Benet i Jornet, Fuster i Mira: Tres Escriptors Valencians Compromesos
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,4 KB
Josep Maria Benet i Jornet (JMB)
Al llarg de quasi mig segle, JMB ha configurat un univers dramàtic, personal i compacte, caracteritzat per unes temàtiques constants, per la recerca de nous codis formals i expressius i per la voluntat d'evitar la identificació del seu tacte amb una estètica determinada. El teatre d'aquest autor gira al voltant de l'individu en la societat condicionada després de 1939. Dins de les etapes de la seua vida es poden destacar moltes obres com Una vella, carregada d'or, que és d'un període d'aprenentatge; Berenaven a fosques, on la representació d'aquesta obra falla, però això l'espenta a demostrar un compromís social encara més dur. També ha fet teatre infantil com Supertot i critica el franquisme a Revolta de bruixes. El nou segle suposa l'elaboració d'obres com Això, a un fill no se li fa, on la comunicació es fa quasi impossible. Benet i Jornet, com molts escriptors, s'ha dedicat a fer guions per a sèries de televisió. Entre els seus treballs destaquem les següents emeses en TV3: Poble Nou o Zoo. Altres com Amar en tiempos revueltos s'han emès en castellà.
Joan Fuster (JF)
Joan Fuster és un dels escriptors més importants en llengua catalana del segle XX i un dels valencians més universals. Són els seus escrits sociopolítics els que van tindre més repercussió en el context de l'època en què van ser publicats. Fuster els escriu des d'una gran base intel·lectual i un grandíssim compromís amb el seu país, sense tòpics patriòtics o folklòrics, sinó amb una visió crítica, lúcida i clarivident. El seu llibre més important és Nosaltres els valencians, una obra que tingué gran impacte als Països Catalans. En ell es planteja la problemàtica de la identitat racional dels valencians, ja que té l'objectiu de fer reflexionar sobre els aspectes de la nacionalitat. Es converteix en un instrument d'anàlisi de la realitat del moment on es reflectien les seues idees polítiques i el compromís amb el poble. La seua obra va ajudar a crear una consciència unitària entre totes les terres que parlen la llengua catalana. Per això Fuster va repercutir en l'època, per la seua presència compromesa en qualsevol aspecte cultural, social o lingüístic dels valencians, que gràcies a ell recuperaven el sentit de la dignitat com a poble.
Joan Francesc Mira (JFM)
JFM és un veterà autor polifacètic i d'àmplia cultura: és un dels escriptors valencians més destacats. Ha conreat la narrativa, l'estudi antropològic, l'estudi lingüístic, l'assaig, ha sigut professor i actualment és un columnista brillant, amb molta presència en premsa. El tema central de JFM és la identitat valenciana; ell sempre ha mantingut un compromís cívic i polític amb el seu país i la seua cultura i això ho fa a través de la raó, l'humanisme i la fidelitat a la democràcia. JFM sempre adopta un punt de vista elegantment escèptic respecte a les conviccions absolutes i, així, el conflicte entre catalans i valencians no és tan diferent al que pateixen altres pobles del món. Amb obres com Crítica de la raó pura o Almansa, Mira sosté l'esperança de contribuir al procés de renovació i retrobament del nostre territori amb ell mateix. En conclusió, JFM és un assagista i ciutadà compromès.