Classificació dels Sòls: Tipus, Característiques i Formació
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,36 KB
Gelisòl: Sòls de Permafrost
Gelisòl: Sòls joves de zones extremadament fredes, amb poc desenvolupament del perfil. Presenten permafrost.
Histosòl: Sòls Orgànics Saturats
Histosòl: Sòls orgànics amb una acumulació de matèria orgànica superior al 20-30% fins a 40 cm de profunditat. Es formen en zones saturades d’aigua sota climes freds que inhibeixen la descomposició dels residus orgànics. Presenten un color molt fosc i un horitzó hístic. Es formen en condicions d’excés d’aigua.
Espodosòl: Sòls amb Horitzó Spòdic
Espodosòl: Caracteritzats per un horitzó Bhs spòdic d’acumulació d’humus i òxids de ferro i alumini, resultat de la queluviació o podsolització (translocació de matèria orgànica, ferro i alumini). Sempre presenten un horitzó E (àlbic). Són sòls amb la característica principal de l’existència d’una barreja amorfa de matèria orgànica i alumini.
Andisòl: Sòls d'Origen Volcànic
Andisòl: Formats principalment a partir de cendres i altres materials volcànics. Presenten materials de baixa cristal·lització (amorfs). Tenen una alta capacitat d’intercanvi aniònic, baixa densitat i són sòls profunds.
Oxisòl: Sòls Altament Meteoritzats
Oxisòl: Sòls molt meteoritzats i extraordinàriament rentats, fins i tot de sílice (SiO₂). Presenten una acumulació relativa d’òxids de ferro i alumini que pot arribar a ser tòxica en alumini i manganès. La seva fertilitat natural és molt baixa. Requereixen corregir l’acidesa i la manca de nutrients per a un ús agrícola.
Vertisòl: Sòls Argilosos Expansibles
Vertisòl: Contenen més del 30% d’argila total, amb un alt percentatge d’argiles expansibles. Presenten slickensides i esquerdes, la qual cosa provoca canvis de volum importants amb les variacions d’humitat. No presenten horitzons ben definits.
Aridisòl: Sòls de Climes Àrids
Aridisòl: Sòls de climes àrids, ja siguin freds o càlids, amb un règim d’humitat del sòl arídic. Tenen un baix contingut de matèria orgànica i un pH de neutre a bàsic. Poden presentar un epipedó òcric i endopèdons com:
- càmbic
- càlcic (per lixiviació)
- petrocàlcic
- duripan
- argílic
- nàtric
- gípsic
- sàlic
Ultisòl: Sòls Àcids i Poc Fèrtils
Ultisòl: Sòls àcids i poc fèrtils, amb baixa saturació de bases. Poden produir bones collites els primers anys fins que s’esgoten els nutrients. Requereixen corregir l’acidesa i la manca de nutrients per a un ús agrícola. Presenten un epipedó úmbric.
Molisòl: Sòls Productius amb Epipedó Mòlic
Molisòl: Poden presentar acumulació de carbonat de calci subsuperficialment. Són sòls ben estructurats i molt productius. El sòl calcari pot aportar vins complexos. Caracteritzats per un epipedó mòlic.
Alfisòl: Sòls Lixiviats amb Argila Il·luviada
Alfisòl: Sòls moderadament lixiviats amb un endopèdon d’acumulació d’argila il·luviada (saturació de bases superior al 35%). Presenten un epipedó òcric i un endopèdon argílic o nàtric.
Inceptisòl: Sòls Poc Desenvolupats
Inceptisòl: Sòls poc desenvolupats, amb components en un estadi de meteorització baix (incipient), com carbonat càlcic o guix. No poden tenir un règim d’humitat arídic. Poden presentar:
- Un epipedó òcric i endopèdons com el càmbic, càlcic, petrocàlcic o gípsic;
- O bé un epipedó úmbric i un endopèdon càmbic.
Entisòl: Sòls Recents i Simples
Entisòl: Sòls recents i senzills, caracteritzats per l’absència d’horitzons genètics. Poden presentar un epipedó òcric, i alguns sòls amb epipedó antròpic o àlbic (en el cas dels sorrencs), però sense endopèdons.