Comprendre el PIB i l'Equilibri Macroeconòmic: Guia Completa

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 12,23 KB

1. La Importància del PIB: El Creixement

El PIB ens indica el creixement econòmic, és a dir, l'augment de la capacitat de producció d'un any a l'altre.

Si augmenta la producció, augmenten les rendes que reben els individus, per la qual cosa augmenta la qualitat de vida. Si les empreses produeixen més béns i serveis, necessitaran contractar més treballadors, de manera que la desocupació baixa.

2. Limitacions del PIB com a Indicador de Qualitat de Vida

De vegades es fa servir el PIB per càpita com a indicador de la qualitat de vida d'un país.

El PIB per càpita ens mesura el PIB per habitant. És a dir, si dividim el total de les rendes generades en un país (el PIB) i el dividim pel nombre d'habitants d'un país, obtenim la renda que guanya cada habitant de mitjana.

PSKLNg3MXt1KMVDM0L16_4U962f6jzvGzoom37HccR20TJN4-gM14BWLfrFfAfJw94zWYTUc-bXDd2c1chdQdTnQcXFW5orjg6GSh1RPUoqtsAkFwYtrCpnSsdya8WB9IUUXRZqqoQIXzpLbkDu6WQ

Mesura el PIB per càpita el benestar dels ciutadans del país?

El PIB mesura les rendes generades per un país i la despesa dels ciutadans i empreses. Com que la majoria de les persones prefereixen guanyar més diners i així poder gastar més, el PIB podria ser un bon indicador. Però altres persones pensen diferent, com veus.

Què no mesura el PIB?

  • No té en compte el temps de lleure de les persones i, sense dubte, tenir més lleure augmenta la qualitat de vida.
  • L'economia no explica la submergida (activitats sense factura o il·legals), però aquestes activitats generen diners.
  • No compta la producció de la llar (cura de nens, neteja de la llar, etc.), que també són valuoses per a les persones.
  • El PIB compta activitats que poden ser perjudicials, com la contaminació, que en realitat resten qualitat de vida.
  • No té en compte la qualitat dels béns produïts, només el valor. Un ordinador del 2023 val menys que un del 1970 però és millor.
  • No mesura la distribució de la renda entre les persones, només la mitjana. Pot ser que uns quants guanyin molt i moltes persones guanyin poc.
  • No tenen en compte els efectes dels preus. El PIB pot pujar sol perquè apugin els preus... i això no augmenta la qualitat de vida.

3. La Demanda Agregada

La Demanda Agregada és la quantitat total que estan disposats a gastar els consumidors, empreses, estrangers i Estat en un moment donat. És la suma del Consum, Inversió, Despesa pública i Exportacions Netes. És la despesa total.

3.1. La Corba de Demanda Agregada

La Corba de Demanda Agregada ens indica la quantitat demandada de béns i serveis per tots els agents econòmics per a cada nivell de preus. Nivell general de preus.

Quan parlem de demanda, existeixen dues diferències respecte a la demanda d'un bé concret:

  1. La producció és sobre el conjunt de l'economia, és a dir, demanda de tots els béns i serveis que es produeixen (menjar, roba, cotxes, habitatge, etc.).
  2. Els preus no es refereixen a un únic bé sinó al nivell mitjà de preus, és a dir, el preu mitjà de tots els béns que s'intercanvien en una economia.

Per què la demanda agregada té pendent negatiu? Com veiem, la corba de DA té pendent negatiu ja que, ceteris paribus, la despesa dels agents econòmics augmenta quan baixa el nivell general de preus.

