Casa Hausmann: Anàlisis i Significat de l'Edifici

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,8 KB

Casa Hausmann

Autor: Frank Lloyd Wright

Cronologia: 1935-1937

Estil: Organicisme

Materials: pedra, vidre, formigó armat, alumini

Surt. Constructiu: materials industrials

Localització: Pennsilvània (EE.UU)

Context Històric i Cultural

Edifici construït durant el període de recessió econòmica posterior al gran crack de 1929. Tot i algunes mesures de recuperació econòmica seguint les teories de Keynes, l'economia nord-americana no es va refer fins la II GM.

A nivell cultural, a inicis del segle XX, les primeres avantguardes van sorgir a Paris i Nova York, donant lloc a moviments com el fauvisme, l'expressionisme, el cubisme, el futurisme, l'abstracció i el surrealisme.

Anàlisis Formal

La C.K o Casa de la Cascada és una construcció per viure al mig de la natura sense renunciar a la construcció moderna.

Exterior

- Wright aprofita les grans roques del terreny per sostenir algunes parts de l'edifici (sala d'estar, planta inferior) i s'ajuda de murs verticals de pedra i columnes de formigó.

- Eix central la xemeneia de pedra rústica que sorgeix de la roca natural i a partir d'ella tots els espais s'articulen al seu voltant.

- Exteriorment 3 plantes esglaonades:
1 situada directament sobre la roca natural, formant base xemeneia a la sala d'estar. Aquesta primera es perllonga a l'exterior formant una terrassa suspesa damunt de la cascada, fent l'efecte òptic que l'aigua surt de la casa.

2 destaca perquè sobre surt una altra terrassa, l'eix de la qual forma un angle de 90° respecte la de sota; aquesta segona supera a l'anterior per un costat i la disposició fa de sostre i protecció de l'interior.

3 a la part superior queda més retirada respecte les dues anteriors.

- Murs de l'edifici formigó armat revestit de pedra natural i es combinen fusteria d'alumini i grans finestrals.

- Exterior dissenyat per confondre amb el seu entorn

Interior:

Destaca la disposició interna de les plantes. Cada una és lliure sense estructura o mur delimitador i s'adapta a les necessitats dels inquilins. Llum natural dels finestrals i superior d'una claraboia. Destacar la integració de l'edifici a través dels finestrals: veus i et veuen.

Estil

Edifici pertany al moviment arquitectònic conegut com Organicista.

  1. Es desenvolupà als EE.UU a partir dels anys 30.
  2. Accepta moltes idees dels funcionalistes, posant èmfasi tant a la sensibilitat de l'arquitecte com a l'usuari de l'edifici.
  3. Edifici organisme en si mateix que es relaciona amb la natura i la personalitat dels propietaris de l'edifici.
  4. Gran arquitecte corrent: Wright, deixeble de Sullivan i escola de Chicago.
  5. Molta admiració per l'arquitectura japonesa en la recerca d'espais interns que enllacen amb els externs en habitatges unifamiliars (C.K).

Significat i Funció

Encarregada al 1935 a Wright per Kaufmann, director de grans magatzems a Pittsburgh. Concebuda com ús particular i va determinar el seu caràcter pràctic. Va esdevenir un repte tècnic a utilitzar nous materials així com integrant l'edifici en el seu entorn. Wright, conegut fins llavors per les tradicionals cases de camp americanes en forma de grau, aquest edifici creu desapareix eliminant qualsevol estructura reguladora i fent l'edifici obert i integrat en el seu entorn, amb la vocació de ser un refugi per la persona.

Funció: Residencial

Entradas relacionadas: