Bony petit que surt a la pell
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,34 KB
-Mossegada de serp: Renta i desinfecta la ferida. Aplicar un embenat lleugerament compressiu a l'extremitat afectada. Aplicar-hi fred i immobilitzar-la. Porta la víctima a l'hospital per a una avaluació completa.
-Mossegada d'altres animals: Cal rentar la ferida en dos temps: 1. Un bon raig d'aigua de l'aixeta. 2. Amb cura, fent servir aigua i sabó. Convé fer una avalució mèdica, en un centre sanitari o hospital, perquè moltes d'aquestes ferides s'nfecten.
-Picades de medusa: Renta la zona amb aigua salada. Extreu de la pell qualsevol resta de tentacle, parant compte de protegir els dits. Aplica fred durant 15' (mai gel directament), si encara fa mal, aplica altres 15' de fred. No freguis la zona afectada amb la tovallola ni tampoc amb sorra. Si l'estat de la víctima no millora, sinó que li afecta a la respiració o el pols, cal portar-la immediatament a l'hospital.
REACCIONS AL·LÈRGIQUES: L'al·lèrgia és una reacció intensa del nostre sistema immunitari contra un agent estrany que no és perillós per a la persona. Per raons no gaire ben conegudes, el sistema immunitari interpreta que sí que és perillós i l'ataca, i en l'atac perjudica la mateixa persona. Se sol manifestar uns minuts després d'haver entrat en contacte amb l'al·lergen (gairebé sempre abans de dues hores). Te manifstacions molt variades: Urticària, picors, edemes, inflamació nasal i de gola, dificultat respiratòria...
REACCIÓ ANAFILÀCTICA: És una reacció al·lèrgica general, greu i d'inici agut. Es manifesta amb diverses de les afectacions següents: Afectació de la pell i de les mucoses, respiratòria, digestiva, cardíaca.
ACTUACIÓ EN CAS DE REACCIÓ ANAFILÀCTICA: Actua ràpidament perquè l'anafilaxi és una emergència mèdica que pot matar el pacient. Telefona demanant una ambulància urgent. Estira la víctima al terra amb les cames aixecades, si parteix dificultat respiratoria serà millor posar-la semiasseguda, si pateix vòmits posar en posició lateral de seguretat. Convé no aixecar-la, perquè els problemes circulatoris es poden agreujar. Si està inconscient, però respira espontàniament, l'hauràs de col·locar en decúbit lateral, vigila sempre que la respiració espontània es mantengui. Si es disposa d'adrenalina autoinjectable, cal administrar-la com més aviat millor, perquè com més aviat la rebi, serà més efectiva.
PART IMMINENT: Contraccions de l'úter: l'embarassada explica que es fan més intenses, dolorses i freqüents. Surt un moc espès i lleugerament sangonós per la vagina (es el tap Muçós). Surt un liquid aquós per la vagina, és la bossa de les Aigües que s'ha trencat. Descendeix el cap del nadó (l'embarassada explica que el nota baixar). Es veu el cap del fetus. El nadó ja ha sortit.
ACTUACIÓ EN PART IMMINENT: Avalua el temps que pot trigar en arribar al centre sanitari. Truca al 112 per a que vingui atenció professional. Inicia el part en el lloc proper més adequat. Riscos: Asfixia del nadó i homorràgia postpart de la mare.
1. Tranquilitza a la dona i busca un lloc on puguis instalar-la, tan aillat, confortable i net com sigui possible.
2.Demana-li que es posi en un lloc còmode per a ella i per a les teves actuaions: un llit, llitera, sofà, taula o al terra.
3. Si el lloc no és prou net, posa la dona al damunt de mantes o robes, aconsegueix coixins perquè s'hi trobi més còmoda.
4. Entre les natges i els genolls ha de tenir roba neta, perquè s'amari dels líquids i si es possible posa-hi un plàstic sota.
5. S'haurà de posar estirada d'esquena amb els genolls flexionats i les cuixes separades, posa-li un coixí sota els malucs si en tens cap.
6. Posa't guants si pots o renta't les mans amb aigua i sabó o com a mínim amb alcohol fregant-te-les bé.
RECOMANACIONS: Trucar al 112 per trasllat a l´hospital. Tranquilitzar a la mare i allunyar als curiosos. Animar a empènyer. Subjectar la mare el cap del nadó i la zona del periné
Per evitar esqueixaments. Al naixement del nadó deixar-lo en la mare pell amb
Pell. No és necessari tallar el cordó umbilicar. Secar al bebé i tapar-lo amb mantes o tovalloles. Observar al bebé que respira, el to muscular i el color
De la pell.
SUPORT PSICOLÒGIC EN 1 AUXILIS: Identificar-se i mantenir un estil de comunicació i una actutut calmada. Respondre a les preguntes sense alarmar. Explicar el que es farà per tranquilitzar. Escoltar per a que la víctima es pugui desfogar. Estar alerta detectant necessitats.
EL QUE CAL FER: Mensaje: frases cortas y fáciles de comprender. Actitud: trabajar transmitiendo calma y
Seguridad, sin gritos. Lenguaje corporal: miradas directas, cercanía,
Movimientos lentos. Escucha activa: dejar hablar, sin juzgar. Estar alerta para apoyar y reforzar.
EL QUE NO S'HA DE FER: Discutir con personas alteradas o irritadas. Intentar hacerle entrar en razón a las víctimas con
Consejos y explicaciones que no pueden asimilar en
Esos momentos. Cortar el llantó o las manifestaciones de dolor. Seguirle la corriente o darle la razón por los hechos
Acaecidos y que deberán ser analizados con tiempo. Mentirle. Dar falsas esperanzas.