El Cartell: De la Xilografia a l'Art Déco
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,13 KB
El Cartell
Introducció
- El cartell és una tècnica de difusió d'informació que permet arribar a una gran quantitat de públic sense necessitat d'invertir grans recursos. Les seves possibilitats comunicatives depenen en gran mesura de la seva qualitat tècnica i estètica i de la seva adequada ubicació.
- Amb el descobriment de tècniques de reproducció de la imatge com la xilografia i, posteriorment, la litografia i la impremta, el cartell adquirirà una enorme rellevància.
- L'evolució de les arts gràfiques permetrà que el cartell aconsegueixi excel·lents cotes artístiques, sent objecte d'interès d'artistes de renom que van des de Toulouse Lautrec a Gaudí mateix.
Segle XIX: Quan Comença Tot
La propaganda comercial de finals del segle XIX va néixer com a conseqüència de dos factors:
- Innovacions tècniques en l'art de la impressió. Les tècniques d'impressió evolucionaren fins a poder garantir la producció massiva de cartells publicitaris en poc temps. La publicitat neix com a mitjà de comunicació de masses.
- El naixement de la societat de consum. L'emergent burgesia tenia cada vegada més accés al consum de productes, molts d'ells de luxe, com ara xocolata, perfums, viatges i fins i tot espectacles: concerts, balls, etc. Era necessari informar els consumidors de les excel·lències del seu producte envers la competència. Importància del creixement de les ciutats: un cartell gros a una ciutat pot transmetre un missatge a molta gent.
Jules Chéret
El litògraf i pintor francès Jules Chéret (1836-1932) va ser pioner en la introducció del cartell publicitari modern. Molts historiadors fan referència a Chéret com 'El pare del cartell publicitari modern' o 'El profeta del cartell'.
Va néixer a París en una família d'artesans. Als tretze anys, va començar d'aprenent de litògraf. El seu interès per la pintura el va dur a fer un curs d'art a l'"École Nationale de Dessin". Com la majoria d'artistes novells, Chéret va estudiar tècniques de diversos artistes, antics i moderns, tot visitant els museus de París.
Encara que algunes de les seves pintures li van donar cert estatus artístic, es va guanyar la vida gràcies a la feina com a cartellista publicitari per la qual ha estat recordat.
Influenciat per les frívoles escenes representades en les obres de Jean-Honoré Fragonard i altres artistes rococós com Antoine Watteau, Chéret va crear cartells per a cabarets i teatres com l'Eldorado, el Paris Olympia, el Folies Bergère, el Teatre de l'Òpera, l'Alcazar d'Ete i el Moulin Rouge. Causa un gran impacte en qui en aquella època cultivava l'estil d'Art Nouveau.
Art Nouveau
Sorgeix a finals del segle XIX i es projecta fins a les primeres dècades del segle XX. El nom, que prové de la Maison de l'Art Nouveau inaugurada el 1895, fa referència a la intenció de crear un art nou, portant a terme un trencament amb els estils dominants de l'època. Es tracta de crear una estètica nova, en la qual predominen la inspiració en la natura i s'incorporen novetats derivades de la revolució industrial. L'Art Nouveau semblava haver estat creat per al cartell.
Algunes característiques són:
- Inspiració en la natura i l'ús d'elements d'origen natural, preferentment vegetals i formes arrodonides de tipus orgànic entrellaçant-se amb el motiu central.
- Ús de la línia corba i l'asimetria.
- Estilització dels motius, evitant la representació estricta de la realitat.
- Tendència a l'ús d'imatges femenines, les quals es mostren en actituds delicades i fràgils.
Cartells Art Déco
L'art déco va ser un moviment de disseny popular que se sol datar en el període d'entreguerres (és a dir, a partir del 1920 fins al 1939), tot i que la seva influència s'estengué fins als anys 50 i dècades posteriors en alguns països, afectant les arts decoratives —com ara l'arquitectura, l'interiorisme i els dissenys gràfic i industrial— i també les arts visuals —com ara la indumentària, la pintura, el gravat, l'escultura i la cinematografia—.
El terme "art déco" prové, precisament, de l'exposició d'"Arts Decoratives" de París (1925) organitzada per un col·lectiu d'artistes francesos que s'havia format el 1900 per dedicar-se a les arts decoratives d'avantguarda.
L'Art Déco mostrà una àmplia varietat d'influències de moviments artístics d'avantguarda, com ara el Cubisme, Futurisme i Dadaisme, així com del constructivisme rus i de l'art exòtic de Pèrsia i Egipte (els descobriments arqueològics inspiraven en línies dures i la solidesa de les formes, afí a la monumentalitat i elements de fort presència a les composicions).
Algunes característiques temàtiques i formals:
- Mitjans de transport i màquines futuristes com a temes principals;
- Perspectives molt exagerades (contrapicats, zenitals, etc.) influència de la fotografia;
- Les formes són simplificades i aerodinàmiques;
- Els tipus de lletra corbats són substituïts pels llisos i angulars
- Ús, en aquest sentit, d'una tipografia aerodinàmica;
- Ús de l'aerògraf.
Altres consideracions sobre l'art déco:
- Encara que molts moviments de disseny tenen arrels o intencions polítiques o filosòfiques, l'art déco era gairebé purament decoratiu, per la qual cosa alguns l'han considerat un estil burgès.
- Malgrat la barreja d'influències, és un art del seu temps: gira a l'entorn del progrés, l'ordenació, la ciutat i l'urbà (importància de l'arquitectura), la maquinària, temes en auge en el període d'entreguerres.
- Estil grandiloqüent. Reacció a la precarietat de la I Guerra Mundial?
- Influeix en el cinema, un art modern. L'exemple més clar és Metròpolis de Fritz Lang (1927), on podem veure escenografies inspirades en l'anomenada Escola de Chicago d'arquitectura per a les preses de la ciutat, i un robot que és considerat com una de les imatges més reconeixibles de l'art déco.