Comparació entre l'ideal d'Epicur i Plató
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,9 KB
L’ideal d'Epicur i l'ideal de Plató
En l'ideal d'Epicur consideraven que el seu concepte que tenen del plaer era contraproduent per la seva idea de virtut. També consideraven que la persona sàvia s'havia d’allunyar de la participació política perquè així s’està arriscant en perdre la tranquil·litat, fent més difícil el camí cap a la felicitat. Tenia un concepte i recerca del plaer, ja que un plaer des de la intel·ligència és un plaer bo perquè ens dona felicitat, és a dir, que el plaer és l'única cosa bona. Podem aplicar la prudència o la racionalitat a l'elecció dels plaers, la racionalitat ens pot escollir els desitjos adequats dels quals ens poden fer feliços. Així aconseguim evitar el dolor corporal i ens ajuda a aconseguir l'equilibri entre la ment (calma espiritual, ataràxia) i el cor, l'estat ideal, etc.
En canvi, l'ideal de Plató, per ell l'ésser humà és un ésser que es divideix entre dos mons: el món espiritual i el món material, pels desigs corporals i les passions i, per altra banda, el coratge i la voluntat, ja que ha de ser guiat per la raó. L'ésser humà s'ha d'alliberar dels desitjos corporals, però ha de superar l'amor a les criatures. El veritable amor ha d'assolir el Bé i la Bellesa en si. Hi ha una realitat extramental i invariable que és la principal causa de totes les connexions amb l'ètica platònica, que fonamenten els models dels objectes sensibles, com ara, els valors, de les coses, matemàtiques i la idea de Bé.
En conclusió l'ideal d'Epicur se centra en l'ètica, consideren tenir com a fins al plaer i la felicitat. També diuen que el destí no existeix i l'individu és lliure. Ja que no creuen en cap raó per tenir por dels déus. En canvi, l'ideal de Plató, se centra més a assolir la Bellesa i la idea de Bé perquè són una realitat extramental. També que l'ésser humà ha de poder alliberar-se dels desitjos corporals, però a la vegada haurien de superar també l'amor de les criatures, perquè arribar a conèixer el Bé, allò que omple l’ésser humà, és l’ideal d’una vida autènticament humana. Només l’ésser humà que ha arribat a l’experiència del Bé és feliç.
ORGANITZACIÓ DEL TREBALL I PLANIFICACIÓ PERSONAL
B) LA PLANIFICACIÓ DEL PERSONAL:
- Objectiu de les tècniques de reclutament: disposar de candidats que compleixin els requisits necessaris pel lloc de treball que jo vull cubrir
Tècniques de reclutament internes: Captar als candidats dins dels propis treballadors de l’empresa. Avantatges: les persones ja saben com funciona l’empresa i l’empresa ja sap com es esa persona
Tècniques de reclutament externes: Captar als candidats de fora de l’empresa i tinc diferents llocs on puc buscar els candidats, com les bosses de treball d’institucions educatives oficials, agències de col·locacions (són organitzacions que no busquen cap benefici i es dediquen a buscar feina a la gent, no formes part de la plantilla de l’empresa), serveis públics d’ocupació (S.O.C i SEPE), ETTS (formes part de la plantilla de l’empresa), internet (reclutament electrònic, no formes part de la plantilla de l’empresa)
Selecció del personal: Escollir correctament a les persones que han de treballar a l’empresa
Fases del procés de selecció --> 1. Selecció d’oferta del treball // 2. Analitzar la carta de presentació/CV/proves--> Carta de presentació: a la carta de presentació has de mostrar l'interès que tens per a treballar a l’empresa i destaques els detalls que vols del teu curriculum. // CV: és on es reflecteixen les dades personals, professionals i acadèmiques de la persona. //Quan l’empresa rep la carta de presentació i CV és quan s’inicia de veritat el procès de selecció de personal, fa un primer descart els que no compleixen els requisits i després es fan les:
// Proves de selecció: entrevistes de treball (és un contacte directe entre el candidat i la persona responsable del procés de selecció, por haver-hi més d’una entrevista, una entrevista inicial i després, més endavant, es poden fer més). // Proves psicotècniques → consisteixen en un test d'intel·ligència i un test d'aptituds diverses, per conèixer la capacitat intel·lectual del candidat i veure a com s’enfronta en situacions diverses i trobar solucions. // Proves de personalitat: Qüestionaris que busquen conèixer els trets característics de la personalitat dels candidats. // Proves de cultura general: Qüestionaris sobre coneixements bàsics que ha de tenir qualsevol persona // Proves professionals: Són aquelles proves específiques per comprovar el nivell de coneixements ja siguin teòrics o pràctics, que estan relacionats amb el lloc de treball que vull cumplir // Proves de grup: Activitats que fan a l’hora diferents aspirants, que han solucionar un problema proposat i se analitza la capacitat de treballar en equip i la qualitat de lideratge.