Canvis en la demanda agregada:

  • El Nivell General de Preus: Si baixa el nivell mitjà de preus de l'economia, els agents econòmics tenen un poder adquisitiu més gran, ja que ara poden comprar més coses amb la seva renda i la DA pujarà. Si els preus pugen, la DA baixarà.
  • Les expectatives: Si les empreses consideren que l'economia anirà bé, augmentaran la inversió. Si els ciutadans pensen que en el futur guanyaran més diners, n'augmentaran el consum. Per tant, si milloren les expectatives, augmenta la DA i si les expectatives empitjoren, la DA baixarà.
  • Canvis en la riquesa: La riquesa ens mostra les propietats o els actius que tenen les persones. Quan el valor augmenta, augmenta el consum i augmenta la DA. Si la riquesa baixa, el consum i la DA baixaran.
  • Els tipus d'interès (la política monetària): En baixar els tipus d'interès, famílies i empreses demanen més prestat, cosa que augmenta el consum i la inversió, i augmenta la DA. Si els tipus d'interès pugen, es demana menys prestat, disminuint la DA.
  • La despesa pública (la política fiscal): És la despesa que fa l'Estat. Si el govern decideix augmentar les despeses, la DA augmenta. La disminució de la despesa pública provocarà tot el contrari.
  • Els impostos i les transferències (més política fiscal): La política fiscal de l'Estat també inclou els impostos i les transferències. Si l'Estat baixa els impostos i augmenta les transferències, les famílies tindran més renda i n'augmentaran el consum i les empreses la inversió, i la DA augmenta. Si pugen els impostos i baixen les transferències, la DA disminuirà.
  • Les exportacions netes: Si augmenten les exportacions, hi haurà una despesa més gran dins del país, i augmenta la DA. El mateix passa si baixen les importacions. Per tant, si augmenta la diferència entre exportacions i importacions (exportacions netes), hi haurà un augment de la DA.

4. L'Oferta Agregada

L'Oferta Agregada (OA) és la quantitat total de béns que les empreses d'un país estan disposades a produir i vendre per a cada nivell de preus. La corba OA ens indica la quantitat oferta de béns i serveis per a cadascun dels nivells de preus de l'economia.

Canvis en l'Oferta Agregada:

El nivell general de preus: Si puja el nivell mitjà de preus de l'economia, les empreses tindran més ingressos, per la qual cosa produiran més i l'OA augmentarà. Si els preus baixen, l'OA baixarà.

La quantitat de factors disponibles: Com més recursos tingui un país, més gran serà la quantitat de producció que pugui arribar a oferir. Recorda que els factors productius són recursos naturals, treball i capital.

La productivitat (qualitat dels factors): Si hi ha més productivitat, podrem produir més amb els mateixos recursos i augmenta la OA. Es pot augmentar la productivitat amb  A) La formació dels treballadors. B) Progrés tècnic.

El preu dels factors productius:Com més baixos siguin els costos empresarials, més rendibles els serà produir. Per tant, si el preu dels factors productius baixa, l'OA augmenta. Al contrari, si el preu de factors puja, l'OA dismnuirà. Per tant, si el preu dels factors productius baixa, l'oferta agregada es desplaça a la dreta i si puja es desplaça a l'esquerra.

MOVIMENT DINS DE LA CORBA (OA): Si el que varia és el preu del bé, es produeix una variació en la quantitat d'oferta agregada i parlem d'un moviment dins de la curva.no hi ha canvi en la corba d'oferta agregada

O97-REpBDND3n589ocJH9sfoXnmrqfNNhL1o3cbBPENY1HzzmYHFtM76uBqdf_DqISHmprFhYkiwbZ4O6pf1EwXH6Zpw5oUgmruuoXlAPiFwO_86KrOBiZ-pK-IfiB9N52B1NwLX343XbrsGBOHSDQ

DESPLAÇAMENT DE LA CORBA (OA): Si el que varia és la quantitat dels factors productius, la seva productivitat (qualitat) o el preu d'aquests, es produeix un desplaçament de la corba d'oferta agregada

x1ZhDzvoVAHtJVIFNWtYSwShG-QqXPNXplFtXD6rJDh9z_nepW5ki3K8KJkWq9UwMBYARhj6B3ZdzREt7LIAH856KgmeJftcI4hqyiPKnjNRtMO1ZYWxpIQPu8N8TLpcxMqgsSnan_to3h07_gNdTQ

5. L’EQUILIBRI MACROECONÒMIC

L'EQUILIBRI MACROECONÒMIC és el punt on la quantitat de producció que ofereixen totes les empreses és igual a la quantitat de producció demandada pels consumidors, les empreses, l'Estat i el sector exterior


L'economia sempre tendirà a l'equilibri macroeconòmic, és a dir, aquell nivell general de preus (PE) on OA i DA s'igualen. Si el nivell de preus fos superior a PE, hi hauria un excés d'oferta de béns. Les empreses per poder vendre els productes hauran de disminuir els preus. Si el nivell de preus fos inferior a PE hi hauria un excés de demanda, cosa que provocaria un augment del nivell de preus, ja que hi hauria més compradors que venedors i es produiria escassetat.

Per què un país es troba sota el seu potencial?

El país no està usant tots els seus factors productius: Hi ha treballadors a l'atur, fàbriques sense utilitzar, terres sense cultivar, etc. No s'estan fent servir els factors de manera productiva i eficient: La productivitat dels factors no és bona.

Canvis en l'equilibri per variacions de demanda. Els factors que poden provocar un desplaçament de la corba són:

- Les expectatives. , La riquesa. Els tipus d ́ interès (política monetària).  Despesa pública, transferències i impostos (política fiscal). Exportacions netes.

Les crisis de demanda. Una economia tindrà una època de recessió sempre que la demanda agregada es desplaci a l'esquerra.

K51dJrlVGsVac8xPJa2F5M6gniARJ3h_KGcexm6o0ddevYkT9FmAYl_ZEjY3lWMt0KfA6OyKkKVsMws-usPyeZwwAwyVdYT3q2lSng6m8S2vyNCm1uGkdy8tIfMVInOnR6acdJMVTMjvdt4DXPS2KQ

Les expansions de demanda

M7s7LQCIqOYcfqbr7ybWgl-61EbbkBzH_5YXTDiFWQi75PuCOxbDPtrWTjticje5qV-YplRz1U7YjTw89e4v3PdWpHXgyOgUaHgZ2XH7uAX7hUE8y7jNyt5s6SfRxd2bXDWsVqlLE1HyjzTP_v5LMgThuh_m7YGzAcHEToRXoAKdBOl2itjIzJmuxfW5QflxfK3M3HVhHrqZJejlj3PjlnDQOmbLCb3D4llf11V_OXgs370KKmWZgU3ZxW_gcDDKNG175c9Ucg6gAbrESmvjj_pO5VHDBRvFO4NhUEn22a8Q


Canvis a l'equilibri per variacions d'oferta

Factors que poden provocar un desplaçament de la corba:

- Quantitat de factors productius

- Productivitat (qualitat dels factors)

- Preu dels factors productius

Les crisis doferta.

bSoB4BDiDOUGI-jZuKlMWjb3YxxDorS8de9AV1YuZchq_nBBzEJ2SDgXTYJt5-i3uEa_x_j1gfmHw_5YmKySE4bU04pOUR5A1jdcKiBJ9y0rzaB7kVvxJtKWc3actHSCuArbLke1vubQSHrFwZ38wg

Les expansions d’oferta

f3vSl1pSPO5rtjZW7XytvhPa9bOZwiJuWjCiZhj0d6CSYt9BGFrcAi0JbLT4M_4AYEx0IRMqX6fPRV1WGw7jBDNJ-QRdqkXRM9-5rW5EWJPtj8FT5S_45kQtLPa_Z5lnJcJE3blyIWpwE7EjqZWvoA

uhaZDsic2tRrKFou5oR3DiGfYcZ7cnalu1LuYHqoXZVXD6o0rCDo5LHxRm6QpEo4BBUDnIs7rkk6NoWJuieo9arWsKsooAMbEtzCQgdwsgkeBJZDMMjB0Pkk6qWAR_buRd-A96BC5hFXmyxZ-ePopw

Entradas relacionadas: