Claus del Rodatge, Entrevistes i Documentals

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,66 KB

Pla de Rodatge: Consells Clau

  • Situar els treballs menys complicats al principi.
  • Discutir el pla de rodatge amb l'equip.
  • Tenir en compte els temps necessaris per als desplaçaments.
  • Facilitar un horari als membres de l'equip amb antelació suficient.
  • Incloure els equips especials que necessitem: steadycam, grua, dolly...
  • Obtenir anticipadament els permisos de rodatge.

Entrevistes: Element Vital en Reportatges

Les entrevistes són un element vital per a l'èxit del reportatge, tant per a la realització com per a la tria dels talls.

Caldrà una investigació i contacte previ personal amb els entrevistats per a garantir que:

  • No actuïn diferent en posar-los davant d'una càmera.
  • L'entorn sigui adequat per a les entrevistes.

Pla Seqüència: Tècnica de Planificació

El pla seqüència és una tècnica de planificació on el pla recull de forma ininterrompuda una o diverses accions. Té una durada superior a la resta de plans. A l'època predigital, la durada màxima era de 10 minuts per la bobina.

Exemples de (falsos) plans seqüència:

  • Alfred Hitchcock - La soga (fals pla seqüència)
  • Miguel Ángel Vivas - Secuestrados (12 plans seqüència)

El pla seqüència sovint és molt difícil de dominar, ja que s'ha de tenir tot molt ben estudiat i prèviament planejat: moviments de càmera, d'actors, situació de micròfons i altres accessoris. En el pla seqüència hi poden aparèixer travellings, moviments de grua, plans de diferents grandàries i angulacions.

Durant la gravació, hem de tenir en compte la continuïtat amb la il·luminació, el so, els moviments dels actors, els enquadraments i els canvis d'escalaritat.

El que es busca és crear versemblança del temps real, donar dinamisme a l'escena, seguir l'acció, presentar simultaneïtat, etc.

Tipus de Reportatge

Segons Durada i Mode

  • Minireportatge o notícia reportatge: Ingredients de notícia ampliats amb els de reportatge.
  • Reportatge de magazine: 3-15 minuts. Més atenció en la investigació i l'anàlisi del tema. Més temps: 3 jornades de preproducció i producció, 2 de muntatge.

Segons Continguts

  • Interès humà i denúncia: España Directo.
  • Opinions o vox populi: Selecció de talls de diverses persones que responen a una pregunta.
  • Reportatge de totals: Un personatge, diferents talls.
  • Interès educatiu/didàctic: Com funciona alguna cosa (per exemple, el 112). Apareix en informatius, avenços científics i tecnològics.
  • Biogràfic o de perfil: Entrevista a una personalitat (per mort, triomf, guardó literari o de cinema). Totals més opinions de persones properes.
  • D'investigació: Abordar i treure a la llum una realitat d'interès públic que, per algun motiu, no surt a la llum. Periodista ocult, càmera oculta.

"En Construcción" de José Luis Guerín

En Construcción, de José Luis Guerín, va ser el documental més valorat pel públic al Festival Internacional de Cinema, però no li van donar el premi (2001). Als Goya del 2002, es va incorporar per primera vegada el premi al millor llargmetratge documental, concedit a aquesta pel·lícula.

L'edició d'aquest curtmetratge es considera el principi d'una nova etapa per al panorama cinematogràfic espanyol. Entre 2002 i 2003, hi va haver un èxit en la creació de produccions i coproduccions espanyoles de llargmetratges documentals. El 2008, ja hi havia 50 pel·lícules.

L'Edat d'Or del Documental Espanyol (1973-78)

Esteve Rimbaud parla de l'"edat d'or del documental espanyol" entre 1973 i 1978. Després de 40 anys de repressió durant la dictadura i el monopoli del NO-DO, a partir de la mort de Franco, es trenca el gel i es fan documentals molt significatius, com:

  • Canciones para recordar una guerra, de Basilio Martín Patino.
  • El desencanto, de Jaime Chávarin.

Als anys 80, hi va haver escasses produccions perquè el gènere no interessava ni als polítics, ni als distribuïdors, ni a l'acadèmia. Als anys 90, van cultivar el gènere directors com Víctor Erice amb El sol del membrillo (1992).

Producció, Tècnica i Muntatge de "En Construcción"

Producció

Van sorgir problemes, però durant la preproducció es va fer una gran feina, plantejant-se qüestions importants com: Com gravarem les persones? En quines situacions? A quina distància? Com extraurem els moments significatius? Com ens hi relacionarem? Com els relacionem?

Vessant Tècnica

La introducció d'equips digitals facilita la feina: equips lleugers, lloguers econòmics, immediatesa del vídeo.

Posada en Escena

En aquest documental, la posada en escena era la posada en situació; Guerín no va planejar res. Una escena molt important va ser la de la troballa de restes humanes, que va causar una disputa amb el productor. Aquest volia aturar el documental per demanar permisos, però Guerín no va voler, perquè anul·lava tot el que havien realitzat posteriorment.

Muntatge

Es crea un guió de muntatge posterior, o muntatge sobre paper. Primer, es descarta el que no val. Després, es dissenya una estructura, s'exposen els fragments on corresponen dins de l'estructura, s'estableix un ordre dels trossos i, finalment, es crea o determina la banda sonora (BSO).

Entradas relacionadas: