Causes i Conseqüències de l'Imperialisme Europeu (s. XIX)

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,6 KB

Causes Polítiques i Ideològiques

No només hi havia un desig d'obtenció de primeres matèries, sinó també d'imposar les pròpies polítiques i ideologies. Per fer això, calia ampliar les zones d'influència per imposar-se i així impedir l'expansió dels competidors. Pel que fa a la part ideològica, existia una concepció racista i nacionalista: es deia que la raça blanca era superior a la negra i que s'havia d'imposar sobre les altres races, tant en intel·ligència com en capacitat laboral. Els colonitzadors afirmaven que anaven als territoris colonitzats per imposar la civilització occidental i evitar el comerç d'esclaus. No tothom es creia aquests arguments ni hi donava suport; van sorgir veus crítiques entre religiosos i intel·lectuals. Aquest va ser un corrent que va sorgir principalment a França. Paral·lelament, Europa va experimentar un gran augment de població, l'anomenada "explosió blanca", i molts europeus van emigrar per anar a viure a les colònies.

El Desmembrament de l'Àfrica

Al principi, l'ocupació europea d'Àfrica es limitava a factories costaneres o petites colònies. Amb l'interès per conèixer i expandir el seu territori, es van organitzar expedicions per explorar l'interior d'Àfrica i Àsia. També van sorgir les societats missioneres amb la voluntat d'estendre el cristianisme i posar fi al tràfic d'esclaus. Les principals zones explorades van ser les conques dels rius Níger i Nil, i l'Àfrica central.

Van sorgir dos grans projectes colonials:

  • El projecte britànic: Tractava de comunicar el nord i el sud d'Àfrica a través del ferrocarril (del Caire al Cap) i dominar la façana oriental per controlar rutes cap a l'Índic. Això va comportar el descobriment d'importants jaciments minerals i el control de punts estratègics com el Canal de Suez.
  • El projecte francès: Volia establir un domini continu d'oest a est.

Aquesta cursa per la conquesta va provocar enfrontaments entre britànics i francesos, als quals es va incorporar Bèlgica (amb el control del Congo). El 1885, Otto von Bismarck va convocar la Conferència Internacional de Berlín, on es van establir una sèrie de condicions per a l'ocupació i es va garantir la lliure circulació pels grans rius. A partir d'aquí, els estats europeus es van llançar a la conquesta d'Àfrica. Cadascú va anar ocupant territoris, i països com Itàlia i Espanya van aconseguir possessions més petites. Malgrat la conferència, els conflictes entre potències no es van aturar i van continuar.

Conceptes Econòmics Clau

Concentració horitzontal
Unió de diverses empreses o fàbriques amb el mateix tipus de producció industrial.
Concentració vertical
Unió d'empreses amb produccions complementàries (que controlen diferents fases del procés productiu).
Societat Anònima (SA)
Empresa formada per l'aportació de capitals de diversos socis. És una societat mercantil en què el capital està dividit per accions, totes del mateix valor, que poden ser venudes i, fins i tot, si l'empresa és gran, poden negociar-se en borsa. Les primeres societats anònimes van sorgir a la dècada de 1850.

Augment Demogràfic i Migracions

El creixement demogràfic, la millora dels transports, les noves innovacions tècniques i les diferències geogràfiques entre la demanda i l'oferta de mà d'obra van provocar grans desplaçaments de població durant el segle XIX. La població europea gairebé es va duplicar. Milions d'europeus no van poder trobar feina i van haver de marxar d'Europa, principalment cap a Amèrica (Estats Units, Argentina, etc.). Aquest fenomen migratori va augmentar especialment quan hi va haver la Gran Depressió agrària (finals del segle XIX).

L'Imperialisme i el Domini Europeu

La Segona Revolució Industrial va dividir el món en països industrialitzats i no industrialitzats. Els primers es van imposar sobre els segons. Europa va consolidar la seva hegemonia mundial i va imposar els seus models i ideals.

La Gran Depressió Agrària

A finals del segle XIX, va tenir lloc la Gran Depressió agrària. Els Estats Units i Rússia van començar a exportar grans quantitats de blat i farina a preus baixos gràcies a la millora dels transports. Això va provocar una crisi de sobreproducció a Europa, fent que els preus agrícoles baixessin dràsticament i arruïnant molts agricultors. La crisi va començar a superar-se quan els països europeus van renovar les seves estructures productives i, sobretot, van imposar polítiques proteccionistes per defensar els seus mercats interns.

Causes Econòmiques de l'Imperialisme

  • Cerca de matèries primeres: Les potències industrials necessitaven extreure matèries primeres barates de les colònies.
  • Nous mercats: Necessitaven vendre els seus productes elaborats en nous mercats controlats.
  • Expansió del capital: Les colònies oferien oportunitats per invertir capitals (construcció d'infraestructures, explotació de recursos, etc.). Alguns teòrics (com Lenin) van considerar l'imperialisme com la "fase superior del capitalisme".
  • Proteccionisme: Davant la competència i les crisis com la Gran Depressió agrària, les potències van adoptar polítiques proteccionistes. Les colònies es van convertir en mercats captius: només podien comprar productes de la seva metròpoli i vendre'ls-hi les seves matèries primeres.

Entradas relacionadas: