El cicle de vida d'una estrella

Enviado por Chuletator online y clasificado en Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,7 KB

  1. Què és una protoestrella?

És el primer estadi abans de ser definitivament una estrella, és una agrupació de pols interestel·lar que s’atrau gràcies a la gravetat i a dins té un centre a altes temperatures i de forma esfèrica

  1. Què és la fusió termonuclear d’una estrella?

És la reacció que té lloc a temperatures elevades, els àtoms petits es tornen grans, els àtoms d’hidrògen es mouen ràpidament i xoquen entre ells convertint-se en àtoms d’Heli, aquesta reacció produeix energia.

  1. Què és la seqüència principal d’una estrella?

És tot el temps en que hi ha un equilibri entre la pressió que fan les forces exteriors, és a dir la gravetat i les reaccions de la fusió termonuclear cap a fora.

  1. Com és una estrella Nana Vermella?

Són més petites i més fredes que el Sol, són les més comunes, no es veuen perquè emeten una llum poc intensa.

  1. Com és una estrella Gran Blava?

Són més grans que el Sol i més lluminoses, estan a una temperatura de 25000 ºC.

  1. Completa la frase següent:

  2. Quan s’acaba la “seqüència principal” d’una estrella?

Quan s’acaba el combustible, finalitza la fusió termonuclear i la gravetat guanya.

  1. Com mor una estrella massiva i una de poca massa?

Les estrelles més massives moren en una explosió violenta, mentre que les estrelles menys massives es consumeixen lentament.

  1. Quan de temps fa que el Sol consumeix hidrogen?

5000 mda

  1. Quan se li acabarà l’hidrogen al Sol?

En 5000 mda

  1. Què fa l’estrella quan se li acaba l’hidrogen?

Quan la fusió termonuclear finalitza per falta de combustible, la gravetat començarà a comprimir l’estel, aquesta mateixa força gravitacional provoca un augment de la temperatura i fa que l’Heli pugui fer la reacció de fusió termonuclear i després el Carboni.

  1. Com es forma una nebulosa planetària?

Quan l’atmosfera gaseosa que envolta l’estrella ja no pot ser atreta per la gravetat aquesta es va desprenent, al nucli els electrons es comprimeixen entre ells i contraresten l’efecte de la gravetat, aquesta estel es refreda i es fa més petita (Degeneració d’electrons)

  1. Què és una estrella Nana Blanca?

És l’estadi de l’estrella que ve després de la nebulosa planetària, , al nucli els electrons es comprimeixen entre ells i contraresten l’efecte de la gravetat, aquesta estel es refreda i es fa més petita (Degeneració d’electrons).

Densitat molt elevada : Massa molt gran i volum molt petit ÚLTIMA ETAPA

  1. Què són les Supernoves (de qualsevol tipus)?

És una explosió termonuclear, la supernova de tipus 1A es dona quan una estrella nana blanca aprofita l’hidrogen d’un estel proper i augmenta la seva masssa.

  1. Quins són els combustibles de les estrelles de més massa que el Sol?

H    He C    i O   Ne

      Mg Si    S Fe

  1. Explica breument l’origen dels elements químics que formen la vida i tot el que coneixem.

Quan es desploma el nucli del Fe d’un estel es produeix una gran explosió i així tots aquests elements (H, He C, O i Ne, etc..) són dispersats per l’Univers. En el moment de l’explosió també es formen altres elements més pesants com el Liti, Deuteri, etc..Estem formats per pols estel·lar produït per explosions i morts d’estels.

  1. Què és una Estrella de Neutrons?

Quan els electrons es rebutgen té lloc la degeneració d’electrons i lluita contra la gravetat. Els electrons es combinen amb els protons i formen neutrons que també es repel·leixen entre si i fan una força contrària a la de la gravetat. Aconsegueix així estabilitat.

De mida petita i molt densa, diàmetre d’uns 15 km

  1. Què és un Púlsar?

És una estrella de neutrons que gira a molta velocitat i té un camp magnètic molt gran, els electrons accelerats emeten llum

  1. Què és un Forat Negre?

Estels molt massives que la gravetat les comprimeix molt, un objecte de densitat infinita, l’enfonsament d’aquesta estrella crea un forat negre. Fins i tot absorbeix la llum

Poden absorbir objecte propers però no objectes llunyans

Entradas relacionadas: