Característiques, Tipus i Reptes del Sector Primari

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,69 KB

El Sector Primari: Extracció de Recursos

El sector primari es dedica a l'extracció de recursos de la naturalesa per a convertir-los en aliments o en matèria primera per a obtenir béns. Inclou activitats com l'agricultura, la ramaderia, la pesca, la silvicultura i la mineria.

Impacte del Sector Primari segons el Nivell d'Ingressos dels Països

  • Països d'ingressos alts:
    • Ocupació: 1-3%
    • PIB: 2%
    • Productivitat: Alta, gràcies a la mecanització i els avanços tecnològics.
  • Països d'ingressos mitjans:
    • Ocupació: 29%
    • PIB: 8%
    • Productivitat: Progressiva introducció de tecnologia que augmenta els rendiments.
  • Països d'ingressos baixos:
    • Ocupació: 60-80%
    • PIB: 20%
    • Productivitat: Baixa, ja que segueixen mètodes tradicionals.

Activitats Clau del Sector Primari

Agricultura

Conjunt de tècniques que l'home utilitza per al cultiu de la terra per a obtenir aliments per al consum humà i animal, o matèries primeres per a la indústria.

Ramaderia

Cria d'animals domèstics per al seu aprofitament.

  • Tradicional o de subsistència: Destinada al consum propi.
  • De mercat: Destinada a la comercialització.

Pesca

  • Pesca tradicional:
    • Es practica prop de la costa.
    • Utilitza la força humana.
    • Producció escassa, principalment per a l'autoconsum.
  • Pesca industrial:
    • Objectiu: Obtenir un gran volum de captures.
    • Necessita recursos econòmics i tecnologia avançada.

Tipus de Pesca Industrial segons el Lloc

  • Costanera: Prop de la costa, amb vaixells petits, durada d'un dia.
  • D'altura: En alta mar, amb grans vaixells, durada de setmanes o mesos.
  • Gran pesca: Prop de la costa, amb petites embarcacions, per al consum familiar.

Factors que Influeixen en el Sector Primari

Factors Físics

  • Clima: Fred extrem, calor excessiva, humitat elevada, aridesa.
  • Relleu: Altitud, pendent del terreny.
  • Tipus de sòl: Porositat de la terra, composició física i biològica del sòl.

Factors Humans

  • Parcel·les: Tros de sòl dedicat al conreu.
    • Límits: openfield (camps oberts), bocage (camps tancats).
    • Propietat: Latifundis (grans extensions), minifundis (petites extensions).
    • Tamany: Grans, mitjanes, petites.
    • Forma: Regulars, irregulars.
  • Hàbitat rural: Espai agrari on es troben els habitatges de la població agrària. Pot ser concentrat o dispers.

Agricultura segons el Nivell de Desenvolupament

Agricultura als Països Desenvolupats

Principalment de mercat. Objectius:

  • Augmentar les vendes i reduir els costos.
  • Mecanització del camp.
  • Especialització de la producció agrària.
  • Ràpida comercialització.

Agricultura als Països Subdesenvolupats

Principalment de subsistència, es conrea per a l'autoconsum. Utilitza tècniques rudimentàries, amb un rendiment molt baix.

Tècniques de Conreu Tradicionals:

  • Agricultura itinerant per cremació (d'artiga): Aclarir una part del bosc talant arbres, es cremen, i la cendra actua com a fertilitzant.
  • Rotació de conreus de secà: En una part es conrea cereal, en una altra llegums i una altra es deixa per a pasturar el bestiar. Millora el rendiment del sòl.
  • Agricultura irrigada monsònica: Pluges torrencials inunden les terres i es conrea arròs. Permet diverses collites a l'any.

Tipus de Ramaderia

Segons les Inversions de Capital i Treball

  • Extensiva: Poca inversió de capital, baixa productivitat, destinada al comerç. El bestiar pastura a l'aire lliure.
  • Intensiva: Molta inversió de capital, alta productivitat, destinada a la indústria. El bestiar es refugia en estables i és alimentat amb pinsos.

Segons l'Espècie

  • Ovina
  • Bovina
  • Porcina
  • Avícola
  • Caprina

Segons la Mobilitat del Bestiar

  • Nòmada
  • Transhumant
  • Sedentària

Segons l'Alimentació del Bestiar

  • No estabulada: Animals a l'aire lliure, destinada a la producció de carn, en zones poc poblades, amb equipaments bàsics.
  • Estabulada: Bestiar en estables alimentat amb pinsos. Producció de carn, llet, ous. Utilitza tecnologia avançada.
  • Semi-estabulada: Depèn de l'abundància de pastures segons el clima.

Tècniques Pesqueres

  • Palangre
  • Encerclament
  • Tremall
  • Arrossegament

El Sector Primari a la Unió Europea (UE)

Ha perdut importància en l'economia de la UE. Conviuen les explotacions intensives, extensives i ecològiques.

Política Agrícola Comuna (PAC)

Política agrícola comuna per a tots els països de la UE des de 1962. Objectius:

  • Garantir la seguretat alimentària.
  • Augmentar la competitivitat.
  • Procurar el benestar de la societat rural.
  • Aconseguir una economia rural sostenible i dinàmica.

Política Pesquera Comuna (PPC)

Establerta el 1983. Objectius:

  • Garantir una explotació sostenible.
  • Protegir els ecosistemes marins i costaners.
  • Garantir la salut humana.
  • Assegurar el nivell de vida de les persones del sector.

Reptes Actuals del Sector Primari

Seguretat Alimentària

Disposar d'aliments suficients, segurs i nutritius, necessaris per a una vida sana per a totes les persones.

Sostenibilitat Mediambiental

La seguretat alimentària serà impossible si les activitats del sector primari no es desenvolupen de manera respectuosa amb el medi ambient. El canvi climàtic provoca un menor rendiment de molts conreus. Les sequeres i pluges fan malbé la producció. També existeix la tala abusiva, on es talen arbres per a convertir boscos en terres de cultiu.

Accés a la Tecnologia

La tecnologia millora el rendiment, però té un cost important.

Suport Governamental al Sector

Són fonamentals les ajudes als treballadors de les zones rurals, sobretot a les persones joves.

Entradas relacionadas: