Caladors, Conreus i Ramaderia: Conceptes Clau per a l'Agricultura i la Pesca
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB
Caladors, Conreus i Ramaderia: Conceptes Clau
Caladors: Zona marítima on els pescadors calen les seves xarxes perquè coneixen la seva riquesa en pesca. Espanya no té caladors importants i ha de negociar amb altres països. Ex: l’Estat Espanyol té dret a pescar lluç als caladors de Senegal.
Conreu transgènic: Conreu modificat genèticament (contenen àcid desoxiribonucleic, DNA). La modificació els confereix una característica concreta que a l’agricultor li permet augmentar el rendiment o disminuir el cost de producció. La primera planta transgènica es va produir el 1983 a Bèlgica. La preocupació social ve per l’avantatge comparativa que tenen respecte a les espècies silvestres, que pot afectar a la biodiversitat i també a la salut humana.
Monocultiu: Conreu únic o predominant d’una planta en una regió determinada. El principal inconvenient que presenta és l’esgotament del sòl, en canvi permet la mecanització i una més alta especialització del treball. És sol practicar en explotacions de grans dimensions. Està orientada al mercat. Ex: els olivars de Jaén.
Pesca litoral: Conjunt de tècniques i activitats mitjançant les quals l’home agafa els peixos prop de la costa, sense perdre-la de vista. Utilitza embarcacions de poc tonatge. A Espanya el 75% d’embarcacions treballen en pesca litoral. Ex: pesca del lluç al Cantàbric.
Piscifactoria: Instal·lació on es realitza la cura i cria d’espècies aquàtiques. Hi ha piscifactories dedicades a la cria d’alevins, mentre que d’altres estan especialitzades en l’engreix. Algunes fan les dues funcions. El principal problema és el cost de la producció, que no es pot traduir en el cost final per l’excés d’oferta i la competència internacional. Existeixen més de 2000 piscifactories a l’Estat Espanyol. Ex: Crustacis de les marismes del Guadalquivir, truites de Galícia...
Policultiu: Sistema d’explotació de la terra on l’espai agrari es divideix en parcel·les més o menys petites, i on en cada una es sembren espècies diferents. Normalment està orientada a l’autoconsum. Ex: blat i patates.
Política agrària comunitària (PAC): Directrius polítiques establertes per la UE, que tenen com a objectiu augmentar la productivitat, el nivell de vida dels pagesos, estabilitzar el mercat, assegurar preus raonables als consumidors, desenvolupar el món rural i preservar el medi ambient. Aquests objectius es pretenen aconseguir mitjançant la unitat del mercat i una preferència comunitària per davant dels altres països no comunitaris.
Ramaderia intensiva: Tipus de ramaderia que té com a objectiu aconseguir una alta productivitat dels animals (llet, carn, pells...) en el mínim temps i espai possible. Es caracteritza per una alta inversió en instal·lacions, introducció dels últims avanços tecnològics i alimentació a partir de pinsos artificials. Ex: ramaderia porcina en granges a Catalunya.
Ramaderia extensiva: Tipus de ramaderia bàsicament ovina i bovina, que es realitza en zones amb grans distàncies i dificultats de transport. S’alimenten de prats naturals. Especialitzada en la producció de carn, llet i pells. Es realitza amb poques inversions i la productivitat és molt baixa. Ex: ramaderia ovina a l’interior peninsular.
Repoblació forestal: Servei públic que consisteix en replantar arbres als boscos on han estat destruïts o explotats massivament, per tal de frenar la desforestació i disminuir les importacions de fusta. Ex: na Burguesa després d’un incendi.
Transhumància: Tipus de pastoreig estacional i itinerant que segueix el cicle natural de les pastures, la qual cosa implica canviar de regió, de vegades fins a tres cops l’any. Migracions estacionals dels animals lligades a la disponibilitat i aprofitament dels pasturatges.