Canvi Social: Factors, Agents i Moviments Socials
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Electricidad y Electrónica
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,76 KB
Canvi Social
Una de les característiques de les societats humanes és el canvi i el conflicte.
Característiques del Canvi Social
És necessàriament un fenomen col·lectiu – És un canvi apreciable en el temps – Mostra una certa permanència – Afecta el curs de la història d’una societat.
Conceptes per Analitzar el Canvi Social
Factors són elements d’una situació social determinada que pel fet d’existir o per l’acció que exerceixen, comporten o produeixen el canvi. Condicions són elements de la situació que afavoreixen o desafavoreixen, activen o frenen, la influència d’un o més factors del canvi. Agents són les persones, grups, associacions que introdueixen el canvi, el sostenen o s’hi oposen.
Factors del Canvi Social
Hi ha dues posicions sobre els factors: 1 considera que uns determinats factors tenen una influència decisiva en el canvi (deterministes) 2 defensa que el canvi només és comprensible com a fruit d’una pluralitat molt gran i combinada de factors (relativistes).
Factor Demogràfic
La distribució de la població fa més propensa una societat a uns determinats canvis (ex. Creixement demogràfic, taxa natalitat baixa).
Factor Tècnic
A cada període de la història de la tecnologia li correspon un tipus de societat i una autèntica civilització (Lewis M. relaciona els canvis amb 5 fases d’evolució tècnica):
- Litotècnica (utillatge primitiu de fusta, os, pell o sílex)
- Antropotècnica (utillatge de metall)
- Eotècnica (utilització tècnica de l’aigua i del vent, animals en lloc d’esclaus)
- Paleotècnica (associació entre carbó i ferro, el vapor revoluciona el transport i possibilita la màquina industrial)
- Neotècnica (noves fonts d’energia com electricitat, petroli, gas, àtom).
Factor Econòmic
Es considera cabdal per explicar els canvis socials. Conegut també com a infraestructura econòmica. El fet que els mitjans de producció siguin de propietat privada té una influència decisiva en la definició de la societat. Està sotmesa a una transformació contínua.
Factor Cultural
Són una manifestació de la infraestructura econòmica. Els valors culturals poden ser tant un estímul per al canvi com una resistència a aquest. Max W. va posar en relleu la influència que van tenir els valors religiosos en el desenvolupament i l’evolució de la societat capitalista (ex. Integrisme islàmic, teologia de l’alliberament).
Factor Ideològic
Una ideologia és un sistema d’idees i judicis, explícit i organitzat, destinat a descriure, explicar, interpretar o justificar la situació d’un grup o col·lectivitat i que, inspirant-se en uns valors, proposa una orientació concreta a l’acció històrica d’aquest grup o col·lectivitat (ex. Socialdemocràcia i neoliberalisme).
Agents del Canvi Social
Menys afavorits són els que tindran a assumir el paper d’agents de canvi (innovadors, reformistes, revolucionaris) més afavorits s’hi resistiran (immobilistes, reaccionaris, contrarevolucionaris).
Elits
Són conjunts de persones que manifesten unes qualitats excepcionals o donen proves de grans aptituds en una activitat qualsevol. En les societats industrials les elits es constitueixen en portaveus dels diversos sectors de la societat. Els conflictes provoquen constantment l’aparició de noves elits, creadores d’ideologies, aspiracions i nous valors.
Moviments Socials
És una organització estructurada. El seu objectiu és unir un grup de persones que tenen com a finalitat la defensa o promoció de certs objectius. Són essencialment reivindicatius. Els objectius poden ser molt variats: des de la desestructuració de l’ordre establert a objectius més concrets com la pau i el desarmament o la no-discriminació per raons de sexe. Els mitjans també poden anar des de la propaganda i l’acció testimonial fins a una violència acceptable o radical. Una pràctica que s’inclou és la proselitisme (captació d’adeptes o seguidors de la causa).
Grups de Pressió
Tenen com a objectiu influir en les decisions polítiques. Poden ser organitzacions professionals (col·legis, gremis) com agrupacions ideològiques (associacions antiavortament, grups anti/religiosos i patriòtics). Aquests grups estan institucionalitzats en els parlaments sota la denominació de lobbies.