Competències i Habilitats per a la Inserció Laboral
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 9,56 KB
Competències Clau per a la Inserció Laboral
Les competències sociolaborals són un conjunt d'habilitats, actituds, hàbits, coneixements i capacitats que es poden transferir a diverses situacions amb característiques similars. Existeixen diferents nivells de competència.
Tipus de Competències
- Autonomia: Capacitat d'actuar autònomament.
- Habilitats Socials: Competències per a la interacció social.
- Habilitats Laborals: Competències transversals necessàries per a qualsevol lloc de treball.
- Habilitats de Recerca: Competències per defensar la candidatura professional.
Tècniques de Diagnòstic en Orientació Laboral
Entrevista Inicial
L'entrevista inicial serveix per elaborar el perfil professional de l'usuari (U), identificar la seva motivació (ocupació i autoocupació) i fer un seguiment del procés. És un sistema d'acollida, on l'objectiu principal és crear un vincle i recollir dades bàsiques i de contacte (amb consentiment). Es presenta el servei, la finalitat i la importància de la implicació de l'usuari en el procés.
Entrevista Personal Semiestructurada
S'hi recullen dades sobre: motius, situació econòmica, experiència laboral, dades acadèmiques, situació jurídica, salut, família, habitatge, competències bàsiques personals i socials. Es fa servir una fitxa de registre de l'usuari.
Diagnòstic d'Ocupabilitat
El diagnòstic d'ocupabilitat recull les dades més rellevants i aprofundeix en l'ocupabilitat de la persona. L'objectiu és obtenir informació per aprofundir en l'ocupació, destacar les competències i necessitats, i elaborar un pla de treball (IPI - Itinerari Personal d'Inserció).
Entrevista Personal Estructurada
Depèn de l'usuari i s'estructura en 4 àrees: orientació, formació i inserció, i aspectes personals. S'analitzen: formació, trajectòria professional, situació de desocupació, competències, recerca de feina, disponibilitat, interessos, valors i actituds sociolaborals, i aproximació a l'objectiu professional. Es fa servir una fitxa de diagnòstic d'ocupabilitat.
Seguiment de l'Itinerari Personal d'Inserció (IPI)
El seguiment assegura que l'usuari avança positivament en el seu itinerari. L'objectiu és comprovar el compliment dels objectius acordats en l'IPI.
Elements Clau del Seguiment
- Currículum Vitae (CV) Laboral: Responsabilitats, funcions i tasques, anys d'experiència, tipus d'empresa, experiència laboral no formal, qualificació professional, condicions laborals, motius de pèrdua o canvi de feina.
- CV Formatiu: Formació de base, complementària i contínua, titulació professional.
- Entorn Social: Relació amb la xarxa social, recursos disponibles.
- Competències: Gestió de situacions estressants, disponibilitat, projecte professional, imatge professional, estil de recerca de feina, disposició per al canvi, expectatives i necessitats d'inserció, mobilitat.
Entrenament en Habilitats Socials (HHSS)
A partir d'un procés d'aprenentatge dissenyat prèviament, i tenint en compte la metodologia adequada per a cada cas, les persones aprenen i consoliden les habilitats.
Autonomia Personal
- Conèixer l'entorn: Identificar serveis i rebre informació (salut, transport, serveis socials, etc.). Exemple: Immigrants - IDECAT.
- Autogovern i Autodirecció: Prendre decisions personals per adaptar-se a l'entorn, planificar activitats i horaris, demanar ajuda, resoldre problemes. Exemple: Línia del temps amb dibuixos per identificar moments significatius i reflexionar sobre els aprenentatges.
- Motivació cap a l'aprenentatge i la feina: Actitud individual per a la implicació de l'usuari en el procés de millora de l'ocupabilitat. Exemple: Fer una llista (IPI) per identificar la motivació personal, enfortir el compromís i la implicació activa. Fer sessions de revisió per identificar obstacles i avaluar progressos.
- Organització i Gestió del Temps: Exemple: Crear un diagrama de Gant per exposar el temps de dedicació previst per a diferents tasques. Objectiu: Dissenyar la distribució òptima del temps al llarg d'una setmana.
Habilitats Socials
Cal la implicació activa i directa de la persona, i conèixer el seu punt de partida per saber si li manquen les HHSS o si les té però no les utilitza.
- Habilitats Bàsiques d'Interacció Social: Conductes verbals i no verbals.
- Habilitats Conversacionals: Per iniciar, mantenir o acabar una conversa.
- Habilitats per Cooperar i Compartir: Faciliten la integració (demanar favors, seguir normes, ser amable).
- Habilitats relacionades amb Sentiments i Emocions: Identificar les emocions i saber expressar-les. Habilitats d'autoafirmació: capacitat per defensar opinions i drets, elogiar els altres, reconèixer els seus encerts (assertivitat).
Habilitats Laborals
Habilitats Professionals Específiques (Formació Ocupacional Bàsica)
- Capacitació Professional: Cursos orientats a usuaris amb HHSS bàsiques (anglès, informàtica) oferts pel SOC, entorn empresarial, sindicats, entitats del tercer sector. Pràctiques laborals per aplicar coneixements.
- Formació Prelaboral: Desenvolupament integral de l'usuari mitjançant formació general en HHSS i personals. Promoure l'aprenentatge d'un ofici.
Habilitats per Complir Normes i Comportament a la Feina
Elements de Comportament: Tallers de baixa exigència amb tasques per treballar les habilitats relacionals, normes laborals bàsiques, puntualitat. Normativa laboral: contractació, drets i deures, període de proves, jornada laboral, aspectes relacionats amb el salari, permisos, vacances, extinció del contracte. Exemple: Dia a l'empresa, on els usuaris són els treballadors.
Habilitats Relacionades amb la Feina (Competències Transversals)
Són necessàries per a tots els llocs de treball i molt valorades: treball en equip, responsabilitat, capacitat d'organització, resolució de problemes, iniciativa, autonomia, etc. Per exemple, si se sap utilitzar una màquina però no es té iniciativa, probablement hi haurà dificultat per mantenir la feina. Exemples d'activitats: *Superar obstacles amb els ulls tancats* o *construir alguna cosa amb alguns participants callats i només un donant ordres*.
Recerca de Feina
Canals i Vies de Recerca
- Autònom o per a un altre: SEPE, SOC, agències de col·locació, ETT, borses de treball.
- Entitats que faciliten la inserció laboral.
- Administració pública: Contractació mitjançant borses, concurs, oposició. Ofertes al BOP, DOGC, BOE, DOCE, MAP.
- Mitjans de comunicació: Ofertes en premsa, ràdio, TV.
- Portals d'internet: Cercadors per territori, sector o empresa. Connecten oferta i demanda.
- Networking: Contactes personals que faciliten informació i oportunitats laborals.
- Autocandidatura: La persona contacta directament amb l'empresa (trucada, carta, presencial).
Instruments de Recerca de Feina
- Currículum Vitae (CV): Resum escrit de les capacitats professionals i l'experiència laboral que capti l'interès de l'empresa.
- Carta de Presentació: Pretén despertar la curiositat de l'interessat perquè llegeixi el CV, descriu les capacitats professionals i les expectatives respecte a la feina.
Procés de Selecció
L'Entrevista
Serveix per aprofundir en la informació que es té de la persona candidata i verificar si el seu estil coincideix amb el de l'empresa. Cal tenir en compte: higiene personal, manera de vestir i habilitats socials.
Fases: Salutació, xerrada informal, recollida de dades, dades sobre l'empresa, final de l'entrevista i comiat. Metodologia abans, durant i després de l'entrevista (full de registre per aprendre de les entrevistes).
Proves Psicotècniques
Poden ser d'aptitud, d'intel·ligència, d'interessos o de personalitat. Cal llegir bé les instruccions, anar descansat/ada, respondre amb naturalitat i sinceritat, i no perdre la calma.
Recursos per Promoure la Recerca de Feina
Fer un seguiment detallat de les accions que es porten a terme durant la recerca.
- L'Agenda: Planificar les accions i organitzar-les en el temps (diàriament i setmanalment), indicant els objectius i els passos a seguir. Al començament es fa un acompanyament, però cal que la persona s'organitzi autònomament.
- Registre d'Informació: Fitxer per al seguiment de les accions: currículums enviats, empreses, ofertes consultades, autocandidatures (telefòniques o per correu electrònic).
- El Club de la Feina: Sala de recerca de feina amb diaris, ordinadors, guies de la ciutat, internet, telèfon, etc.
- Espais i Recursos al Centre d'Inserció: Borses de treball, espais de consulta d'ofertes, models de currículum, cartes i altres documents.