CCAA i UE: Responsabilitat Estatal i Participació Autonòmica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Derecho

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,35 KB

Responsabilitat de l’Estat i Aplicació Autonòmica del Dret UE

Tot i que les Comunitats Autònomes (CCAA) són competents per aplicar i executar el dret europeu en allò que afecti les matèries atribuïdes a la seva competència, es planteja com pot intervenir l’Estat, que és l’únic responsable davant les institucions europees en cas d’incompliment autonòmic.

L’Estat no la capacitat de determinar si una CA ha incomplert les seves obligacions, ja que aquesta tasca correspon al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). L’Estat només pot intervenir quan el TJUE ha dictaminat que s’ha produït un incompliment i aquest persisteix per part de la CA. No existeix cap mitjà directe per forçar la CA a complir, però es pot recórrer a les mesures coactives de l’article 155 de la Constitució Espanyola (CE). Cal destacar que, a la pràctica, no ha calgut recórrer a aquest article, ja que les CCAA solen complir ràpidament.

Això no obstant, l’Estat pot incórrer en responsabilitat. Quan les administracions públiques (estatals o autonòmiques) hagin incomplert les seves obligacions derivades de normes del dret europeu i l’Estat espanyol hagi estat condemnat, aquestes administracions han d’assumir, en la part que els sigui imputable i segons un acord del Consell de Ministres, les responsabilitats econòmiques derivades de l’incompliment.

Participació de les CCAA en les Institucions Europees

Només els estats membres participen de forma directa en la creació del dret europeu, malgrat que aquest afecti directament les competències dels ens territorials autònoms que componen els estats. No obstant això, les regions han buscat vies de participació.

Una estratègia ha estat desenvolupar una mena de política exterior amb la UE per defensar els seus interessos. Les CCAA han intentat emular, sovint sense èxit, les fórmules alemanyes de participació en el procés d’integració europea, per exemple, obrint oficines a Brussel·les. També han aprofitat les escasses vies que les mateixes institucions comunitàries han obert a la seva participació, com ara:

  • La intervenció en el Comitè de les Regions.
  • La possible presència en comitès consultius de la Comissió Europea.
  • La possibilitat de presentar recursos davant del TJUE, tot i que en aquest cas actuen com a simples particulars.

Delegació de la Generalitat davant la Unió Europea

A Brussel·les existeixen diverses oficines de les CCAA per a la defensa dels seus interessos davant les institucions europees. La delegació de la Generalitat de Catalunya es fonamenta en l’article 192 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (EAC).

Les seves funcions, a més de representar els interessos de Catalunya, inclouen:

  • Realitzar actuacions davant les institucions de la UE quan una legislació o acte de la UE afecti directament o indirectament l’àmbit competencial de la Generalitat.
  • Fer el seguiment del procés de presa de decisions.
  • Recopilar informació sobre les iniciatives legislatives que afectin Catalunya.

Conselleria d'Afers Autonòmics a la REPER d'Espanya

La Conselleria per a Afers Autonòmics, integrada en la Representació Permanent d’Espanya davant la UE (REPER), està formada per membres proposats per les CCAA.

Les seves funcions principals són:

  • Transmetre informació i documentació a les CCAA i a les conferències sectorials sobre l’activitat de les institucions europees.
  • Donar suport a la coordinació entre les oficines de les CCAA a Brussel·les.
  • Fer el seguiment i la detecció de punts crítics en les negociacions.
  • Monitoritzar els procediments d’infracció oberts per la Comissió Europea.

L’article 187.3 de l’EAC fa referència a aquesta participació, esmentant la designació dels representants autonòmics.

Participació en Delegacions Espanyoles a Òrgans Europeus

Els estats membres de la UE participen en la presa de decisions dels òrgans europeus mitjançant representants o delegacions. Aquestes delegacions espanyoles poden incloure representants autonòmics.

L’EAC estableix que la Generalitat participa en les delegacions espanyoles davant la UE que tractin afers de la seva competència legislativa, especialment davant el Consell de Ministres de la UE i els òrgans consultius i preparatoris del Consell i de la Comissió Europea. En matèria de competències exclusives, es permet, mitjançant acord previ, que la Generalitat exerceixi la representació i presidència d'aquests òrgans, d’acord amb la normativa aplicable.

Així mateix, es preveu la participació de la Generalitat en l’elaboració o modificació dels tractats de la UE. L’Estat pot incloure representants de la Generalitat en les delegacions espanyoles que participin en la revisió i negociació dels tractats originaris i en aquells que adoptin nous tractats sobre matèries que afectin les competències exclusives de la Generalitat (article 185.2 EAC).

Entradas relacionadas: