Composició dels Aliments i Nutrients Essencials
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,44 KB
Composició dels Aliments
Els aliments estan compostos per nutrients.
Què és un Nutrient?
Són compostos químics que contenen els aliments i que són necessaris perquè les cèl·lules puguin viure.
Funcions dels Nutrients
- Energètica: aporta energia pel funcionament de la cèl·lula. Són els glúcids i lípids.
- Plàstica: aporta components pel creixement i la renovació de les cèl·lules que es destrueixen. Són proteïnes, minerals, i alguns glúcids i lípids.
- Reguladora: subministra substàncies que controlen les reaccions químiques de les cèl·lules. Són vitamines.
Les Sals Minerals
- Són elements químics en quantitats molt petites.
- Intervenen en moltes funcions vitals del cos humà.
- Les necessitem en poques quantitats.
- Exemple: Ca, P, K, Fe, Mg, Na.
- Les trobem principalment en els ossos.
- La dieta diària ha d'aportar totes les sals minerals que necessitem i eliminem al dia.
Sals Minerals més importants per l'organisme
- Na: regula la quantitat i distribució d'aigua del cos.
- K: té un paper important en el Sistema Nerviós.
- Ca: dóna duresa als ossos, i serveix per la correcta coagulació de la sang.
- P: forma part dels ossos, gràcies a ell podem acumular l'energia que ens proporcionen els glúcids i els greixos.
L'Aigua
- El consum d'aigua és imprescindible per la vida.
- Gairebé el 60% del nostre pes és aigua.
- En condicions normals perdem uns 2,5 litres d'aigua al dia.
- La set és un mecanisme d'avís que el nostre cos necessita aigua.
- L'entrada d'aigua a l'organisme és a través de beure aigua i dels aliments que en porten.
Els Glúcids
Tipus de Glúcids
- Senzills: Es digereixen i s'absorbeixen ràpidament. Incrementen la glucèmia, sacarosa, lactosa (disacàrids), glucosa, fructosa (monosacàrids).
- Complexos: necessiten una digestió llarga, l'absorció és més lenta. L'augment de glucèmia que causen és molt menor. Midó, glicogen, cel·lulosa.
Funció Principal dels Glúcids
Funció energètica: material energètic d'ús immediat pels éssers vius.
- La glucosa és la principal font d'energia.
- El midó en els vegetals i el glicogen en els animals permeten acumular milers de molècules de glucosa.
- El midó és el que més ingerim en més quantitats després de l'aigua. És molt abundant en cereals, llegums, tubercles.
- El glicogen està en el múscul i en el fetge dels animals que mengem.
Lípids
Són substàncies molt diverses. Només tenen en comú que són insolubles en l'aigua.
Classificació dels Lípids
- Simples: Són els àcids grassos (formen el 95% dels lípids de la dieta):
- Saturats: sòlids a temperatura ambiental (greixos), abunden en aliments d'origen animal.
- Insaturats: líquids a temperatura ambiental (olis), es troben en vegetals.
- Complexos: exemple: el colesterol.
En una dieta equilibrada, els lípids han d'aportar com a màxim el 30-35% de les calories diàries.