Casa Kaufmann: arquitectura orgànica en harmonia amb la natura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,82 KB

Cronologia: 1938.Autor: Frank Lloyd WrightLocalització: “Fallingwater house”. Bear Run (Pensilvània) USAContext: - Període d'entreguerres. - Superació del crac de la Borsa de Nova York de l'any 1929. - Pujada del nazisme a Alemanya i del feixisme a Itàlia. - Consolidació del comunisme a l'URSS. - Guerra Civil Espanyola (1936-1939).


Característiques espacials i constructives

Wright es va veure influït per:
  • en les cases americanes de camp en forma de creu per fer les seves construccions anomenades cases tipus “Prairie”, tot i que en la casa Kaufmann no segueix cap model anterior. Se la considera símbol de l’arquitectura orgànica per la seva adaptació al lloc i als materials del terreny, i per la seva expansió centrífuga.
  • el minimalisme i les formes de l’arquitectura japonesos (les projeccions en diverses direccions, de forma asimètrica).
  • el racionalisme de Sullivan.
La casa consta de tres plantes escalonades, construïdes damunt d'una superfície rocosa, que s’adapten a l’entorn natural accidentat. Esquemàticament podem destacar:
  • el domini de les línies rectes i una estructura arquitravada i reticular. Contraposició geomètrica entre els plans verticals de pedra [murs i xemeneia] i els horitzontals de formigó [terrasses en volada]. La utilització de nous materials li va permetre emprar pilars com a elements de suport i alliberar els murs com a elements de càrrega.
  • Asimetria entre els elements verticals i horitzontals.
  • Encreuament continu d'uns volums damunt dels altres. Els diferents nivells de voladís funcionen alhora com a sostre d’un nivell i terrassa del de sobre.
  • Creixement de l'edifici de dins a fora. I no és una obra tancada en sí mateixa, ans al contrari, està pensada com un organisme viu que pot créixer.
  • Ús del vidre i orientació dels espais interiors al paisatge, per potenciar el diàleg interior-exterior. L’ús del vidre a tots els angles i el fet que tots els espais interiors s'estenguin al llarg de les amples balconades cap al paisatge suposa fomentar una gran intercomunicació amb l'exterior, que evita l'opacitat i la sensació d'estar tancat dins d'una caixa hermètica. Molt bona il·luminació interior.
Integració en l’entorn La casa està dissenyada per integrar-se en la natura i en certa mesura per confondre’s amb el seu entorn. Aprofita les roques com a fonaments naturals. L’edifici connecta perfectament amb l’element natural i així les textures i colors recorden a les roques naturals, mentre que l’aigua sembla que brolli de la mateixa casa, quan realment aquesta es troba a sobre del curs d’aigua. Podem parlar, per tant, d’una gran unitat entre edifici i natura, vencent les dificultats de l’emplaçament. Establerta com una de les premisses principals de l'arquitectura organicista, la integració de l’edifici en l'entorn és total.
Divisió interior: Cada planta té una disposició totalment lliure, sense cap estructura reguladora d'espais, de manera que s'adapta a les necessitats concretes de cada zona.
  • Planta baixa amb accessos al salt d'aigua, vestíbul i terrasses. Assentada sobre la roca natural i té una gran terrassa queda suspesa damunt la cascada.
  • Primer pis: dormitoris, banys i terrasses. Està superposada a la primera (perpendicularment).
  • Segon pis: un dormitori, terrassa i accés al camí que porta a la caseta de convidats. Forma un angle de 90º amb la planta de sota. Fa de sostre i protecció de part d'aquesta. Predomini dels colors vermells en el mobiliari.
Materials: Formigó armat, pedra natural, vidre, maó i fusteria d’alumini.
Tipologia: Casa unifamiliar.


Significat i funció

Significat: Manifestació del poder econòmic i social de la burgesia dels Estats Units, després del crac de la Borsa de Nova York de l'any 1929, en aquest cas Edgard Kaufmann, director d'una gran empresa comercial a Pittsburgh qui va encarregar-li l’obra el 1935. Kaufmann buscava un habitatge original i creatiu en un entorn natural, sense renunciar a les comoditats. Ideologia arquitectònica de l'organicisme: Aconseguir un vincle harmònic entre la funció i l'entorn, capaç d'integrar en un tot orgànic el medi humà i el medi natural.
Funció: Servei d'habitatge de segona residència dels seus propietaris.
Materialització d'un ideal de l'arquitectura organicista: poder viure enmig de la natura sense renunciar a les comoditats de l'arquitectura moderna, i conjugar així ecologia i progrés.

Entradas relacionadas: