La ciutat i el món rural: conceptes clau

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,66 KB

LA CIUTAT I EL MÓN RURAL

- Ciutat: Població gran que té més preeminències que una vila.

- Població: Conjunt d’habitants d’un país, d’una ciutat, d’una vila, etc.

- Poblament: Acció de poblar, proveir habitants.

- Concentració de l’hàbitat: Característica del centre de les ciutats on en un espai reduït s’hi concentren molts habitants.

- Densitat de població: Nombre d’habitants que hi ha en un determinat territori per quilòmetre quadrat suposant que la població es distribuís d’una manera igual sobre aquest territori.

- Urbà: Pertanyent a la ciutat.

- Agents socials urbans: Persones, grups de ciutadans i institucions de govern que intervenen, d’una manera o altra, en la creació i la producció d’espai urbà.

- Urbanització: Terreny delimitat artificialment on hom fa les operacions necessàries per a poder edificar-hi un nucli de població.

- Edificabilitat: Qualitat d’edificable, que s’hi pot edificar, construir.

- Promotor immobiliari: Agent urbà que promou la construcció i la venda d’habitatges o naus industrials. Fan d’intermediaris entre els propietaris del sòl i els compradors-usuaris finals.

- Renda diferencial: Valor afegit que el preu del sòl o d’un habitatge pot arribar a obtenir gràcies a la situació i a les millores de l’entorn.

- Valor de canvi: Preu d’un bé al mercat.

- Valor d’ús: Aptitud que té un bé per satisfer unes necessitats o acomplir una utilitat.

- Valor del sòl: El sòl és una mercaderia que es ven a preu de mercat. No es pot produir ni transportar, i aquest valor ve donat per on està situat i les característiques d’aquest lloc i l’edificabilitat.

- Valor afegit: Diferència entre el valor de les vendes i el de les compres, entre preus de mercat i costos de producció.

- Lobby: Col·lectiu més o menys organitzat que, amb estratègies diverses, intenta influir en administracions públiques, governs i parlamentaris per tal que, quan prenen decisions, ho facin afavorint els seus propis interessos o els d'aquells que representen.

- Especulació immobiliària: Compravenda de terrenys i béns materials amb l’única intenció de vendre’ls posteriorment esperant obtenir un benefici econòmic.

- Qualificació del sòl: Acció d’assignar l’ús urbanístic concret de cada porció de sòl: residencial, industrial, agrícola, de serveis...

- Classificació del sòl: Categoria que té cada part del territori municipal segons el pla urbanístic i en relació amb el procés d’urbanització.

- Entramat urbà: Disposició del conjunt de carrers, places i avingudes d’una ciutat.

- Barri museu: Tipus de barri que es caracteritza per passar a ser un aparador turista pel seu contingut artístic i patrimonial que ha anat assolint al llarg del temps.

- Plànol radial o radiocèntric: A partir d’un punt central important del municipi parteixen carrers i avingudes que s’allunyen del centre fins a arribar a diversos punts de la ciutat.

- Vies concèntriques: Cinturons urbans que permeten la connexió entre diversos barris sense necessitat d’haver de passar pel centre de la ciutat.

- Vies en diagonal: Carrers que faciliten trajectes transversals dins d’una eixample.

- Pla ortogonal: Traçat racional que presenta una forma simple segons la qual els carrers es tallen perpendicularment entre ells.

- Eixample: Conjunt d’edificis i de carrers nous amb què s’eixampla una població.

- Pla reticular o en quadrícula: Concepte d’igual significat que el pla ortogonal.

- Illes d’habitatges: Conjunt d’habitatges propers que presenten una forma en conjunt quadrada o rectangular.

- Ciutat jardí: Zona urbana de cases unifamiliars aïllades, envoltades de jardí dins la pròpia parcel·la.

- Ciutat funcionalista o racionalista: Construcció de blocs molt alts de pisos amb l’objectiu d’alliberar sòl per a zones verdes obertes. L’arquitectura passa a ser útil utilitzant criteris homogenis i estandarditzats emprant el maó.

- Ciutat dormitori: Ciutat en què predomina la funció residencial.

Entradas relacionadas: