Comunitats lingüístiques i llengües minoritàries
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,28 KB
Comunitat lingüística:
Una comunitat lingüística està formada per membres que tenen en comú almenys una varietat lingüística o una llengua, i que comparteixen consensos, regles o normes d’ús per al seu ús correcte. Una mare parlant amb el seu fill pertanyen a la mateixa comunitat lingüística.
Llengua minoritària
Una llengua minoritària és aquella que no té gaires parlants. De les 6000 llengües que hi ha, només 15 són utilitzades per més de cinquanta milions de parlants.
Llengües que són utilitzades per menys de cinc milions de parlants: noruec, finès, albanès,...
Llengua minoritzada
Una llengua minoritzada és aquella que pateix la interposició d’una altra llengua i està immersa en un procés de retrocés en els usos dins de la pròpia comunitat lingüística. Tots els seus parlants es veuen obligats a practicar un bilingüisme unilateral, ja que la llengua pròpia és insuficient per viure-hi. Són llengües minoritzades: català, bretó, occità,...
Llengua majoritària
Una llengua majoritària és aquella que té molts parlants. Les llengües majoritàries tenen més de cinquanta milions de parlants. Com a llengües majoritàries trobem: l’anglès, l’espanyol, xinès,...
Monolingüisme
El monolingüisme és l'ús d'una única llengua per un individu o la població d'un territori. A Europa només Islàndia, Albània o Portugal disposen d’una sola comunitat lingüística, és a dir, només parlen una sola llengua.
Bilingüisme
El bilingüisme és la capacitat que té una persona per emprar indistintament, amb l mateixa competència i en situacions iguals, dues llengües diferents. Per exemple una persona bilingüe és aquella que parla amb la mateixa competència el català i el castellà, aquest és el meu cas.