Causes de la renaixença

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,46 KB

 

1.RENAIXENÇA I ROMANTICISME


Renaixença:


 Moviment de recuperació d’una pròpia literatura culta en llengua catalana després de tres segles de decadència. Apareix entre el 1833 (Bonaventura Carles Aribau publica la seva oda a la Pàtria), i el 1877, (en què són llorejats als Jocs Florals

Guimerà, tres premis, i Verdaguer amb l’Atlàntida


Aquest sentiment de recuperació es va regir per la conscienciació nacionalista, assolida per la burgesia arran dels canvis provocats per la revolució industrial.La decadència del món rural degut a la Revolució Industrial porten les ganes de renéixer; RENAIXENÇA:
els diners s’invertien en cultura.

1)No és només un moviment literari:

Perquè afecta de manera global a la rehabilitació de la pròpia personalitat en el terreny econòmic, històric, jurídic, lingüístic i literari, i també de manera fonamental en el terreny polític.

2)Què va significar lingüísticament:

El procés de superació de l’Estat de subordinació en què es trobava la pròpia llengua i recuperació del prestigi fins trobar-se apte per a un culte.

3)Què va significar en termes literaris:

Representa una pròpia identitat d’una llengua, una cultura i la represa de la producció literària culta en català.

1.1CAUSES DE LA RENAIXENÇA

-Agitació social viscuda entre els segles XVIII i XIX com a conseqüència dels canvis polítics, i dels problemes econòmics, i la introducció d’idees provinents del ROMANTICISME.

-Romanticisme:

 Moviment sorgit a Alemanya al final del Segle XVIII que es va estendre ràpidament per Europa gràcies a Novalis, els germans Schlegel o Madame de Staël.
Inicialment com a moviment literari però que ràpidament passà a influenciar totes les arts. Destacava una gran importància envers el sentiment. És una manera de sentir i concebre la NATURALESA, LA VIDA I L’HOME MATEIX, és un moviment molt heterogeni que es presenta de manera diferent en cada país on es desenvolupa.-L’artista ROMàntic pren l’esperit i el plasma, per transmetre’l al poble.

-Característiques Romanticisme:

Ruptura amb la tradició, amb l'ordre i la jerarquia dels valors culturals i socials imperants. -Originalitat i imaginació en l’acte de creació.-Consideració de l’artista com a ésser superior.-Visió dinàmica de la natura-Originalitat en contra la tradició grecollatina. Ús del mite, el símbol, ironia. -Insatisfacció amb la veritat més propera. Que porta a fixar-se en el passat.-

Melangia:

tema important. Mort considerada via d’evasió x excel·lència.-El passat, els orígens i el folklore(foscor, caos, agitació i irracionalitat).*Revista Europeo o el Vapor; Es basen en la recuperació del català com a llengua de la cultura.

1.2.OBJECTIUS DE LA RENAIXENÇA

No només va suposar la recuperació d’identitat nacional, sinó que va servir per introduir alguns dels corrents més innovadors del món.-Recuperar i depurar llengua catalana.-Conscienciar la població de identificació entre llengua i nació.-Aparició nous escriptors per recuperar els diferents gèneres literaris.-Fomentar la creació de noves entitats.

1.3.CARACTERÍSTIQUES DE LA RENAIXENÇA

-Predomini dels sentiments, -Exaltació patriòtica i temes històrics. -La llengua emprada barreja cultismes i neologismes amb mots de la cultura popular. La Renaixença significa la consolidació del primer intent seriós de recuperar la llengua i la literatura cultes, això s’aconsegueix creant una plataforma com són els JOCS FLORALS, que dona prestigi al català i li dona l’oportunitat de ser conegut pel gran públic i ajuda a crear un primer intent de model de llengua, per ser escrita en àmbits formals.

2.ELS JOCS FLORALS

Certàmens literaris manllevats de la tradició trobadoresca, d’una banda per interès ROMàntic i l’altra per cercar mostres d’identitat nacional en un passat gloriós. ACCIÓ O MOTOR QUE GENERAVEN PROGRÉS EN L’ÈPOCA.Sorgeixen com a fruit del refinament cultural de la cort de Provença. Es van restaurar l’any 1859, al 1940 tenen lloc a l’exili, i el 1978 es tornen a celebrar a Barcelona.-
Van propiciar l’aparició de noves generacions d’autors, recuperació diferents gèneres literaris.
Es van aturar en l’aparició de la Guerra Civil.-
Es van considerar recuperats el teatre i la poesia, amb l’aparició d’autors com GUIMERÀ I VERDAGUER, no van impedir que els Jocs Florals, fessin olor de naftalina.

2


TEMA DELS JOCS FLORAL


-Pàtria, Fe i Amor;

premis que s’atorgaven en poesia:

Englantina, viola i flor natural

El poeta guanyador dels tres premis era considerat Mestre en Gai Saber.
En termes literaris, la Renaixença representa l’aparició de figures cabdals en la literatura catalana i també universal:-JACINT VERDAGUER (poesia).-ÀNGEL GUIMERÀ (teatre).

3-JACINT VERDAGUER


*Què va representar?

 Va representar la recuperació de la poesia culta en català després de tres segles de decadència.

1) Creador llengua Catalana Contemporània:

Va significar el mateix que Ramón Llull a l’Edat Mitjana.

2)Consolidació de la Renaixença:

després tres segles decadència.

3)Dona ressò internacional a la llengua i literatura catalanes:

Atlàntida i Canigó, obres traduïdes a moltes llengües.

Va realitzar tres tipus de poesia:1.POESIÀ ÈPICA (Atlàntida 1847)2.POESIA LÍRICA

Temàtica historio patriòtica i també religiosa.

3.PROSA

Prosista excel·lent que eleva la llengua a la categoria de prosa literària.
Prosa simple, precisa i un gran grau de riquesa lírica.Exponent clar del que entenem per ROMANTICISME, d’acord al seu temperament idealista, apassionant, i rebel.CARACTERÍSTIQUES DE LA SEVA OBRA
1.Sentiment vi vici de la natura (descrita amb imatges, metàfores i comparacions).2.Mite i símbol (naturalesa, història protagonistes divinitzats)3.Imaginació: li serveix per fugir del present i traslladar-lo a paradisos perduts dels quals es sent exiliat.4.Nostàlgia i Malenconia5.Sentimentalisme6.Interès per la cultura popular7.Amor a la terra pròpia8.Exaltació passat històric Nacional9.Grandiositat: s’expressa en poemes èpics on l’individu és una partícula minúscula en una natura gegantina.

-LOS DOS CAMPANARS (CANIGÓ-JACINT VERDAGUER)

Poema de to elegia (plor per la mort, desaparició d’alguna cosa important per ell i pel col·lectiu que representa). -
Pretén lluitar contra el pas inevitable del temps amb una veu poètica, nostàlgica i fatalista. La millor manera que té d’evitar l’oblit és fer viure el seu sentiment mitjançant el cant en la poesia.CONTINGUT DE LA OBRA -
S’inicia amb interrogacions retòriques per mostrar l’horror que sent Verdaguer en veure el pas del temps, que l’ha portat a l’abandó i destrucció de llocs emblemàtics de la seva terra. -Fons patriòtic del ROMANTICISME:
l’autor reclama l’atenció d’aquesta pèrdua i reivindica les senyes d’identitat pròpia. -PAS DEL TEMPS-SENTIMENT NACIONAL (EXPRESSAT PER LA CRISTIANDAT)-NATURA PERVIVENT*Verdaguer humanitza els campanars i els dota d’emocions per mantenir viva la corresponsabilitat amb el lector.

4.ÀNGEL GUIMERÀ

Neix a Sta. Cruz de Tenerife i viatja a Barcelona, formació en Castellà i s’adapta a la cultura del País, aprèn el català.

Participa en el moviment literari català; revista RENAIXENSA.-
Mestre GAI SABER (ALEGRIA I FESTA); guanyador jocs florals, 3 premis.-Traumatitzat pel fet de naufragar, ho reflexa en les seves obres.-Desplaçat social, era com la “ovella negra” destacava per la seva diferència al igual que Verdaguer.-Tot el que apareix en les seves obres és un reflex de la societat on viu com la viu.-
Representant del teatre, èxit rotund. DEFENSOR DEL CATALANISME.

1)PRODUCCIÓ TEATRAL(3 etapes)
-Aparició TEMA NAUFRAGI (Mar i Cel)-Desarrelament (llançat al mar, no pertany ni a un territori ni a un altre, és un desarrelat sense orígens clars). S’ADAPTA RÀPID PER SER ACCEPTAT, TÉ UN COMPLEXE D’INFERIORITAT PER AIXÒ VOL CAUSAR ATENCIÓ).

Frustració Amorosa:

idealització de la dona com a mare.

2)CARACTERÍSTIQUES TEATRE ROMÀNTIC


2. 1.Barreja de lo tràgic amb lo còmic.
En lloc de respectar la separació de gèneres que el neoclassicisme ordenava.2.Intenció de provocar forta sotragada emocional al públic:

Sorpresa, horror, pietat.

Ho aconseguia amb cops d’afecte teatrals.
3.HEROI ROMÀNTIC té un punt d’angèlic i diabòlic. És bell, misteriós, d’origen fosc i portador d’un destí fatal. La tristesa i la malenconia habiten al seu cor per sobre de qualsevol altre cosa. Estima a la llibertat i l’amor que la dona encarna. I viu intensament a la recerca de la bellesa i l’infinit, mentre la mort el vigila.
L’heroi ROMàntic troba la llum i el consol en la Heróïna. Ex:Mar i Cel. 4.Amor, amor absolut que no pot cedir davant de les lleis de la societat i que no troba altre solució que la mort.
5.Drama històric. Recreació nostàlgica del passat medieval.

Entradas relacionadas: