Característiques del Modernisme a Catalunya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,56 KB

 

Característiques Modernisme

  • La inspiració en la naturalesa i l'ús profús d'elements d'origen natural però amb preferència en els vegetals i les formes arrodonides de tipus orgànic entrellaçant-se amb el motiu central.
  • L'ús de la línia corbada i l'asimetria, tant en les plantes i alçats dels edificis com en la decoració. En aquesta última és molt freqüent l'ús de l'anomenada «línia fuet». Una derivació d'aquest estil en la dècada de 1920 és el denominat Art déço, que alguns confonen amb l'Art Nouveau.
  • Hi ha també una tendència a l'estilització dels motius, sent menys freqüent la representació estrictament realista d'aquests.
  • Una forta tendència a l'ús d'imatges femenines, les quals es mostren en actituds delicades i gràcils, amb un aprofitament Generós de les ones en els cabells i els plecs de les vestimentes.
  • Una actitud tendent a la sensualitat i al complanyiment dels sentits, amb una picada d'ullet cap a l'eròtic en alguns casos.

Característiques arquitectura XIX

-arquitectura-art:busca les formes arquitectura-enginyeria: busca la tècnica  -l'aventura colonial:sobre tot indis arabs xinesos van ser aceptats per construir palaus.-els nous materials:ferro colat que substitueix a la forja. -el romanticisme el Gòtic o mudejar o Romànic van ser la font d'inspiració d'algunes arquitectures -noves necessitats grans obres publiques instalacions industrials enormes que requereixen una tecnica constructiva especialment de ferro

Característiques formals Cubisme expressionisme

-traços caòtics i angulosos -temes pens d'ansietat Cubisme:-el color en general s'aplicava per petits tocs -descripció de de gradacions d'ombra i llum -incorporen el collage amb roba vidre o sorra

Característiques art abstracte


- La idea d'un esbós va deixar de tenir sentit, l'artista no intenta transferir una imatge predeterminada a l'obra.- Utilització d’estris, materials i suports poc convencionals: pals, culleres, ganivets,... Sorra, vidre mòlt,...- Expressió lliure i subjectiva de l'inconscient.- Execució totalment espontània.- Gran importància a l'atzar. 

Característiques Futurisme


 L'estètica futurista pregona també una ètica, d'arrel fonamentalment masclista, misògina i provocadora, amant de l'esport i de la guerra ("única higiene del món", segons Marinetti), de la violència i del perill.- Per a expressar el moviment, repeteixen la mateixa imatge, com si fos una seqüència fílmica, ho van anomena simutaneisme.- Es fa servir la tècnica del divisionisme i una àmplia gamma de color- Els temes preferits en pintura són la ciutat i la figura humana en moviment.- Proclamen el rebuig frontal al passat, a la tradició, i defensen un nou art modern, dominat per la màquina, la velocitat i la ciutat.

Característiques fauvisme

- La importància del color obliga a la forma a ser més expressiva que fidel a la realitat.- Per als fauvistes, el quadre havia de ser expressió i no composició i ordre.- Tracten de transmetre una reacció emotiva del pintor davant el tema triat.- Llibertat total davant la natura.- No busquen la representació naturalista, sinó realçar el valor del color en si mateix i l’expressió personal.

Característiques expressionisme

- És més important el contingut que la forma. L'objectiu és expressar l’interior de l’ésser humà.- No es requereix una bona tècnica pictòrica ni un resultat estèticament correcte. L'important és transmetre el sentiment i la subjectivitat. La fi és que l'espectador que contempla, se senti atabalat, espantat o deprimit, segons l'estat que es vulgui transmetre.- Potencien l'impacte emocional a l'espectador a través del color, les formes retorçadés, la composició agressiva, etc. Intentaven modelar la realitat per a potenciar l'emoció interior.

Entradas relacionadas: