Característiques de la cultura i els seus components

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,46 KB

Característiques de la cultura

1 Les cultures són formes d’interpretació i significació de la realitat ja que impliquen idees, creences i valors que es troben en el substrat de la conducta manifesta i a partir dels quals es dota de sentit a la realitat.

2 La cultura es contraposa a naturalesa: la naturalesa humana es mal·leable, plàstica. L’ésser humà es diferencia dels animals per la seva capacitat de crear cultura i diversitat en les seves formes de viure. Les convencions socials són cultura i no estan donades genèticament.

3 es apren a través del procés de socialització i els seus agents (família, església, escoles) i el llenguatge que assegura la transmissió simbòlica de la cultura de generació en generació: per imitació, observació, premi-càstig. Per exemple, la propensió a l’estalvi o al consum.

4 és un sistema d’adaptació i integració: permet a l’individu disposar de referents (llenguatge, normes, valors...) a través dels quals coneix i s’incorpora a la seva societat, proporcionant-li identitat, seguretat i la satisfacció de les seves necessitats.

5 té un caràcter prescriptiu/normatiu: la cultura inclou normes de conducta de més o menys obligat compliment que dirigeixen el nostre comportament.

6 La cultura influeix en:

  • El sentit d’un mateix (etnocentrisme: valoració d’allò propi) i de l’espai (nacionalisme i hostilitat envers allò extern: productes, marques...)
  • La vestimenta i aparença
  • Els aliments i hàbits alimentaris
  • El temps i la consciència del temps
  • Les relacions (familiars, organitzacions...)
  • Els valors, normes, creences i actituds
  • Els processos mentals: percepció, aprenentatge...
  • Les costums i rituals. AQUESTS ELEMENTS PERMETEN DIFERENCIAR LES DISTINTES CULTURES

7 La cultura és diferenciadora, proporciona diferències significatives en el comportament del consumidor de diferents països.

8 La cultura és dinàmica, evolutiva, canvia de forma lenta i gradual (valors, idees).

Components de la cultura

ELS VALORS

  • A través de les nostres famílies, escoles, mitjans de comunicació... aprenem a pensar i a actuar segons uns principis determinats, a valorar certs objectius o fites i a creure en una sèrie de veritats i a rebutjar allò que s’ens presenta com a fals

Segons Milton Rokeach, són

“El suport de les creences i, per tant, les guies de les accions i els judicis individuals”

CARACTERÍSTIQUES DELS VALORS:

a) són enunciats sobre el que és o no correcte, són judicis morals sobre les accions o conductes. b) Numèricament pocs. c) són aspiracionals en tant i en quant són els models o criteris que orienten i donen sentit a les nostres conductes o pràctiques i es manifesten en ells. d) són símbols que representen realitats morals (virtuts) i contribueixen a recordar i mantenir sentiments de pertinença e) transmeten una determinada manera de situar-se en el món, d’ordenar l’experiència quotidiana. f) tenen força normativa, creiem en ells i ens sentim obligats a una determinada acció quan estan legitimats a través de la autoritat. g) es situen en un nivell profund de la consciència, en un ordre moral ideal al que una persona ha d’adherir-se mentre que les normes són la seva expressió, la seva manifestació concreta que, finalment es tradueixen en comportaments observables. h) l’adhesió a un valor no és purament racional sinó que comporta una gran càrrega emocional i afectiva que explica: el seu poder motivador i orientador de l’acció, la seva estabilitat en el temps, la seva resistència al canvi, la coexistència de valors contraposats o conflictius que la lògica racional rebutjaria. i) són relatius i específics d’una societat i temps històric, a diferència de les actituds o les normes, són centrals en l’estructura de la personalitat. j) contribueixen a la cohesió i “integració social” de l’individu: és el que A. Comte anomena “el consens social” o la “solidaritat social” de E. Durkheim. k) tenen un caràcter jeràrquic. hi ha una gradació en l’estima als ideals als quals una persona o un col·lectiu s’adhereix. l) en ocasions, són contradictoris.

Entradas relacionadas: