BIOS, CMOS i POST: Guia Completa de Configuració i Funcionament

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Informática y Telecomunicaciones

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,48 KB

BIOS: Sistema Bàsic d'Entrada i Sortida

El BIOS o Basic Input/Output System (sistema bàsic d’entrada i sortida), és un programa incorporat en un xip de la placa base. Aquest programa és el primer que s'executa quan l'ordinador s'engega. El BIOS permet reconèixer el teclat (entrada bàsica) i tots els dispositius necessaris per carregar el nucli del sistema operatiu des del disc dur a la RAM i, finalment, passar-li el control de l'ordinador al sistema operatiu. El BIOS també permet l'emissió d'uns xiulets (beeps) per l'altaveu de l'ordinador (sortida bàsica) si es produeixen fallades durant l'engegada. Aquests missatges d'error són utilitzats pels tècnics per reparar un equip.

Actualment, el BIOS s'implementa en memòries EEPROM (ROM programable i esborrable elèctricament), també conegudes com a Flash-ROM o Flash-BIOS. Per això, es diu "flashejar la BIOS" quan en realitat es vol dir "actualitzar el BIOS". Quant a la seva aparença externa, els dos encapsulats més comuns són el DIP i el PLCC (Plastic Leaded Chip Carrier), que poden ser quadrats o rectangulars amb un nombre de pins d'entre 20 i 84.

POST: Autodiagnòstic en l'Engegada

El POST (Power-On Self-Test o autodiagnòstic en l'engegada) és un procés de verificació i inicialització dels components d'entrada i sortida d'un ordinador que s'encarrega de configurar i diagnosticar l'estat del maquinari.

CMOS: Memòria de Configuració del Sistema

El BIOS es recolza en una altra memòria, la CMOS (anomenada així perquè sol estar feta amb la tecnologia Complementary Metal-Oxide-Semiconductor), que emmagatzema totes les dades pròpies de la configuració de l'ordinador, com ara els discs durs instal·lats, la quantitat de memòria, la data, l'hora, i altres paràmetres essencials per al correcte funcionament de l'ordinador. La memòria CMOS està alimentada constantment per una pila, de manera que, un cop apaguem l'ordinador, aquestes dades no es perdin. Les plaques base inclouen una pila tipus botó, amb una durada d'entre 3 i 6 anys (tot i que pot ser molt variable), i és molt fàcil de reemplaçar. Antigament, les plaques portaven una pila normal soldada a la placa base, cosa que dificultava molt el canvi.

CMOS Setup: Accés i Configuració de la BIOS

Per poder veure i/o modificar els valors emmagatzemats a la CMOS, disposem del CMOS Setup, una sèrie de pantalles que apareixen prement una seqüència de tecles durant el procés d'inicialització de la màquina. Generalment, sol ser la tecla Supr, tot i que això varia segons el tipus de BIOS. Altres tecles emprades són: F10, F2, Esc, o fins i tot una combinació. Per saber-ho amb exactitud, n'hi haurà prou amb consultar el manual de la placa base o bé prestant atenció a les primeres pantalles durant l'engegada del PC.

Apartats Comuns del CMOS Setup

Tot i que els apartats que trobem als CMOS Setup de diferents fabricants tinguin noms diferents, hi ha alguns que solen coincidir en tots:

  • Standard CMOS Setup: Configuració de la data i l'hora, els discs durs connectats (IDE) i la quantitat de memòria RAM, entre altres.
  • BIOS Features, Advanced Setup: Paràmetres modificables de la memòria cau, la seqüència d'arrencada (Boot Sequence), etc.
  • Chipset Features: Paràmetres relatius a les característiques del xipset, la RAM i els busos.
  • Password, Perifèrics, Discs Durs, etc.: Amb aquestes opcions podem inserir una clau d'accés al programa de la BIOS, modificar paràmetres relatius als perifèrics integrats, controlar la gestió de l'energia, la freqüència i el voltatge, etc.
  • Altres Opcions: Permeten desar els canvis efectuats, descartar-los, carregar valors per defecte, etc.

Overclocking: Millora de Rendiment i Precaucions

Alguns xips de BIOS permeten l'overclocking, és a dir, modificacions en les freqüències o voltatges de funcionament de la CPU, la RAM o la targeta gràfica per sobre dels valors de fàbrica, amb l'objectiu de millorar el rendiment de la màquina. L'overclocking pot causar un sobreescalfament d'aquests components; per això, s'ha de procedir amb molta precaució.

Entradas relacionadas: