Competències lingüístiques i comunicatives del futur docent

Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,55 KB

L'alumnat coneix i compren les diferències bàsiques entre l'adquisició de la primera i d'una segona llengua

La primera llengua és aquella que s'ha adquirit d'una forma inconscient quan eres xicoteta i és la més habitual, és podria dir que és la llengua materna, la llengua que sempre des que eres menut ha estat rodejant en l'àmbit familiar. Aquella en la que has jugat i has pensat sempre. La segona llengua és aquella que s'usa en el context social i que s'aprèn a l'escola també des de xicotet amb la primera i que durant molt de temps han volgut que predominara per damunt de la primera i que, gràcies a les Institucions actuals, no passarà. En el meu cas, la primera llengua per a mi ha sigut el valencià que m'ha parlat la meua mare des de menuda, encara que he de reconèixer que el meu pare parla castellà i francés i durant molt de temps he estat sempre rodejat de familiars i amics que sempre han parlat en castellà i l'entrada a l'escola va fer del castellà la llengua que més utilitze en la meua vida diària fora de casa.

L'alumnat demostra una competència comunicativa eficaç a l'aula d'una persona futura professional de la docència

Després dels anys d'estudi, des que vaig començar pràcticament l'escola, la pràctica a l'hora de parlar i la interacció amb els meus amics i familiars que parlen en valencià, considere que sóc capaç de comunicar-me perfectament en valencià i crec que no tinc cap problema a l'hora d'expressar-me i fer-me entendre per les demés. Com a futura professional de la docència, i sempre sense deixar d'estudiar la llengua, crec que sóc capaç de poder donar classe en valencià i de fer que els meus futurs alumnes puguen entendre les meues explicacions, ja que, crec que tinc un vocabulari prou extens en valencià i formo les estructures correctes a l'hora d'expressar-me en qualsevol situació personal o professional.

L'alumnat valora la importància del domini de la comunicació

La forma d'expressió en una llengua és molt important i a més, si la persona és un docent que tracta d'ensenyar als alumnes una llengua, les estructures orals que s'utilitzen del llenguatge oral han de tindre la mateixa importància que les escrites, ja que d'això dependrà que l'aprenentatge de la llengua siga de forma correcta quan el que volen fer és transmetre una informació que serà important per a l'alumne. Valore que si tens molta formació gramatical i una escriptura correcta, sense el domini oral d'una llengua no es pot afirmar que el docent està en condicions de transmetre als alumnes les dades necessàries per a poder dependre d'una assignatura i entendre una explicació a l'aula.

L'alumnat respecta i coneix les diferents varietats lingüístiques i les aplica eficaçment a cada situació comunicativa

Si hem de parlar de les diferents varietats lingüístiques que existeixen, diré que hi ha quatre tipus:

  • Diacrània (temps): Cronolecte (llengua medieval del segle XVII, etc.)
  • Diatòpica (lloc): Dialecte geogràfic (rossellonés, català central, valencià apitxat, etc.)
  • Diastràtica (grup social): Sociolecte (parla dels xiquets, argot juvenil, etc.)
  • Diafàsica (àmbit d'ús): Registre; col·loquial, estàndard formal, administratiu, literari científic. Dependrà de la situació en què una persona es trobe utilitzarà una d'aquestes quatre varietats, la col·loquial seria dins de la varietat del Registre la més utilitzada, la formal i l'administrativa anirien després i la literària i científica junt amb alguna més serien les que es podrien escoltar en situacions més culturals i de tràmit. El sociolecte depèn de les companyies i el dialecte geogràfic d'on naixes.

    L'alumnat ha adquirit la capacitat de resoldre situacions d'aprenentatge en contextos multilingües.

    El plurilingüisme actual exigeix que el professorat tinga una nova actitud i exigeix el desenvolupament personal de plantejaments integradors i interdisciplinaris de la didàctica de les llengües a l'escola i en la societat. L'aprenentatge de les llengües és una necessitat del docent per a poder atendre la diversitat en el llenguatge actual, deu a la integració de diferents cultures i llengües a l'escola. Es necessita hui en dia una disposició especial per a conéixer les llengües que et rodegen i sempre alguna estrangera per a poder resoldre les situacions tant socials com laborals que es plantegen o ens plantegen més avant en la nostra vida.

    L'alumnat valora i aplica l'ús adequat de la llengua verbal i no verbal

    Com a futurs docents, hem de ser uns bons models lingüístics, hem de tindre un ritme de discurs lent per a facilitar la comprensió, hem d'utilitzar el llenguatge gestual per augmentar les possibilitats de comprensió, repetir els missatges amb naturalitat i sense variar el to de veu, fer pauses en el missatge perquè l'alumne processe la informació. Vigilar la pronúncia, l'entonació, utilitzar estructures gramaticals simples i fer discursos complets de vegades perquè l'explicació siga el més completa possible.

    L'alumne demostra interès per l'autocorrecció i ho manifesta en totes les produccions orals i escrites.

    L'alumne s'expressa correctament de forma oral i escrita, en les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma i domina l'ús de diferents tècniques d'expressió. Afavoreix la capacitat de la parla i de l'escriptura i coneix i domina les tècniques d'expressió oral i escrita a la volta que compren el pas de l'oralitat a l'escriptura i coneix els diversos registres i usos de la llengua.

Entradas relacionadas: