Comerç i Transport a Espanya i Catalunya: Polítiques i Situació
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,56 KB
Comerç: Definició i Característiques
El comerç és l'intercanvi en què persones ofereixen productes i altres compren, creant un mercat. Existeixen mercats concrets i abstractes, com ara les fires de mostres.
Les seves característiques principals són:
- Concentració de la demanda en zones urbanes i industrials.
- La gran demanda genera especialització.
- Es comercialitza tota mena de productes.
- És una activitat global.
- Creació d'estudis per a una major eficiència.
- Figura de l'intermediari.
- Grans empreses comercials que dominen una gran part del procés de comercialització del producte.
Creixement del Sector Comercial
El creixement del sector comercial s'explica per dos factors clau: la liberalització del mercat (eliminació de barreres al lliure comerç, acords i supressions d'aranzels, paper de l'Organització Mundial del Comerç, creació de xarxes de mercaderies materials i immaterials) i les noves tecnologies (la tecnologia de la comunicació i la informació ha permès tenir més coneixement dels mercats i poder comprar i vendre a temps real).
Funcions del Transport
Les funcions del transport són diverses:
- Ofereixen un servei que respon a la necessitat o al desig de desplaçament de les persones.
- Satisfan les necessitats econòmiques del mercat, que ha d'utilitzar diferents transports per diferents raons.
- Contribueixen a integrar els diferents grups socials i a la difusió de les idees, tècniques i cultures.
Política Europea del Transport
La política europea del transport inclou la creació d'un eix ferroviari d'alta velocitat al sud-oest (AVE Màlaga-Berlín), l'eix multimodal Espanya/Portugal amb la resta d'Europa, l'eix ferroviari de mercaderies Sines-Madrid-París, i la interoperabilitat de la xarxa ferroviària d'alta velocitat a la Península Ibèrica.
Política Espanyola del Transport
La política espanyola del transport, reflectida en el Pla Estratègic d'Infraestructures i Transport de 2005, aposta per:
- El ferrocarril (majoritàriament AVE), que ha d'estendre l'amplada de la via europea i corregir la xarxa radial.
- Completar la xarxa d'alta capacitat a les carreteres.
- Consolidar els ports com a nodes intermodals del transport de mercaderies.
- Integrar els aeroports amb altres modes de transport.
Situació del Transport a Espanya
Transport Terrestre a Espanya
La xarxa de carreteres té el protagonisme indiscutible. Presenta una elevada congestió del trànsit en zones especialment poblades (com Barcelona), una demanda constant de noves vies i un gran impacte ambiental. La xarxa d'alta velocitat canalitza els itineraris d'interès general i connecta els fluxos de trànsit interregionals i internacionals. Hi ha trams interiors amb poc trànsit, però a les àrees més urbanitzades, industrials o turístiques hi ha una sobrecàrrega enorme. Els modes més utilitzats són l'automòbil i el camió.
Transport Ferroviari a Espanya
La xarxa ferroviària presenta unes infraestructures obsoletes, la qual cosa genera diferents problemes, com ara l'amplada de la via espanyola, que és diferent a la d'Europa, molts trams són només de via única, i el mal estat d'algunes infraestructures (per exemple, la línia Barcelona-Vic-Puigcerdà, que està igual que fa 100 anys). S'aposta per un transport de mercaderies en ferrocarril i per les facilitats de ruptura de càrrega.
Transport Marítim a Espanya
El transport marítim permet transportar grans volums a llargues distàncies. El que més volum de transport genera són els líquids a doll (productes petroliers a ports propers a refineries o centrals tèrmiques), els sòlids a granel (carbó, minerals, ciment...) i la mercaderia general, que genera grans moviments de contenidors.
Transport Fluvial a Espanya
El transport fluvial només és significatiu als cursos baixos del Guadalquivir i l'Ebre. No és gaire important a nivell global.
Transport Aeri a Espanya
El transport aeri presenta una xarxa estructurada i densa d'aeroports. Principalment transporta passatgers, però el transport de mercaderies és creixent. Un hub és un aeroport de referència; Madrid és un hub en decadència. Alguns dels aeroports amb més flux de vols són els de les illes, els d'Alacant o Màlaga (per la seva proximitat a zones turístiques com Marbella i Benidorm) i els de Barcelona i Madrid.
El Transport a Catalunya
Transport Terrestre a Catalunya
Les carreteres segueixen un model radial amb el centre a Barcelona, excepte l'eix transversal. El transport públic, especialment el ferroviari, és l'únic que pot donar resposta a un país tan poblat com Catalunya. L'arribada del tren d'alta velocitat suposa una gran connexió per a Catalunya amb Espanya i amb Europa.
Transport Marítim a Catalunya
El port de Barcelona és el més important, tant per a passatgers com per a mercaderies. El port de Tarragona també és molt important i hi destaquen els pantalans d'hidrocarburs. Pel que fa als ports de vessant turística, destaca per exemple el de Palamós.
Transport Aeri a Catalunya
Catalunya disposa de 5 aeroports, 7 aeròdroms i 500 heliports. El més important és l'Aeroport del Prat de Llobregat a Barcelona. Altres aeroports són el de Girona-Costa Brava (dedicat bàsicament al turisme), el de Reus, el de Sabadell i el de Lleida-Alguaire.