Característiques del Romanticisme i la Renaixença

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,52 KB

Característiques del Romanticisme

—L'exaltació dels sentiments, amb el predomini del subjectivisme i del "jo".

—La importància del paisatge, amb el qual s'identifica l'estat d'ànim del poeta. En el cas de la Renaixença, la Natura es vincula directament amb la Pàtria.

—La idealització del passat històric, especialment l'Edat Mitjana, considerada l'època d'esplendor de la Corona d'Aragó i de la literatura del Segle d'Or. Així, destaquen Jaume I, Ausiàs March, Roger de Llúria, etc.

—Com a conseqüència d'això, l'exaltació patriòtica acaba en el naixement d'un nacionalisme incipient, ja que hi troben els arrels nacionals de la Pàtria.

Els dos grans esdeveniments històrics

que influeixen en la Renaixença són la Revolució Francesa i la Revolució Industrial.

Els canvis es produeixen a tots els nivells:

  • Polítics, amb la lluita entre l'absolutisme i el liberalisme.
  • Econòmics, amb el triomf de la burgesia capitalista.
  • Socials, amb l'enfrontament de la burgesia amb el proletariat. L'aparició de l'internacionalisme s'oposarà, així, al nacionalisme burgés.
  • Culturals, amb l'aparició del Romanticisme, que buscarà la recuperació de la cultura nacional i la llengua pròpia.

La Renaixença és, doncs, un moviment de caire burgés, que suposa la reivindicació de la llengua i la cultura catalanes, i que donarà origen al nacionalisme.

Els Jocs Florals

també anomenats de la Gaia Ciència, són uns certàmens literaris que s'organitzaren per promoure la llengua durant la Renaixença.

Instituïts (Toulouse, França) l'any 1324, es van celebrar fins al 1484, on concorrien també trobadors i poetes catalans. Al 1393, per desig del rei Joan I, es van instaurar a Barcelona.

Els Jocs Florals de Barcelona van tornar a instaurar-se el 1859, amb el lema "Pàtria, Fides, Amor", en al·lusió a tres premis. El guanyador de tres premis ordinaris era investit amb el títol de Mestre en Gai Saber.

Encara que el tipus de llengua (culte, literari i arcaic) i els temes acabaren per fer-los anacrònics, van ser el primer motor de la Renaixença:

Crearen un públic asidu, crearen infrastuctura editorial i donaren prestigi a la llengua.

Tanmateix, a València van ser bilingües, raó per la qual no van complir del tot amb els seus objectius.

Amb diverses interrupcions, es van continuar celebrant fins a l'actualitat, tot i que sense el prestigi antic ni el ressò dels premis actuals.

Entradas relacionadas: