Competències Bàsiques i Matemàtica: Guia
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,38 KB
Les competències bàsiques són l’eix vertebrador del procés educatiu. El currículum orientat a l’adquisició de competències estableix que la finalitat de l’educació obligatòria és aconseguir que els nens i les nenes adquireixin les eines necessàries per entendre el món i esdevinguin persones capaces d’intervenir activament i crítica en la societat plural, diversa i en canvi continu que ens ha tocat viure. Un currículum per competències significa ensenyar a aprendre i seguir aprenent al llarg de tota la vida. Aquesta proposta es vincula amb la concepció constructivista de l’aprenentatge: aprendre consisteix a integrar i relacionar noves informacions amb els coneixements preexistents per tal que el coneixement sigui significatiu i aplicable. S’identifiquen dos grups de competències bàsiques:
- les competències transversals, que són la base del desenvolupament personal i de la construcció del coneixement;
- les competències específiques, centrades a conviure i habitar el món i relacionades amb la cultura i la visió d’aquest.
Competències transversals
Competències comunicatives
- Competència Lingüística i Audiovisual
- Competència Artística i Cultural
Competències metodològiques
- Tractament de la Informació i Competència Digital
- Competència Matemàtica
- Competència d’Aprendre a Aprendre
Competències personals
- Competència d’Autonomia i Iniciativa Personal
Competències específiques per conviure i habitar el món
- Competència en el Coneixement i la Interacció amb el Món Físic
- Competència Social i Ciutadana
Assolir la competència matemàtica implica (Processos)
- Pensar matemàticament: Construir coneixements matemàtics a partir de situacions on tinguin sentit, experimentar, intuir, relacionar conceptes i fer abstraccions.
- Raonar matemàticament: Induir i deduir, particularitzar i generalitzar; argumentar les decisions preses, així com l’elecció dels processos seguits i de les tècniques utilitzades.
- Plantejar-se i resoldre problemes: Llegir i entendre l’enunciat, generar preguntes relacionades amb una situació-problema, planificar i desenvolupar estratègies de resolució i verificar la validesa de les solucions.
Assolir la competència matemàtica implica (Habilitats)
- Obtenir, interpretar i generar informació amb contingut matemàtic.
- Utilitzar les tècniques matemàtiques bàsiques (per comptar, operar, mesurar, situar-se a l’espai i organitzar i analitzar dades) i els instruments (calculadores i TIC, de dibuix i de mesura) per fer matemàtiques.
- Interpretar i representar a través de paraules, dibuixos, símbols, nombres i materials, expressions, processos i resultats matemàtics.
- Comunicar el treball i els descobriments als altres, tant oralment com per escrit, utilitzant de manera progressiva el llenguatge matemàtic.
L’eficàcia en la consecució de les competències bàsiques depèn d’una bona coordinació de les activitats escolars de totes les àrees curriculars. I per aconseguir-ho és clau l’organització del centre i de les aules; l’articulació dels diferents àmbits d’organització del professorat, com els cicles i cursos; la participació de l’alumnat en la dinàmica del centre i en el procés d’aprenentatge propi; la complementació del treball individual i del treball cooperatiu; l’ús de determinades metodologies i recursos didàctics, com la concepció, organització i funcionament de la biblioteca escolar; l’acció tutorial amb atenció especial a les relacions amb les famílies, i finalment la planificació de les activitats complementàries i extraescolars.
Definició de la competència matemàtica
- La competència matemàtica implica l’habilitat de comprendre, utilitzar i relacionar els nombres, les seves operacions bàsiques, els símbols i les formes d’expressió i raonament matemàtic.
- És a dir, la competència matemàtica implica el coneixement i maneig dels elements matemàtics bàsics en situacions reals o simulades de la vida quotidiana; elaborar la informació a través d’eines matemàtiques per poder-la interpretar, i posar en pràctica processos de raonament que condueixin a la solució de problemes o a l’obtenció d’informació.
- Forma part de la competència matemàtica l’habilitat d’analitzar, interpretar i expressar amb claredat i precisió informacions, dades i argumentacions. Suposa, també, seguir determinats processos de pensament i aplicar alguns algoritmes de càlcul o elements lògics.
- També implica una disposició favorable i de progressiva seguretat i confiança vers la informació i les situacions que contenen elements i suports matemàtics.
- L’assoliment d’aquesta competència s’aconsegueix en la mesura que els coneixements, les habilitats i actituds matemàtics s’apliquen de manera espontània a una àmplia varietat de situacions, provinents d’altres camps del coneixement i de la vida quotidiana.