Classificació de Despeses i Ingressos Públics: Guia Completa
Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,16 KB
Classificació de les Despeses i Ingressos Públics
Despeses Corrents
- Capítol 1. Despeses de personal: Compren els crèdits destinats a tot tipus de remuneracions pagades als funcionaris i al personal contractat o eventual.
- Capítol 2. Despeses corrents en béns i serveis: Són les despeses necessàries per al funcionament diari dels serveis públics (per ex., reparacions, manteniment, material d’oficina, subministraments d’energia elèctrica, aigua, gas, etc.).
- Capítol 3. Despeses financeres: Fa referència als crèdits necessaris per a satisfer els interessos del deute públic i d’altres préstecs.
- Capítol 4. Transferències corrents: Són despeses de caràcter unilateral, és a dir, sense contraprestació, que els ens públics proporcionen a altres subjectes públics o privats per a fer operacions corrents.
Despeses de Capital
- Capítol 6. Inversions reals: Són les inversions directes dels ens públics, que es materialitzen en l’adquisició de terrenys, edificis, maquinària i altres béns de capital.
- Capítol 7. Transferències de capital: Són despeses de caràcter unilateral que els ens públics proporcionen a altres subjectes públics o privats per a finançar operacions de formació de capital.
Operacions Financeres (Despeses)
- Capítol 8. Actius financers: Es refereix a l’adquisició o increment d’actius financers, com ara la concessió de préstecs, la compra d’accions i altres títols financers. El SP deixa diners.
- Capítol 9. Passius financers: Fa referència a l’amortització o disminució dels passius financers de l’Estat: amortització del deute públic, amortització de préstecs, devolució de dipòsits, etc. El SP torna diners.
Ingressos Corrents
- Capítol 1. Impostos directes: Es consideren impostos directes aquells que graven manifestacions directes de la capacitat de pagament, com ara la renda i la riquesa. S’inclouran, per tant, tots aquells impostos que graven la renda o la riquesa, així com les cotitzacions socials.
- Capítol 2. Impostos indirectes: S’inclouran aquells impostos que graven la manifestació indirecta de la capacitat de pagament: el consum, i també els impostos sobre tràfic exterior, etc.
- Capítol 3. Taxes, preus públics i altres ingressos: Es refereix bàsicament als ingressos provinents de la venda de béns i serveis (per ex., venda de publicacions pròpies, taxes aeroportuàries, etc.); als ingressos provinents de preus públics (per ex., entrades a museus, exposicions, etc.), i altres ingressos (per ex., recàrrecs, multes, etc.).
- Capítol 4. Transferències corrents: Són ingressos sense contraprestació que els ens públics reben d’altres subjectes públics o privats per a fer operacions corrents.
- Capítol 5. Ingressos patrimonials: Són ingressos derivats d’actius patrimonials, sempre que no procedeixin de la venda d’aquests actius; és a dir, interessos, dividends, lloguers, etc.
Ingressos de Capital
- Capítol 6. Alienació d’inversions reals: Es tracta d’ingressos per la venda d’actius reals de propietat pública (per ex., vendes de terrenys, finques rústiques, etc.).
- Capítol 7. Transferències de capital: S’inclouen aquells ingressos sense contraprestació, que els ens públics reben d’altres subjectes públics o privats per a fer operacions d’inversió.
Operacions Financeres (Ingressos)
- Capítol 8. Actius financers: Ingressos derivats de la venda d’accions, reintegrament dels préstecs que en el seu dia va concedir el sector públic, reintegrament de dipòsits, etc. Li tornen diners al SP.
- Capítol 9. Passius financers: Fa referència a l’emissió de deute públic a curt, mig o llarg termini, préstecs rebuts, dipòsits rebuts, etc. Li deixen diners al SP.