Beneficis Exercici Físic i Nutrició per a la Salut

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Deporte y Educación Física

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,21 KB

Què és la salut?

Moltes vegades s'associa a l'absència de malaltia (però no estar malalt no vol dir estar sa). La salut és l'estat de benestar.

Quins beneficis aporta l'exercici físic?

Les persones que realitzen exercici físic mostren una millora. Aquestes millores es produeixen per un principi anomenat principi de SOBRECOMPENSACIÓ. Així, els sistemes i aparells s'adapten i milloren. Després de fer exercici físic, el cos es recupera i millora.

Adaptacions a nivell físic: fisiològiques

Efectes del treball de resistència

  • Augment de mida i capacitat del cor
  • Millora de la circulació a nivell capil·lar
  • Augment de glòbuls vermells
  • Millor funcionament de la circulació
  • Augment de la capacitat de transport i arribada d'O₂ a la musculatura
  • Menys cansament i una recuperació més ràpida
  • Millora de la flexibilitat d'artèries i venes
  • Augment de la força muscular inspiratòria i expiratòria (caixa toràcica)
  • Els alvèols són capaços d'absorbir més aire i augmentar la xarxa de capil·lars
  • Regulació del colesterol de la sang
  • Disminució de greix a la zona subcutània
  • Evitar tendència a l'obesitat

A partir dels 45 minuts és quan es comença a tirar de les reserves de greix.

Efectes del treball de força muscular

  • Hipertròfia muscular (volum)
  • Increment del to muscular
  • Evitar descompensacions i desequilibris musculars
  • Augment de la força muscular

Efectes del treball de velocitat i agilitat

  • Millor creació i propagació d'impulsos nerviosos
  • Millor funcionament del sistema nerviós

Efectes del treball de flexibilitat

  • Lligaments, càpsula articular, tendons i fibres més extensibles
  • Articulacions amb més mobilitat
  • Millor postura

Adaptacions psicològiques

  • Redueix l'estat d'ansietat i depressió
  • Elimina la tensió psíquica i nerviosa
  • Millora l'estat d'ànim
  • Regula la fase de son i evita l'insomni
  • Canalitza l'agressivitat
  • Proporciona un estat de benestar

L'exercici físic prevé malalties?

Ajuda a lluitar i prevenir malalties com l'obesitat, malalties cardiovasculars, l'estrès, lumbàlgies i alteracions de columna vertebral, i alguns tipus de càncer.

Sistema cardiovascular

Disminució de la capacitat pulmonar, disminució de l'elasticitat dels vasos sanguinis, disminució de l'absorció d'O₂. Conseqüències: augment de la pressió arterial i, en general, qualsevol tipus de malaltia cardíaca.

Sistema respiratori i osteoarticular

Disminució de la capacitat pulmonar, disminució de treure CO₂, pèrdua de calci, degeneració del periosti, augment de malalties articulars com artrosi, que és el desgast del cartílag, i artritis. Conseqüències: disminució del moviment en el sistema muscular, disminució muscular i, per tant, menys força i flexibilitat.

La nutrició

La nutrició és la ciència que estudia els nutrients i la qualitat dels aliments.

Nutrició i alimentació no són sinònims.

Funcions de la nutrició

  • Obtenció d'energia
  • Requeriments estructurals del cos
  • Nutrients no energètics necessaris (vitamines, minerals i fibra)
  • Una correcta hidratació
  • Prevenció de malalties
  • Nutrients energètics

Hidrats de carboni

(Està guardat al fetge) Element bàsic de la dieta, té una funció energètica. En l'activitat física és el combustible prioritari, els compon la glucosa. Hi ha dos tipus:

  • D'absorció ràpida: sucre, mel, xocolates, fruita
  • D'absorció lenta: cereals, pasta, arròs

Es consumeixen amb facilitat, però si no es cremen, es transformen en GREIX (s'emmagatzemen).

Greixos i lípids

Són compostos amb un alt potencial energètic. Es divideixen en funció del seu origen:

  • Animal: AG saturats (dolents). Si es consumeixen en excés, poden provocar malalties. Ex: carn, ous, lactis.
  • Vegetal: AG insaturats (bons). Són favorables per a la dieta, redueixen el colesterol. Ex: olis vegetals, peix blau.

S'emmagatzemen al teixit adipós, són indispensables per a l'alimentació i tenen funcions termoreguladores i de protecció d'òrgans.

Colesterol

(És un AG saturat) El cos també el pot sintetitzar o fabricar. Es calcula que un 60% de la població té un nivell excessiu de colesterol. El greix té molt bon gust i molt colesterol.

Malalties associades a l'excés de colesterol:

  • Malalties coronàries
  • Infart de miocardi
  • Arteriosclerosi i embòlia

Àcids grassos omega 3

Són essencials, ja que l'organisme no els produeix internament. Es troben en peixos, sobretot en el blau, i en fruits secs. El consum de grans quantitats augmenta el temps de coagulació de la sang.

Entradas relacionadas: