Colosseu: L'Amfiteatre Flavi de Roma i la seva Història

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,44 KB

Nom: Colosseu o Amfiteatre Flavi

Autor: Desconegut

Tipologia: Amfiteatre

Material: Formigó, marbre, maó, pedra...

Localització: Roma

Estil: Alt imperi (s. I - 476 d.C.)

CH: Construit per ordre del primer emperador de la dinastia Flàvia (Vespasià), inaugurat pel seu germà Tit i reconstruit pel seu germà Domicià.

Va ser construït a l’època imperial (s. I - 476 d.C.) quan el poder del senat va disminuir en favor de l’emperador. L’època imperial es divideix en dues grans etapes:

  • Alt imperi: s. I - s. II d.C.
  • Baix imperi: s. III - 476 d.C.

Va funcionar gairebé 500 anys, però va ser abandonat. Va patir dos terratrèmols, es va convertir en una pedrera i, a partir de la pedrera, es van fer altres edificacions com esglésies.

CARACTERÍSTIQUES GENERALS DE L'ALT IMPERI

  • Els romans van introduir una sèrie d’innovacions constructives (arc de mig punt, volta de canó, cúpula...)
  • Van sobreposar diferents ordres arquitectònics i van crear l’ordre toscà i compost.
  • L’arquitectura romana destaca per la seva monumentalitat (per transmetre la idea de grandesa i immortalitat de l’imperi).
  • A l’art romà no és important l’artista, ja que l’art està subordinat als interessos de l’estat.
  • Sistema constructiu voltat.
  • Els romans no estaven interessats en buscar la bellesa i harmonia dels edificis com els grecs, sinó que es preocupaven més per resoldre problemes estructurals.

AF:

Exterior: Edifici de planta el·líptica on al centre hi ha l’arena i al voltant la càvea o graderia. És l’amfiteatre més gran mai construït.

La façana té quatre nivells. Els tres primers nivells estan formats per arcs de mig punt sobre pilars gruixuts i columnes adossades al mur amb funció decorativa.

Cada nivell té un ordre arquitectònic diferent.

L’àtic està format per una estructura massissa afegida posteriorment, formada per un mur amb pilastres i finestres.

Hi havia 24 màstils de fusta que permetien fixar un velàrium per protegir les inclemències del temps a les més de 50.000 persones que assistien als espectacles.

Interior: Al centre hi havia l’arena on s’hi feien els espectacles i al voltant la càvea o graderia amb una capacitat per a 50.000 espectadors, on cadascú ocupava un lloc segons la seva posició social.

Accés: Es feia a través d’un complex sistema de galeries que permetia la circulació per tot el recinte. Per accedir d’un nivell a l’altre es feia per unes escales i rampes a través d’unes portes. Sota l’arena, al subsòl, hi havia un sistema laberíntic de passadissos, corredors i cel·les on es guardaven les feres, els materials i hi havia els gladiadors.

A més, com que havien d’estar preparats per la naumàquia, es va instal·lar un sistema impermeabilitzat de conducció de l’aigua capaç de transformar l’arena en una piscina, cosa que va obligar a canalitzar els aqueductes de Roma cap al Colosseu.

Estil i integració urbana: Construït al voltant del llac artificial on Neró s’havia fet construir el seu famós palau (Domus Aurea).

AC:

  • Significat: Es nomena Colosseu per una monumental estàtua de Neró, ubicada al seu costat. L’amfiteatre és una idea típica romana i consisteix en la unió de dos teatres on s’oferien espectacles gratuïts de lluita de gladiadors, feres salvatges i batalles navals.
  • Funció: L’amfiteatre, juntament amb el teatre i el circ, eren les construccions d’oci més importants de la societat romana. Va ser construït com un regal generós de l’emperador, amb la qual potenciava la imatge benefactora del seu poder i glorificava la seva divinitat.

M/I

M: Edifici d’oci, públic, civil, típic romà que sorgia de la unió de dos teatres grecs.

I la superposició d’ordres als diferents pisos serà imitada durant el Renaixement italià (palau Rucellai, Alberti) i el barroc. El sistema de graderies i instal·lacions de subsòl han estat un model que ens ha arribat fins avui en dia (estadis de futbol).

Entradas relacionadas: