La Caixa: Anàlisi d'una Entitat Financera amb Compromís Social
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Economía
Escrito el en catalán con un tamaño de 16,64 KB
Presentació
Anna Capdevila, Paola Postigo, Marc Raventós, Jordi Torrents
Després d'haver investigat i analitzat les diferents opcions que ens presentava aquest treball, vam decidir que "La Caixa" era el millor exemple d'empresa amb objectius socials per explicar els apartats que contenia.
"La Caixa" és una empresa fundada el 1904 per l'advocat català Francesc *Moragas* Barret, amb el suport de diverses entitats de la societat civil catalana. Va ser creada amb la finalitat d'estimular l'estalvi i la previsió, uns objectius que avui dia podrien semblar principalment financers però que, en aquell context històric, constituïen un clar instrument per ajudar que les classes més desfavorides disposessin de certa autonomia i seguretat en la seva vida familiar. En aquest sentit, es pot destacar que "la Caixa" ha estat precursora i promotora a Espanya de la previsió social, un dels pilars bàsics de la societat del benestar actual.
Aquest treball estarà dividit per diferents apartats que inclouran una descripció general i específica alhora, de quin tipus d'empresa es tracta, quins són els seus objectius, quina estructura organitzativa té, quina és la seva estratègia i, donarem a conèixer la seva fidel imatge, el seu creixement, el seu desenvolupament en l'àmbit internacional i la política de recursos humans que utilitza en la seva organització.
Descripció de l'Empresa i l'Activitat
"La Caixa", amb els seus més de 10 milions de clients, s'ha convertit en el tercer grup financer espanyol i és líder entre les caixes espanyoles i europees. Actualment, prossegueix amb el seu selectiu pla d'expansió fora de Catalunya i Balears, que ha constituït la xarxa d'oficines més extensa del sistema financer espanyol, i finança i manté activitats de caràcter social, cultural, educatiu i científic a través de la seva Obra Social.
Distribució d'Oficines
- Red universal: 5.211
- Centres especialitzats: 114
- Banca corporativa: 4
- Banca empresa: 79
- Banca privada: 31
- Oficines a Espanya: 5.325
- Oficines internacionals: 14
- Total oficines: 5.339
L'Obra Social
El compromís social i la vocació de servei i treball a favor de l'interès general i el progrés de la societat, ha estat una constant de "La Caixa" des de la seva creació formant part de la seva identitat i manifestant-se tant a través de la seva activitat financera com de la seva Obra Social.
"La Caixa" ha adquirit aquests compromisos en gestió responsable amb tots els seus grups d'interès: clients, empleats i la societat en el seu conjunt, i es troben reflectits en el seu balanç social i sostenible. Aquests compromisos de gestió responsable es basen en els criteris de sostenibilitat, responsabilitat, ètica, transparència i diàleg amb els esmentats grups d'interès, i presideixen totes les seves actuacions. Així mateix, la seva vocació per servir a la societat constant al llarg de tota la història de "la Caixa", està assentada sobre tres valors: Confiança, Compromís Social i Qualitat.
L'Obra Social de "la Caixa" té la vocació d'anticipar-se a les principals preocupacions socials, donant una resposta adequada a través d'activitats i programes que complementen l'acció realitzada des dels poders públics. En aquest sentit, es pot destacar les iniciatives que s'han desenvolupat per facilitar l'accés a l'habitatge per part dels joves i persones grans, la prevenció de la violència o els programes per a inserció laboral de persones en situació de marginació.
"La Caixa" és l'Entitat privada espanyola que més recursos econòmics destina a satisfer les necessitats emergents de la societat.
En aquest sentit, en l'àmbit financer, "la Caixa" desenvolupa un model de banca universal que es concreta en la voluntat d'oferir el millor i el més complet servei integral per donar resposta a les necessitats financeres i socials dels clients sense excloure cap persona.
Estratègia de l'Empresa
Missió
Fomentar l'estalvi i la inversió oferint el millor i més complet servei financer al major nombre de clients, i fer una aportació decidida a la societat per a la cobertura, flexible i adaptada, de les necessitats financeres i socials bàsiques. (Font: Web corporativa de "La Caixa")
Visió
L'actuació estratègica de ”la Caixa” es basa en els seus valors identificatius, guies d'actuació i conviccions característiques. Entre el conjunt de valors de l'entitat destaquen: la qualitat, la descentralització, la responsabilitat, la innovació, l'eficiència i la seguretat.
Objectius
- Mantenir-se com a líder i referent a nivell nacional com la caixa d'estalvis més sòlida i amb més oficines arreu de tot l'estat.
- Fomentar l'estalvi i la millora econòmica orientada a particulars i a empreses per així poder activar els teixits econòmics arreu de tota la geografia espanyola.
- Millorar l'estat dels col·lectius socials que puguin patir risc d'exclusió social integrant-los a la societat a través de l'obra social de “La Caixa”.
Metes
- Posicionar-se abans del 2015 com la primera caixa espanyola amb el major nombre d'oficines rendibles, generant benefici i valor per l'entitat i alhora que puguin oferir un assessorament personalitzat i orientat a les PIMES i les famílies en qualsevol ubicació de la geografia espanyola.
- Augmentar els beneficis un 20% en els propers 5 anys a través de les organitzacions vinculades a l'entitat, com Criteria o el conglomerat d'asseguradores vinculades, per tal que aquests beneficis siguin reinvertits a la societat a través de l'obra social de la caixa.
Estructura Organitzativa
L'estructura organitzativa de "la Caixa" està dividida en dues parts:
- Direcció: Òrgans de govern que determinen l'orientació i la direcció de l'entitat.
- Departaments: Divisió dels diferents departaments.
Composició dels Òrgans de Govern
Els òrgans de govern estan dividits en tres apartats:
- Assemblea General
- Comissió de Control
- Consell d'Administració
Cada una d'aquestes seccions està formada per membres de diferents procedències: entitats fundadores i d'interès social, corporacions locals, empleats i impositors.
El primer bloc que divideix la jerarquia de l'organització té una orientació purament directiva, és la part més alta dintre l'organització, aquí només es prenen decisions.
Organigrama Esquemàtic
En la segona divisió, el tipus d'estructura organitzativa que s'utilitza també és la funcional. Cada departament és estructurat i creat sota uns determinats criteris i funcions. Això aporta a l'organització molta claredat en el seu funcionament i millora la comprensió de les competències i obligacions que té cada empleat.
Desenvolupament i Creixement de l'Empresa
Localització
"La Caixa" és una empresa d'àmbit estatal, disposa de 5.530 oficines repartides per tot Espanya, però la regió amb més densitat de caixers i oficines és Catalunya i en especial la província de Barcelona, ja que és la regió on es va fundar l'entitat financera. El nombre tan elevat d'oficines a Barcelona també és degut a la fusió de "la Caixa" de pensions amb Caixa Barcelona.
La seu de "la Caixa" està a Barcelona des de la seva creació. Actualment, la seva seu està a l'Avinguda Diagonal 629 des de l'any 1974, situada en un dels pols d'activitat econòmica de Barcelona.
Les oficines de "la Caixa" tenen diferents categories depenent del volum d'activitat o al públic a què van dirigits. "La Caixa" disposa, a part de les oficines tradicionals, d'oficines dedicades a l'empresa i oficines dedicades a clients amb rendes altes.
Totes les oficines estan situades a llocs estratègics a prop dels seus clients per poder facilitar les operacions i augmentar el volum d'activitat.
Totes les oficines d'una regió, depenent del nombre d'oficines, estan dirigides per una oficina central per aquella zona. Aquesta oficina està dirigida per una oficina més gran per cada província, i les oficines provincials estan controlades per l'oficina principal de cada comunitat autònoma i finalment totes estan dirigides per l'oficina central de "la Caixa" de Barcelona.
Cada empresa de "la Caixa" té la seva pròpia seu, però totes les decisions es prenen a la central a Barcelona.
Dimensió
- Xifra de negoci (2008): 414.507 milions d'euros
- Benefici net consolidat (2008): 2.011 milions d'euros
- Empleats (2008): 25.335 treballadors
- Nombre d'oficines (2008): 5.530 oficines
- Nombre de països (2008): 11 països
Model de Creixement
El model de creixement de "La Caixa" dels últims anys ha sigut un creixement propiciat per l'expansió econòmica mundial. Això ha comportat que per cada nou barri o població hagin obert una nova oficina per obtenir més volum de clientela. Aquest model va arribar a tal punt que ha saturat d'oficines els centres de la ciutat i fins i tot que en un carrer hi hagi més d'una oficina. Això es feia per saturar el mercat i evitar que una altra entitat bancària ocupés el seu lloc.
Aquest model de creixement, en arribar la crisi econòmica, ha canviat, ja que el que estan fent és redistribuir el personal i reduir el nombre d'oficines i caixes innecessaris, degut al seu alt cost de manteniment, però no han reduït plantilla sinó que l'han resituada a oficines amb més volum de negoci. Aquest tipus de política és el que estan aplicant altres entitats financeres per reduir costos, ja que Espanya, amb un model de creixement expansionista desmesurat, ha sigut dels més importants d'Europa, ja que té el nombre més alt d'oficines per habitant del continent europeu.
El creixement de "La Caixa" no només ha sigut a través del creixement de noves oficines sinó també l'adquisició de noves empreses i de la seva creació d'empreses. El seu tipus d'expansió és una expansió horitzontal i vertical, ja que amplia el volum d'activitat amb la creació d'empreses relacionades amb un banc, però també vertical, ja que en el procés immobiliari "la Caixa" ha adquirit tots els tipus d'empresa per comprar una casa, des del taxador, la immobiliària, les asseguradores i el finançament, que és la caixa.
Empreses del grup "La Caixa"
- Critèria Caixa Corp.: Holding d'inversió que agrupa totes les empreses propietat de "la Caixa", com per exemple Repsol. No inverteixes amb una sola empresa sinó que inverteixen en un grup d'empreses, així tens més probabilitats de guanyar diners i menys de perdre.
- Servihabitat: Immobiliària per vendre els pisos de "la Caixa".
- Microbank: Es dedica a donar petits crèdits a sectors de la població amb dificultats financeres, com autònoms o petites empreses.
- CaixaRenting: Fa un rènting de cotxes per a empreses i particulars.
- "la Caixa" Banca Privada: És "la Caixa" però només per a persones amb la renda molt elevada.
- SegurCaixa Holding: Asseguradora de "La Caixa".
- FinConsum: Empresa de gestió financera personalitzada.
- GestiCaixa: Societat gestora de fons de titulació.
- CaixaExchange: Es dedica al mercat de la compra-venda entre les empreses via internet.
- VTH: Es dedica a fer taxacions hipotecàries.
Internacionalització
"La Caixa" duu a terme dos models d'internacionalització:
- Aliances amb diferents entitats bancàries de diferents països per poder fer oficines de representació que consisteixen que tu pots realitzar operacions financeres de "La Caixa" en aquestes entitats, però no són de "la Caixa". Aquest sistema està implantat en set països: Alemanya, Bèlgica, Xina, França, Itàlia, Portugal i Regne Unit.
- Implantació directa de "La Caixa" en nous mercats com és el cas del Marroc, Romania i Polònia. Han triat aquests països perquè són països en vies de desenvolupament que necessiten finançament perquè el país creixi i tenen una gran oportunitat per adquirir nous clients. Una altra característica és que a Espanya, en especial a Catalunya, la població marroquina i romanesa és molt elevada, per tant, si situen "la Caixa" en aquests països, l'enviament de diners dels immigrants al seu país d'origen redueix els costos i fa que augmenti els clients tant als països d'origen per rebre els diners com a Espanya perquè les persones que envien diners hauran de tenir un compte a "la Caixa".
Recursos Humans de l'Empresa
Nombre de Treballadors
Segons l'informe financer del 2008, "La Caixa" té 25.335 empleats i respecte a anys anteriors la plantilla ha tingut un creixement moderat a causa de la focalització en la potenciació de la Banca Privada i Banca d'empreses i en el reforç de l'àrea de riscos.
Pel que fa a la creació de places de llocs de treball, 400 professionals han estat provinents de Morgan Stanley, dels quals el 70% ha estat integrat en les unitats de gestió de Banca Privada i la resta en altres àrees de l'organització. Quant a les 700 places creades en la Banca d'empreses, el 80% han estat cobertes per personal intern i la resta a través de personal extern especialitzat.
Quant a la xarxa d'oficines, ha finalitzat el seu cicle expansiu i ha respost de forma correcta a l'actual situació econòmica mundial amb uns objectius principals de la prevenció i gestió de la morositat. A causa d'aquesta situació, han creat oportunitats laborals perquè han hagut de dirigir personal cap a les noves línies de negoci.
Organigrama
Com es pot observar en l'organigrama, existeixen els òrgans de govern o direcció que es troben per sobre dels departaments que realitzen les diverses funcions.
Per sota de direcció trobaríem els diferents departaments: comunicació, publicitat i màrqueting; administració, investigació i desenvolupament; financer, inversions i obra social.
- Departament de comunicació, publicitat i màrqueting: Trobem les persones encarregades del disseny i la comunicació de la imatge corporativa i de les campanyes publicitàries. També, hi ha el departament de màrqueting que s'encarrega del desenvolupament de nous productes.
- Departament administratiu: Trobem les persones encarregades de la comptabilitat, dels aspectes legals (advocats) de la informàtica, recursos humans i la logística.
- Departament d'I+D: Les persones d'aquest departament s'encarreguen bàsicament de portar a terme investigacions per a poder desenvolupar juntament amb el departament de màrqueting nous productes adequats a les noves necessitats de la societat.
- Departament financer, d'inversions i obra social: Hi ha les persones encarregades de Criteria i de les diferents accions que realitza "La Caixa" a través de la seva obra social.
Polítiques de Recursos Humans
Segons diversos observatoris del mercat laboral (per exemple, *Merco Personas*) "La Caixa" és una de les empreses preferides per a treballar-hi. Aquesta situació facilita els objectius de selecció i reclutament dels professionals més adequats per a cobrir els llocs de treball.
La realització de programes de formació i desenvolupament són un continu en l'empresa i formen part del model de gestió. A més a més, cal destacar que dintre l'organització existeixen aproximadament més de 1.000 formadors interns que de forma generosa realitzen la transferència de coneixement entre els empleats.
Pel que fa a la gestió del talent, durant l'any 2008 s'han iniciat dos projectes pioners: la gestió a través de competències als directors d'oficines i el programa de gestió del talent. Els dos projectes tenen com a principal objectiu crear una cultura d'avaluació que permeti a "La Caixa" tenir un mapa del talent intern que faciliti el desenvolupament i creixement professional i directiu.
Dada la situació econòmica mundial canviant, ha guanyat pes el diàleg amb la representació sindical i s'ha intentat mantenir l'entorn de confiança en la gestió de les persones. Per exemple, s'han aplicat millores en el conveni col·lectiu, s'ha iniciat la Comissió de Seguiment del protocol de conciliació firmat en 2007 i s'ha acordat un protocol de prevenció i gestió de situacions d'acusacions sexuals i laborals. També, s'ha iniciat l'elaboració del Pla d'Igualtat de l'Entitat.