Castella i Lleó: Art, Cultura i Gastronomia Essencial
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,04 KB
Monuments Romànics a Castella i Lleó
1. Basílica de Sant Isidre, Lleó
La Basílica de Sant Isidre, ubicada a la ciutat de Lleó, és un temple cristià amb un dels conjunts arquitectònics d'estil romànic més destacats d'Espanya, tant per la seva riquesa cultural i històrica com per la seva arquitectura.
A la Basílica s'hi troba el Panteó Reial, situat als peus del temple, que conserva una impressionant pintura mural romànica i capitells esculpits.
L'edifici de l'església conserva vestigis romànics de la primera construcció, incloent-hi els murs del nord i l'oest, la porta occidental, el Panteó i les dues portes de la façana sud.
2. Catedral de Zamora
3. Església de Sant Domènec, Sòria
Monuments Barroc a Castella i Lleó
1. Convent de Santa Teresa, Àvila
El Convent de Santa Teresa, situat a Àvila, va ser inaugurat el 1636 i dedicat sobre la casa natal de Santa Teresa de Jesús.
Del Convent, cal destacar la seva façana d'estil barroc i l'interior de planta de creu llatina, on les naus laterals alberguen escultures espectaculars.
La disposició del convent és particular, ja que la seva orientació principal és cap al nord, i no cap a l'est, com és habitual.
A la capella major s'hi pot admirar un retaule que pertany al segon terç del segle XVII.
2. Església de la Puríssima Concepció
3. Catedral de Santa Maria d'Astorga
Museus Destacats a Castella i Lleó
1. Museu de la Ciència de Valladolid
Aquest museu, inaugurat el 29 d'abril de 2003, és un dels últims museus que s'han instal·lat a la ciutat de Valladolid. Està ubicat en un complex arquitectònic singular, a l'antiga fàbrica de farina del segle XIX, de la qual encara es conserva la façana.
El museu compta amb diverses exposicions que aborden diferents camps del món de la ciència, tractant temes com l'energia, l'aigua, els elements químics, les neurones o els ecosistemes fluvials. També acull una estació meteorològica i fragments d'un meteorit caigut a la zona.
Aquest museu és el preferit dels nens, ja que els ofereix la possibilitat d'utilitzar diferents màquines i realitzar experiments reals. És una visita molt educativa tant per a nens com per a adults.
2. Museu Provincial del Vi (Valladolid)
3. MUSAC (Lleó)
Festes Tradicionals de Castella i Lleó
1. Los Mayos
La cerimònia de Los Mayos consisteix a tallar un arbre esvelt, treure-li el brancatge excepte a la punta, i transportar-lo a la plaça del poble. Aquesta tradició se celebra al maig a diverses localitats de la meitat occidental de la província, com Robledo de Fenar, Sahechores de Roda, Benamariel, Cabreros del Río, Fresno de la Vega, Vallecillo i Alija de l'Infantado, on es col·loca un ninot d'un home a la punta de l'arbre.
Curiosos són els 'Mayos' de Jiménez de Jamuz, on les figures es fan de fang, donant més celebritat a la seva reconeguda terrisseria.
2. Setmana Santa (Valladolid, Zamora, Salamanca, Palència)
3. Fira Chica (Palència)
Receptes Tradicionals de Castella i Lleó
1. Sopa d'All
Ingredients: 1L brou, all, pebre vermell, oli, mantega, pa, ous, pernil.
Preparació:
- Untem mantega i posem el brou a coure.
- Laminem els alls i els daurem amb oli. Afegim el pebre vermell, lliguem i reservem.
- En una cassola de fang, incorporem el pa. Afegim el brou i, quan estigui bullint, incorporem el sofregit i deixem coure 15 minuts.
- Després, afegim el pernil (a daus) i deixem uns 5 minuts més. També es poden afegir ous.
2. Cabrit Cuchifrito
Ingredients: cabrit, all, llorer, vi blanc, farigola, pebre vermell, ou, patates, oli i sal.
Preparació:
- Tallem el cabrit a trossos petits i salem. Afegim un rajolí d'oli, farigola, una culleradeta de pebre vermell i un got de vi blanc. Deixem marinar durant 2 hores.
- En una paella amb abundant oli, fregim els trossos de cabrit fins que estiguin daurats. Afegim els alls picats, 2 fulles de llorer, una mica de pebrot i farigola.
- Afegim un got de vi blanc i deixem reduir durant 10 minuts, tapant la paella.
- Podem acompanyar amb patates (bullides o fregides) i ou dur.
3. Postres: Tarta Costrada
Ingredients: massa de pasta de full, nata muntada, sucre en pols.
Preparació:
- Tallem la pasta de full en rectangles i la disposem damunt d'una placa de forn prèviament untada amb mantega.
- Posem al forn, prèviament escalfat a temperatura mitjana, durant uns 15 minuts aproximadament.
- Traiem del forn i, un cop freda, omplim amb la nata muntada.
- Per acabar, cobrim amb el sucre en pols.
- I llest!