Classificació Neurones, Sensació, Percepció i Sentits
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,67 KB
Classificació de les neurones
Teixit nerviós
- Neurones sensitives: transmeten els impulsos rebuts pels receptors al sistema nerviós central.
- Neurones motores: transmeten impulsos generats en el cervell i la medul·la espinal als músculs, òrgans i glàndules.
- Interneurones: reben els senyals de les neurones sensorials i els transmeten a altres interneurones o a neurones motores.
Anatomia del sistema nerviós
- Sistema nerviós central: format per l'encèfal i la medul·la espinal.
- Sistema nerviós perifèric: format pels nervis cranials i els nervis raquidis.
Aferència i eferència
- Aferència: procés pel qual els estímuls arriben al sistema nerviós central.
- Eferència: procés pel qual les neurones eferents transporten la informació des del cervell als músculs o glàndules.
Sensació
Consisteix en la recepció dels estímuls que arriben al nostre cos, transformant-los en energia nerviosa per ser enviada al cervell. En el procés de sensació hi ha diferents fases:
- Estimulació: es produeix quan un estímul arriba al receptor sensorial i excita les diferents cèl·lules nervioses.
- Transmissió: l’excitació és conduïda per les vies nervioses fins a la zona de l’escorça cerebral corresponent.
- Projecció: l’excitació arriba al centre nerviós corresponent del cervell i és transformada en sensació i percepció.
Tipus de sensacions
Segons la procedència dels estímuls, hi ha tres tipus de sensacions:
- Exteroceptives: provenen de l’exterior.
- Propioceptives: informen sobre la situació del cos a l’espai.
- Interoceptives: informen sobre els processos interns que ocorren dins el nostre cos (set, dolor, gana...).
Percepció
És el procés mental que interpreta i organitza les sensacions rebudes a través dels òrgans sensorials. No hi intervenen només els sentits i els òrgans sensorials, sinó també el sistema nerviós central i la memòria. El procés perceptiu té tres fases:
- Selecció: es perceben aquells estímuls que més s’ajusten als interessos de l’individu.
- Organització: els estímuls seleccionats s'han d'organitzar.
- Interpretació: es dona significat als estímuls seleccionats i organitzats.
Sentits
El tacte
Proporciona informació sobre les qualitats palpables dels objectes (temperatura, mida, textura, pressió...).
L’òrgan sensorial és la pell; els receptors s'anomenen neurones sensorials. La pell es divideix en tres capes: l'epidermis, la dermis i la hipodermis.
El gust
Té una funció auxiliar, ja que col·labora en el reconeixement dels aliments i actua conjuntament amb el sentit de l’olfacte.
L'òrgan sensorial són les papil·les gustatives. Les qualitats bàsiques que els receptors gustatius poden percebre són: dolç, amarg, àcid i salat.
L’olfacte
És un sentit químic. Els receptors olfactius es localitzen a la part superior de les fosses nasals.
En néixer, aquest sentit ja està força desenvolupat: el nadó diferencia olors agradables (com la vainilla o la maduixa) de les desagradables (com el peix o els ous podrits). És el sentit que més triga a madurar completament.