Característiques i Estratègies de l'Avaluació en Projectes Socials

Enviado por Chuletator online y clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 10,48 KB

Característiques Intrínseques del Procés Avaluador

·Objectivitat: S'ha de captar la realitat i analitzar-la com es presenta, evitant la influència d'idees preconcebudes de la persona que avalua.

·Validesa: La condició exigeix que les dades o la informació obtinguda sigui un reflex fidel de la realitat que s'analitza.

·Fiabilitat: Els resultats no poden variar segons qui sigui la persona que s'encarregui de l'avaluació o segons el moment en què es dugui a terme.

·Oportunitat: Escollir el moment adequat per posar en pràctica l'avaluació, seleccionant aquells moments en què les manifestacions objecte d'estudi es presentin d'una manera més significativa.

·Practicitat: La importància de l'avaluació rau en l'ús que es podrà fer de les conclusions que se'n treguin. La practicitat consisteix en un equilibri entre el que és ideal i el que és viable.

Característiques de l'Avaluació en Projectes Socials

·Continua: Ha d'estar present en totes les fases del desenvolupament del projecte social. L'avaluació final és la conseqüència i el resultat de les avaluacions anteriors.

·Sistemàtica: Respon a una metodologia planificada i organitzada intencionadament; es preveuen les activitats d'avaluació, els moments en què s'han de dur a terme i la metodologia adequada.

·Flexible: Ha d'admetre les modificacions i ajustos necessaris perquè s'adapti a la realitat de la intervenció: replantejament d'objectius, modificació d'activitats.

·Participativa: Ha d'integrar en la tasca avaluadora els diferents agents implicats en la intervenció. Aporta avantatges pel que fa a la implicació i a la generació de feedback.


Variables i Indicadors

·Variables: Característiques o propietats que són susceptibles de variació durant el procés d'intervenció. Les variables més generals haurem de fer-les operatives perquè puguem tractar-les.

·Indicadors: Unitats que permeten mesurar el grau d'aproximació a un objectiu. Compleixen els requisits de ser objectivament verificables i mesurables.

Criteris Metodològics

·Avaluació quantitativa: Les dades recollides són numèriques i segueixen les normes de la metodologia estadística.

·Avaluació qualitativa: Observa variables no mesurables directament de forma numèrica.

·Longitudinal: Es porta a terme al llarg del procés d'intervenció. Forma part de la progressió del projecte d'intervenció i suposa el component bàsic de l'avaluació en aquest moment precís i prendre determinades decisions.

·Puntual o transversal: Es realitza en un moment concret de la seqüència. És necessària quan es vol fer un tall a la seqüència del procés per avaluar la situació en aquest moment precís i prendre determinades decisions.

Estrategies Metodològiques

·Sense tenir cap criteri prefixat o pla establert: Se sol utilitzar amb una finalitat exploratòria. Es duu a terme amb instruments poc estructurats. S'aplica especialment en l'avaluació inicial i de diagnòstic.

·Amb un pla establert però obert: Suposa un cert nivell de planificació, però amb un alt grau de llibertat per a la persona que fa l'avaluació.

·Amb un pla establert i estructurat: És una estratègia completament definida, amb uns objectius molt explícits i un procediment pautat i guiat.


Tipus d'Avaluació

Segons el subjecte que s'encarrega de l'avaluació

·Autoavaluació: Les mateixes persones encarregades de l'execució del projecte avaluen la seva actuació.

·Avaluació interna: La que efectua la mateixa entitat que desenvolupa el projecte per mitjà de professionals que han participat en el seu disseny o en la seva aplicació.

·Avaluació externa: Duta a terme per personal extern al projecte o organització. Perspectiva més objectiva.

·Avaluació mixta: L'equip que efectua l'avaluació està format per professionals tant dins de l'entitat com externs. Cal garantir la coordinació i la col·laboració entre els diferents professionals.

·Avaluació de les persones usuàries: Les persones que participen en el projecte també aporten la seva valoració pel que fa a aspectes com la satisfacció, les expectatives, la qualitat percebuda.

Segons el moment de l'avaluació

·Avaluació inicial: S'executa al començament del projecte, abans de dissenyar-lo, per valorar la pertinença de la intervenció, detectar les necessitats, establir un diagnòstic social.

·Avaluació formativa o de procés: S'efectua en paral·lel al desenvolupament del projecte. Analitza el progrés de la intervenció i permet detectar desajustos o desviacions respecte al que s'havia previst, de manera que genera informació per a la presa de decisions.

·Avaluació final, de resultat o sumativa: Es desenvolupa quan acaba la intervenció, amb l'objectiu de valorar els resultats del projecte. També es determina el cost total del projecte i la desviació respecte el pressupost.


Segons la funció que persegueix

·Avaluació per al diagnòstic: Es tracta d'una funció de l'avaluació inicial. Amb l'avaluació per al diagnòstic s'obté la informació necessària per dissenyar actuacions adequades a les necessitats de la població.

·Avaluació per a la predicció: La informació de la qual es disposa permet preveure efectes o problemes que puguin succeir i adoptar les mesures pertinents per evitar-los o minimitzar-los.

·Avaluació per a l'orientació: Al llarg del procés d'intervenció, la revisió permanent i feedback aporten informació que ajuda a prendre decisions i a introduir els ajustos o canvis que es detecten que resulten necessaris.

·Avaluació per al control: Es tracta d'una funció inherent a l'avaluació, ja que la seva finalitat és comparar el grau de consecució dels resultats amb els objectius previstos, i així valorar l'eficàcia de la intervenció.

Segons l'extensió de l'avaluació

·Avaluació parcial: Avalua algun dels àmbits o de les parts del programa.

·Avaluació global: És una avaluació integral que inclou el conjunt de la intervenció i tots els elements que hi participen.

Objectius de l'Avaluació

Cada projecte disposarà dels seus propis objectius d'avaluació, encara que en general tots posaran èmfasi en:

  • Mesurar el grau d'adequació, eficàcia i eficiència d'un programa o projecte.
  • Determinar l'existència de conseqüències no previstes i el grau en què s'han produït.
  • Orientar la presa de decisions en la millora de la intervenció.
  • Facilitar l'anàlisi prospectiu d'intervencions futures.


L'Avaluació en les Diferents Fases del Projecte

·L'avaluació del diagnòstic: Té com a objectiu assegurar-se que la valoració diagnòstica s'ha dut a terme correctament i que les conclusions formulades responen a les necessitats que hi ha i que compleixin els requisits de fiabilitat i validesa.

·L'avaluació del disseny: Engloba tot un seguit d'actuacions dirigides a valorar la idoneïtat i l'eficàcia de la planificació establerta.

·L'avaluació del procés: És l'avaluació contínua que s'executa durant l'aplicació de les activitats, amb la finalitat de comprovar si la intervenció es va desenvolupant de la manera que havíem previst.

·L'avaluació final: Es duu a terme una vegada ha acabat el procés i té com a finalitat valorar si els resultats del projecte d'intervenció responen als objectius plantejats.

L'Informe d'Avaluació

És el document que recull la valoració del procés d'intervenció i dels resultats obtinguts. La seva elaboració persegueix dos objectius fonamentals:

  • Analitzar i sistematitzar el nivell de compliment dels objectius, necessari per reflexionar críticament sobre els motius i les conseqüències dels resultats de la intervenció.
  • Comunicar o difondre els resultats a les instàncies interessades.

Parts de l'Informe: portada, resum del contingut, informació del projecte, estudi valoratiu, resultats, discussió, conclusions, recomanacions.

Resiliència

Capacitat d'afrontar situacions molt difícils i tornar a la normalitat. La persona resilient destaca per superar un trauma sense quedar-se amb seqüeles que la perjudiquin al cap dels anys.

Entradas relacionadas: