Carles III i la Il·lustració a Espanya: Reformes i Impacte
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,42 KB
Carles III i la Il·lustració
Carles III era fill de Felip V. Va heretar la corona de Nàpols i, a la mort del seu germanastre, va renunciar a aquesta per la d’Espanya. A Nàpols havia entrat en contacte amb les idees il·lustrades.
La Il·lustració: Idees Clau
La Il·lustració era un moviment científic, polític, cultural, tècnic, etc., que havia nascut i s’havia desenvolupat a França. Entre els seus pensadors destacaven:
- En política, les tendències més radicals anaven contra la monarquia absoluta: Montesquieu i la separació de poders; Rousseau, que defensava que la sobirania resideix en el poble o nació.
- Millores en economia: agricultura racional, nous conreus, innovacions tècniques, etc. També obres públiques, millores de camins, dessecament de zones pantanoses, etc.
- Millores socials: educació dels ciutadans, oposició a l’autoritat eclesiàstica i als dogmes de fe, millores higièniques, educació del poble i eradicació de l’analfabetisme, etc.
El Despotisme Il·lustrat
Els monarques absoluts van assumir algunes de les idees il·lustrades que milloraven la Hisenda i l’administració dels seus territoris, sempre que no qüestionessin el seu poder absolut. Aquesta pràctica es coneix com a Despotisme Il·lustrat.
La Il·lustració a Espanya
Introducció i Obstacles
A Espanya, les noves idees il·lustrades van entrar amb retard i dificultat per la manca d’una burgesia poderosa i l’oposició de l’Església i els sectors més conservadors. Els introductors de la Il·lustració a Espanya eren membres de la noblesa i de l’administració reial.
Reformes Clau del Regnat
Les reformes consistien en l’abolició d’alguns privilegis de la noblesa, el reconeixement dels drets dels xuetes a Mallorca, la limitació del poder de l’Església i la Inquisició, etc.
El Motí de Squillace (1765)
Squillace era ministre d’Hisenda juntament amb Carles III. Les reformes il·lustrades unides a una mala collita van provocar una revolta popular a Madrid dirigida per sectors privilegiats. Es van haver de suprimir les mesures (prohibició dels jocs d’atzar i d’ús d’armes, liberalització del comerç del blat...). Squillace va ser destituït.
Expulsió dels Jesuïtes (1767)
El 1767, es va decretar l'expulsió dels jesuïtes. Era un orde religiós que depenia directament del papat. Carles III volia controlar l’Església.
Drets dels Xuetes a Mallorca
A les Illes Balears, els xuetes –suposats descendents dels jueus conversos– seguien essent marginats: vivien al call o barri separat, no podien exercir determinats oficis, tenir càrrecs polítics o eclesiàstics, exercir l’ensenyament, etc. Carles III va ordenar el reconeixement dels seus drets i la supressió de totes les mesures discriminatòries.
Reformes Econòmiques
Carles III es va envoltar d’una sèrie de col·laboradors com el comte de Floridablanca, el comte d’Aranda, Gaspar Melchor de Jovellanos, etc., que van intentar modernitzar l’Estat. Entre d’altres reformes:
- Acabar amb els privilegis de la Mesta (organització d’origen medieval de grans propietaris ramaders a Castella que practicaven la transhumància i tenien dret de pas per les terres, amb el conseqüent perjudici pels agricultors).
- Acabar amb els obstacles a la lliure circulació de mercaderies.
- Alliberar el preu del blat i d’altres productes bàsics.
- Millores en la xarxa de carreteres i camins.
- Divulgació de nous conreus que van augmentar la producció d’aliments, com la patata i el panís (blat de moro).
Impuls a les Manufactures Reials
Els ministres il·lustrats van impulsar les Manufactures Reials per fomentar la producció pròpia i reduir les importacions. Es van crear centres de desenvolupament:
- País Basc: producció de ferro, protegit per les limitacions a la importació.
- València: indústria de la seda.
- Catalunya: manufactura del cotó (teixits d’indianes, estampats), destinats al comerç interior.
Les Societats Econòmiques
Les Societats Econòmiques d’Amics del País eren societats d’il·lustrats, de la noblesa i classes benestants de caràcter nacional, que proposaven iniciatives de millora del país, promovien la innovació tècnica, etc.
Gaspar Melchor de Jovellanos
Un dels il·lustrats més destacats va ser Gaspar Melchor de Jovellanos, amb el seu Expedient de la Llei agrària, que proposava àmplies reformes. Va topar amb l’oposició dels nobles privilegiats. En perdre el suport del rei, va ser desterrat a Mallorca.
Abast i Fi del Despotisme Il·lustrat
En produir-se la Revolució Francesa (1789), fruit en part de la Il·lustració, Carles IV va acabar amb la política del Despotisme Il·lustrat. Es va aplicar censura i crema de llibres, actuacions de la Inquisició contra els lliurepensadors, etc.