcil d'aplicar en individus amb poca mobilitat i baixa longevitat. Ex: planta anual, mirar taxes de mortalitat setmanal. Es poden determinar els períodes crítics de mortalitat. Tortugues que viuen 40 anys, o roures que en viuen 100, més complicat.

Taules de vida estàtiques verticals o temporals

En un sol període, una sola visita, es mostregen totes les cohorts presents i quants individus té cada una.

Ambients estables al llarg de l'any, no hi ha catàstrofes.

Es pot avaluar la taxa de mortalitat en funció al nombre d'individus de cada cohort à menys individus com més antiga és la cohort. Gràfic de nombre d'individus amb forma d'escala.

Condicions ambientals variants al llarg de l'any à cohorts diferents i poc estables, estructura i demografia de la població variants. No té forma d'escala.

Entradas relacionadas: