Bipartidisme, Classes Socials i Obrerisme a Espanya (S. XIX)
Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,92 KB
Bipartidisme i Torn Pacífic
El bipartidisme, un sistema polític ideat per Cánovas del Castillo, consistia en l'alternança de dos partits en el poder. Aquest sistema es va crear per evitar pronunciaments militars.
Els dos partits eren:
- Partit Liberal-Conservador – liderat per Cánovas del Castillo.
- Partit Liberal-Fusionista – liderat per Mateo de Sagasta.
Ambdós partits defensaven la Constitució, la propietat privada i un estat unitari i centralista.
Funcionament del Sistema
Durant la Restauració, quan un partit experimentava desgast en el govern, s'avisava el rei i es feia un canvi de govern. El rei dissolia les Corts i es decidia que el següent president seria el del partit alternant (Sagasta o Cánovas). Les eleccions eren manipulades per assegurar aquest resultat.
Aquest sistema evitava que un partit es perpetués en el poder i que governessin partits contraris a la Restauració (republicans o carlins).
Cronologia dels Governs
- 1878-1881: Conservador.
- 1881-1884: Liberal. El 1882 s'aprova el sufragi universal masculí per a les eleccions municipals.
- 1884-1885: Conservador. El 1885 mor Alfons XII, generant inestabilitat. Cánovas dimiteix i es fa el Pacte del Pardo amb Sagasta i la reina per evitar una crisi.
- 1885-1890: Liberal. S'amplia la llibertat de premsa, d'expressió i d'associació. S'aboleix l'esclavitud i s'aprova el sufragi universal masculí.
- 1895-1897: Conservador. El 1897, Cánovas del Castillo és assassinat, suposadament per l'anarquista italià Michele Angiolillo (possiblement pagat per cubans o pels EUA).
- 1898: Espanya perd les últimes colònies a Amèrica.
Classes Populars i Obrerisme
En un Estat Liberal, la societat de classes es defineix per la riquesa i els béns. Es creen noves classes socials:
- Classes dirigents (alta aristocràcia, etc.).
- Classe mitjana (advocats, metges, etc.).
- Classes populars (pagesos, jornalers, obrers, etc.).
Apareixen noves ideologies com el socialisme i l'anarquisme, i noves formes d'organització com l'obrerisme i el sindicalisme.
Això provoca conflictes de classes, amb les classes populars enfrontant-se als dirigents a causa de la desigualtat econòmica i les males condicions de vida obrera.
Moviments Socials
- Inicis del S. XIX: Socialistes utòpics que proposaven una societat perfecta amb igualtat de riquesa.
- Karl Marx: Socialisme científic. Argumentava que la societat de classes mantenia l'estructura de poder (un que mana i un que obeeix). Proposava una revolució per acabar amb la societat capitalista i prendre el poder.
- 1864: Primera Internacional. Classes populars (socialistes marxistes i anarquistes) contra el capitalisme. La diferència principal era que uns volien prendre el poder i els altres destruir-lo.
- 1868: Revolució "La Gloriosa". Les idees de Marx arriben a Espanya i comencen a aparèixer grups socialistes i anarquistes.
Socialisme a Espanya
El socialisme a Espanya es va organitzar com un partit de classe obrera per prendre el poder i instaurar un estat socialista/comunista.
- 1879: Pablo Iglesias funda el PSOE (Partit Socialista Obrer Espanyol). Fins a finals del S. XIX, no va superar els 10.000 afiliats i no va tenir un diputat fins al 1910. Era un partit important a Madrid, Astúries i el País Basc, però no a Catalunya.
- 1888: Es crea la UGT (Unió General de Treballadors) a Barcelona, amb una base obrera més àmplia.