Classificació dels Aliments: Guia Completa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 8,95 KB
Classificació dels Aliments
Els aliments són substàncies naturals o transformades que contenen un o més nutrients. Es poden classificar com a plàstics, reguladors, energètics o superflus.
Aliments Plàstics
Són els que predominen les proteïnes i contribueixen a la formació de teixits. Com ara:
- Llet
- Carn
- Peix i marisc
- Ous
- Llegums
Aliments Energètics
Són els que proporcionen a l'organisme l'energia necessària per poder realitzar les activitats de la vida diària. Com ara:
- Hidrats de carboni (cereals, tubercles, etc.)
- Aliments grassos (olis i greixos)
Aliments Reguladors
Són les fruites, verdures, hortalisses i bolets. Aporten aigua, fibra, vitamines i minerals.
Aliments Superflus
Són com el sucre, la mel, els productes de pastisseria, les begudes alcohòliques, etc. S'han de consumir amb moderació.
La Roda d'Aliments
Va ser promoguda a Espanya pel programa EDALNU, i classifica els aliments en 7 grups:
- Llet i derivats làctics
- Carns, peixos i ous
- Patates, llegums i fruits secs
- Verdures i hortalisses
- Fruites
- Cereals, pa, pasta i sucre
- Olis, mantegues i greixos
La Nova Roda d'Aliments
Es compon de 6 grups:
- Productes derivats dels cereals, patates i sucres
- Mantegues, olis i greixos
- Productes d'origen làctic
- Carns, ous, peixos, llegums i fruits secs
- Verdures i hortalisses
- Fruites
La Fibra
Es troba en el grup dels hidrats de carboni i l'obtenim a través dels aliments. No aporta calories. És aconsellable consumir entre 30 i 40 g diaris. Hi ha dos tipus de fibres:
- Insoluble: És la més coneguda, com ara fruites, verdures, cereals. Les seves funcions són: desintoxicant, evitar restrenyiment, evitar obesitat, prevenció del càncer de còlon.
- Soluble: Forma un gel molt saludable a l'intestí. La solen tenir les faves, la soja, la papaia, la pell de poma, etc. La seva funció és la prevenció de malalties cardiovasculars i té un efecte saciant.
La Piràmide dels Aliments
Ens diu quantes racions de cada grup hem de menjar.
Llet i Derivats Làctics
La llet és un líquid blanc, amb un contingut elevat de nutrients. Està format per: aigua (87%), lactosa (4-5%), proteïnes (3%), greixos (3%), vitamines A, B i D, calci, ferro, sodi i potassi. En un litre té unes 640 kcal. És l'aliment més complet.
Recomanació:
- Adult: 500 ml/dia
- Nens: 750 ml/dia
- Adolescents, lactància i embaràs: 1 l/dia
Les llets fermentades i el quefir tenen propietats equivalents a la llet.
Carns, Peixos, Ous i Derivats
Carn
És la part tova comestible de l'animal. Té un alt valor biològic. Està formada per: proteïnes (16-22%), greixos saturats, ferro, fòsfor, potassi, calci, magnesi, gelatina i aigua (65-80%). El greix varia segons l'animal i la part que es menja.
Tipus de carn:
- Grasses: be, porc i ànec
- Magres: vedella, pollastre, conill i cavall
El codi alimentari espanyol classifica els derivats càrnics en: salaons, fumats, adobats, cansalades i bacó, embotits i xarcuteria, brous de carn i budells.
Peix
Té una composició de nutrients semblant a la de la carn. El salmó, la cavalla, l'areng i la tonyina són rics en omega-3. Es recomana consumir-ne 2-3 vegades a la setmana.
Tipus:
- Peix blau: salmó, sardina, aladroc, tonyina i truita
- Peix blanc: lluç, lluçet, llobarro, llenguado
Marisc
Té una composició com la del peix, però amb menor contingut en greixos i més colesterol. Són rics en ferro i pobres en vitamines. Tenen iode, fòsfor, potassi i sodi.
Tipus:
- Mol·luscs: ostra, musclo, cloïssa, cargol
- Crustacis: llagosta, gamba, cranc
- Cefalòpodes: calamar, sèpia, pop
Ous
Existeixen molts tipus, però els més utilitzats són els de gallina. La clara està formada per un 80% d'aigua, i la gemma és rica en diferents nutrients. Conté: 50 g de pes, 6,5 g de proteïnes, 1,4 g de ferro, 250 mg de colesterol, vitamines A, D, B1 i B2.