LA FORMACIÓ I GESTIÓ DEL CONEIXEMENT
3.1 LA FORMACIÓ DE RECURSOS HUMANS:
- La formació dels treballadors permet que es puguin adaptar als canvis que es van produint ja sigui a nivell tecnològic o a nivell de la societat. // Actualment la formació que està més a l’alça a les empreses és la formació online. // Avantatge: redueix costos tant per l’empresa com pel treballador, és més còmode, flexibiltat del ritme d’aprenentatge, redueix el temps d’aprenentatge, el material sempre està actualitzat // Inconvenients: la comunicació amb el teu cap és més lenta, problemes tècnics, major taxa d’abandonament, la gent té una falta d’ànim.
EL TREBALL I L’ADMINISTRACIÓ DEL PERSONAL
4.1 El treball i el seu marc legal: A) Què és el treball? És un conjunt de tasques i activitats que les persones fan dintre de l’empresa. Perquè una activitat es consideri treball es necessita 4 condicions: 1. Ha de ser voluntària, es l apersona que decideix si treballa o no. // 2. Ha de ser per compte d’altri (per a una altra persona), sino, no es considera treball sería una activitat de treball.// 3. Ha de existir un remuneració o treball a canvi de salari, ha de ser monetària, decideixo per qui treballo, m’han de pagar un salari.// 4. Ha d'haver una relació de subordinació, hi ha un que mana i altre que obeeix. /? C) El marc normatiu laboral: Estatut dels treballadors→ es la norma bàsica que desenvolupa i concreta el conjunt de drets, llibertats i obligacions que tenen els treballadors i les empreses. Sempre es pot millorar però mai empitjorar. // Convenis col·lectius→ Són els acords que hi ha entre els representants dels treballadors i els de les empreses d'un sector concret on es fixen les condicions de treball i les normes de convivència (milloren estatut dels treballadors). // Contracte de treball→ Les normes específiques per la meva persona, és a dir, que és personal.
4.2 EL CONTRACTE DE TREBALL--> És un acord on estan reflexades les voluntats de l’empresa i del treballador.
- El tipus de feina // Si es fa període de prova o no // Remuneració// Jornada laboral (quins descansos hi té, les vacances que es farà, hores extres,…) // Tipus de contracte// Durada del contracte (contracte indefinit, contracte en pràctiques,temporal…)
Tipus de contractes: Indefinit: aquell que no té data de finalització // Temporal: aquell que té un finalització/duració determinada // Per la formació en alternança: per persones que estan estudiant i treballant (sí et paguen) // Formatiu per a l’obtenció de la pràctica laboral: contracte de pràctiques (no hi cobres)
4.3 LES RELACIONS LABORALS
Sindicat → representants dels treballadors (ex: UGT).// Patronal → representant de l’empresa. // Negociació col·lectiva → Un procés on sindicat i patronal, intentan posar-se d’acord per pactar les condicions del conveni col·lectiu.
4.4 EL SALARI I LA NÒMINA
Salari→ És la totalitat de les percepcions econòmiques dels treballadors (que poden ser en diners o en espècies) per la prestació professional del seus serveis laborals per compte d’una altra persona. El salari inclou tant el seu treball com els descansos. Retribució en espècie → és aquella part del salari que on en lloc de pagar-se amb diners se li donen al treballador productes, béns o drets. La retribució en espècie no pot superar el 30% de la totalitat del salari
- Nòmina → No és el salari, és el document on està detallat d’on surt allò que jo cobri. Rebut del salari. Parts de la nòmina: Capçalera → és on es posen les dades de l’empresa i les del treballador // Meditacions → quantitats que rep el treballador, salari brut (esto va a continuación) Percepcions salarials → inclou el salari base (que és el salari que tú pactes en el moment de signar el contracte) i els complements salarials (coses que no estan dintre del salari que jo he pactat però que se me paguen per les meves habilitats o feines que estic fent, plus de nocturnitat) // Percepcions no salarials → no és més salari, és una part que em paguen perquè em compensen despeses que jo he tingut en la meva feina (transport)
- Deduccions → coses que les empreses resten a les meditacions per pagar en el nostre nom les aportacions de la seguretat social, les retencions a IRPF i altres // Salari net
Complements salarials: Pagues extres → En el estatut es fixa que tot treballador ha de rebre com a mínim dues pagues extraordinàries a l’any. En el conveni col·lectiu és on es determina com calcular aquesta paga
CLIMA I SATISFACCIÓ LABORAL
Intel·ligència emocional → reconèixer i saber gestionar les emocions i els sentiments tants els propis com els dels altres
- Personal → saber com som i què volem: Autoconsciència → conèixer els nostres sentiments i com afecten als altres // Autoregulació → saber controlar-nos// Motivació → tenir necessitat d'aconseguir objectius
- Socials → entendre als altres i saber relacionar-nos amb ells.: L’empatia → posar-nos en el lloc dels altres // Habilitats socials → saber relacionar-se amb el altres.
5.2 La motivació dels recursos humans (RRHH)
Per tota empresa és important que els treballadors estiguin motivats. Per això, l’empresa els ofereix:
- Diners (+ reconeixement)
- Bon ambient de treball
- Bon horari/flexibilitat
- Expectatives de futur/formació