El Colisseu: Amfiteatre Romà Imperial

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,09 KB

Obres arquitectòniques

  1. Presentació. És molt innovador: en el concepte d’espais lúdics públics i innova tecnològicament en la forma de com seurà el públic, com entrarà i com sortirà. El teatre d’Epidaure es veu com una cosa primitiva.

  1. Dades bàsiques

  1. Autor. Anònim

  2. Títol. Colisseu. Se li diu Colisseu perquè davant hi havia una estàtua colossal. Amfiteatre Flavi.

  3. Estil. Art romà imperial.

  4. Cronologia. 70-82 dC.

  5. Tipus de construcció. Amfiteatre.

  6. Ubicació. Roma. Al costat del fòrum romà.

  1. Breu biografia. No coneixem el nom dels enginyers romans.

Descripció formal

  1. Descripció construcció:

Planta-espai. És un edifici el·lipsoïdal. El desnivell que tenen les grades és de 37 graus. L’espai de l’espectacle era de 80x50. Espai de l’Arena Central.

Volums. Circulars. Contrasta amb les línies horitzontals dels entaulaments.

Façana. Tot l’edifici tenia el mateix tipus de façana, però en falta una part. Es distingeixen 4 pisos. Al primer pis hi ha un seguit d’arcs i entre arc i arc hi ha una columna adossada de tipus dòric. Al segon hi ha arcs amb columnes adossades jòniques i al tercer columnes corínties. El quart pis no té arcs i es va afegir per fer-lo més gran. Està també decorat amb columnes corínties. Sempre eren semi columnes. Hi havia un 5è pis de fusta que no s’ha conservat. Sobre aquestes estructures de fusta hi havia unes teles per protegir del sol i de les pluges. Tots els arcs de la façana estaven decorats amb alguna escultura d’un emperador, dignatari, senador...

Urbanisme. Està a la ciutat de Roma, al costat del fòrum imperial. Al costat del Domus Auria.

  1. Materials constructius. Morter romà i totxana. Recobert de pedra de travertí que s’assembla al marbre.

  2. Sistema constructiu. Voltat.

  3. Elements de suport. Hi ha 560 pilars que suporten el pes de les voltes que sostenen tota la graderia (càvea).

  4. Elements suportats. Voltes de canó i les càvees.

  5. Il·luminació. Els espectacles eren a l’aire lliure mentre hi havia llum solar. Quan hi havia massa llum hi havia unes veles que cobrien els espectadors de la pluja o el Sol.

  6. Elements decoratius. Descrits en la façana. Columnes i escultures.


  1. Significat de la construcció

  1. Elements propis de l’estil. Columnes, voltes...

  2. Relació forma i funció. Mirar l’espectacle des de molts angles. Lluita de feres, gladiadors (monera), simulacions de batalles navals (naumàquies).

  3. Iconologia. Esdevé l’edifici més emblemàtic de Roma. Aconsegueix amb aquest edifici l’edifici emblemàtic. Es vincula la construcció a la propaganda política. Qui el construeix li serveix per prestigiar el governant i legitimar-lo. Un emperador legitimava el seu poder a partir de pagar espectacles. Compleix la funció de que cada nou governant, senador pugui legitimitar el seu càrrec.

  4. Relació època i obra. L’any 72 aC Flavi Vespasià comença a planificar-lo i l’inaugura l’any 80. El 82 dC el seu successor Domicià l’acabava. El 483 dC, Valentinià III aboleix la lluita de gladiadors. Comença la decadència de l’imperi romà. Entre el segle XI i XII és una fortalesa i a partir del XIII fins al XVI es converteix en pedrera. El segle XVI es considera lloc sagrat, es manté i es reconstrueix.


  1. Influència i transcendència de l’obra. Transcendeix arquitectònicament com un model nou d’edifici lúdic. En tot l’imperi hi ha excel·lents amfiteatres, per exemple a Arles, El-Djem a Tunísia, Sevilla, Tarragona... Recorda a les places de toros.

Entradas relacionadas: