Competències lingüístiques i comunicatives
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,65 KB
L'alumne adquirisca una segona llengua de forma efectiva haurem de tindre en compte:
- Input comprensiu: l'alumne ha de formar intuïcions sobre el funcionament de la llengua, construir-ne les regles i adquirir-ne el vocabulari necessaris que els asseguren l'èxit en l'adquisició de la nova llengua.
- Output comprensiu: es basa en la instrucció que li dona el mestre a l'alumnat i aquest fa un esforç per captar el missatge de l'input.
- Metodologia lúdica: jocs, activitats que motiven a l'alumnat. El paper del professor en aquest procés és fonamental, ha de corregir de manera subtil, ha de ser l'interlocutor principal de les converses i ha de ser bon model lingüístic (nivell gramatical i pragmàtic) a més de dinamitzar les possibilitats d'expressió.
L'alumnat demostra una competència comunicativa eficaç a l'aula
Gràcies als treballs realitzats en l'aula he pogut millorar la meua expressió oral, amb les exposicions en grup, les converses amb els companys i l'expressió escrita a través de la realització de la seqüència didàctica i els treballs sobre els vídeos o activitats a classe realitzats. D'altra banda, m'agradaria destacar que després de cursar aquesta assignatura he pogut augmentar el meu nivell motivacional i reduir els prejudicis que tenia cap a aquesta llengua veient-la com una oportunitat per créixer d'una manera professional i personal.
L'alumnat respecta i coneix les diferents varietats lingüístiques
Cada llengua té un recorregut diferent i canvia respecte a la situació en la qual es troba, segons el grup de persones... És a dir, cada llengua té unes varietats que la caracteritzen. Distingim aquests aspectes:
- La llengua canvia pel pas del temps -> varietat diacrònica.
- La llengua canvia segons la zona geogràfica en la qual es troba -> varietat diatòpica.
- La llengua canvia segons el grup social amb el qual parles -> varietat diastràtica.
- La llengua canvia segons el registre emprat en una situació determinada -> varietat diafàsica.
L'alumnat valora la importància del domini de la comunicació oral en el procés d'ensenyament
La comunicació és la base de l'aprenentatge de les llengües. A més, té una gran importància durant el procés d'ensenyament-aprenentatge de l'alumne. Hem de tenir en compte que l'educació juga un gran paper important per establir un correcte domini de les llengües.
L'alumnat ha adquirit la capacitat de resoldre situacions d'aprenentatge en contextos multilingües
El plurilingüisme actual exigeix que el professorat tinga una nova actitud i desenvolupament personal de plantejament integrador i interdisciplinador de la didàctica de les llengües a l'escola i en la societat.
L'alumnat valora i aplica l'ús adequat del llenguatge verbal i no verbal
Vivim en una cultura del visual. Els nostres alumnes es mouen en un món on les imatges són més decisives que els discursos i les paraules. Per això, els professors els podem arribar millor i d'una manera més immediata a través d'un llenguatge no verbal.
L'alumnat demostra interès per l'autocorrecció
L'alumne s'expressa correctament de forma oral i escrita, en les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma i domina l'ús de diferents tècniques d'expressió. Afavoreix la capacitat de la parla i de l'escriptura i coneix i domina les tècniques d'expressió oral i escrita a la volta que compren el pas de l'oralitat a l'escriptura i coneix els diversos registres i usos de la llengua.