Cereals, Tubèrculs i Llegums
Cereals
Són aliments bàsics de la humanitat. Depenent del tipus de cereal, pot variar la composició i el valor nutricional:
- Coberta: Composta per cel·lulosa, rica en vitamina B1 i conté una petita quantitat de proteïnes.
- Part interna: Conté proteïnes d'alt valor biològic, greixos, vitamines E, B1 i alguns elements essencials.
- Nucli: Representa el 75% del pes total del gra i està format per midó i per proteïnes, que tenen noms diferents segons el cereal del qual es tracti.
Tubèrculs
Són l'engrossiment de les arrels de certes plantes.
Llegums
Són les llavors seques, netes i separades de la seva beina. Composició: proteïnes (20-25%), midó (55-60%), greixos (2-5%), minerals (calci i ferro), vitamines (B1, B2 i àcid fòlic), aigua (5-15%), valor energètic (300-400 kcal).
Consum: prevé el càncer de mama, pròstata i úter, malalties cardiovasculars, osteoporosi, regulació dels nivells de colesterol sanguini, símptomes de la menopausa i augmenten l'activitat hormonal femenina. Es recomana prendre a pacients diabètics.
Fruites
Són vegetals frescos que constitueixen els fruits de determinada planta. Tenen hidrats de carboni simples (cel·lulosa, sacarosa, etc.). Són aliments rics en potassi i magnesi, i alguns contenen calci i ferro. També són riques en vitamines. Les fruites contenen petites quantitats de beta-carotens (ajuden a què la pell obtingui el seu color i que es mantingui). També trobem fruites riques en greixos, com l'alvocat i el coco.
Derivats:
- Melmelada: Consistència pastosa i untuosa elaborada amb fruita fresca.
- Confitures: Molt semblants a la melmelada, però aquestes contenen trossos de fruites.
- Sucs de fruites: Obtinguts de fruites fresques.
- Altres: Almívar, en licor, etc.
Verdures i Hortalisses
Les verdures són aquelles de les quals es menja tot (fulles, etc.), com ara l'enciam i el bròcoli. Formen part de les hortalisses, de les quals només es menja el fruit (les fulles i troncs no), com ara el tomàquet i l'albergínia.
Olis i Greixos Alimentaris
Formen part dels aliments energètics: aporten reserva d'energia. També ajuden a transportar algunes vitamines liposolubles. Els greixos són indispensables en la dieta, però el seu consum no ha d'excedir del 25-30% de la ingesta diària. Proporcionen una millor masticació per la seva untuositat, milloren el sabor i l'olor dels aliments i donen sensació de sacietat.
Tipus:
- Olis: Són líquids d'origen vegetal (oliva, soia, blat de moro, gira-sol, etc.). El de coco i el de palma no eleven el colesterol. També tenen vitamina E.
- Fruita seca: Semblants als llegums, però tenen un alt contingut de greixos. Contenen proteïnes, hidrats de carboni, vitamina B1, calci i ferro.
- Altres: Maioneses, nates, patés, embotits, formatges, mantegues, etc.
Productes Dolços
Sucre
S'extreu de la canya de sucre o de la remolatxa. El bru és integral, mentre que el blanc és refinat. Forma part com a edulcorant de molts aliments. Aporta 4 kcal/g. Provoca càries.
Mel
Conté vitamina C, B1 i B2, pot contenir fructosa, enzims i hormones. Proporciona 300 kcal/100 g. Es digereix bé i és lleugerament laxant.
Galetes i Pastissos
Es consumeixen amb major freqüència en la població infantil i juvenil. Són aliments energètics, però no han de substituir la fruita fresca com a postres. És recomanable consumir-los esporàdicament.
Aliments Estimulants
Cacau i Xocolata
El seu consum és freqüent. Es componen de greixos, sucre i, en petites quantitats, cacau, minerals i vitamina B. Tenen propietats estimulants i creen addicció.
Begudes Alcohòliques i Refrescants
Contenen alcohol etílic i sucres. No es poden considerar com a aliments. El seu consum és nociu per a la salut.
Cafè i Te
El cafè és una beguda que s'obté a partir de la barreja en aigua calenta de grans torrats de la planta de cafè. L'aportació energètica del cafè és de 2 kcal per tassa. El te és una beguda feta a partir de fulles seques de la planta de te que s'usa com a beguda estimulant, estomacal o alimentària.