Bizimodu Osasungarria: Elikadura, Ariketa eta Ongizatea
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en vasco con un tamaño de 3,9 KB
Osasuna eta Ongizatea
Osasuna: Definizioa
Osasuna: Pertsona baten erabateko ongizate fisiko, mental eta soziala, eta ez bakarrik gaixotasunen presentzia eza.
Osasunerako Onurak
- Ariketa fisikoa.
- Elikadura osasungarria.
- Higienea.
- Atseden egokia eta erlaxazioa.
- Gorputz jarrera egokia.
- Gorputz pisu egokia.
- Medikuen jarraipena eta kontrola.
Osasunerako Kaltegarriak
- Sedentarismoa.
- Aktibitate eza.
- Elikadura urria eta desorekatua.
- Higiene falta.
- Tentsioa, estresa eta lorik ez egitea.
- Gorputz jarrera desegokiak.
- Obesitatea.
- Substantzia kaltegarrien kontsumoa (tabakoa, alkohola…).
Ariketa Fisikoaren Onurak
Osasun Fisikoaren Onurak
- Oxigenazioa hobetzen du.
- Odol-presioa hobetzen du.
- Bihotzari odol gehiago ponpatzen laguntzen dio.
- Digestioa laguntzen du.
- Hezur eta giltzaduren haztea laguntzen du.
- Bihotz eta odol-sistemaren arazoak gutxitzen ditu.
- Gainzama edo obesitatea prebenitzen du.
- Aparatu lokomotorraren lesioak ekiditen ditu.
- Higienean laguntzen du.
Ongizate eta Gizarte Harremanen Onurak
- Ongizatea sustatzen du.
- Norberarekiko konfiantza sortzen du.
- Kreatibitatea eta irudimena sustatzen ditu.
- Lo egiteko eta atsedena errazten du.
- Besteekin harremanetan jartzen gaitu.
- Denon parte-hartzea bultzatzen du.
- Inguruarekiko harremana errazten du.
- Aisialdi denbora okupatzen du.
- Bizipen berriak edukitzen laguntzen du.
Elikadura eta Nutrizioa
Makronutrienteak
- Proteinak: Gure gorputzeko zelulak, ehunak eta organoak osatzearen funtzioa dute. Dietaren %10-20 dira. Proteina animaliak edo begetalak izan daitezke.
- Karbohidratoak: Zelulek energia lortzeko erregaitzat erabiltzen dituzte. Dietaren %50-60 dira.
- Lipidoak (Gantzak): Gorputzaren energia erreserbak osatzen dituzte. Lipidoak karbohidratoak baino mantsoago digeritu eta erretzen dira; beraz, gantzek ez dute balio energia azkar lortzeko, ariketa luzeetan erretzen dira batik bat. Dietaren %20-30 dira.
Mikronutrienteak eta Ura
- Bitaminak: Gure gorputzaren metabolismo lana antolatu eta erregulatzen dute. Beharrezkoak dira gorputza modu egokian funtzionatzeko. Barazki eta frutetan nagusiki agertzen dira.
- Mineralak: Nerbio eta giltzaduren eguneroko funtzionamendurako beharrezkoak dira. Ez dira substantzia energetikoak eta elikagai askotan agertzen dira.
- Ura: Gorputza %70 urez osatuta dago.
Elikagaien Kontsumo Maiztasuna
- Egunero hartu: Esnekiak, barazkiak, fruta, ogia eta beste zerealak.
- Astean 4-5 aldiz: 120-150g koipe gutxiko haragiak.
- Gutxienez astean 3-4 aldiz: 120-150g arrain.
- Gehienez astean 3 aldiz: Arrautzak.
- Astean 2 eta 4 aldiz: Arroza, pasta, lekaleak, patatak.
Eskubaloi Arauak
Kolpe Frankoa
Baloidun edo baloigabeko taldeek infrakzioa betetzen dutenean, epaileek jokoa gelditu eta kolpe frankoarekin hasten dute. Jokoa gelditzean, baloia geratu den lekutik egingo da; ateko area barruan edo 9m-ko lerro barruan emandako infrakzioak izan ezik, hauek 9m-ko area kanpotik egingo direlarik.
Zigorrak (2 minutu)
- Aldaketa ez-egokietan.
- Falta errepikatuetan.
- Jarrera antideportiboan.
- Baloia ez duen taldearen alde kolpe frankoa ematen bada eta baloia ez bazaio uzten.
Jokalari bati 3 esklusio egitean deskalifikatu egingo da. Bere taldeak 2 minutu jokalari bat gutxiagorekin jokatuko du eta gero beste jokalari bat sartuko da.